Przetestowaliśmy przepis, który stał się hitem sieci. Jak wyszło?
Przepis na makaron z pomidorkami i fetą bije rekordy popularności na Tik Toku. Postanowiliśmy sprawdzić na czym polega fenomen tego dania i czy rzeczywiście jest tak niesamowite. Specjalnie dla was przetestowaliśmy przepis, który szturmem zdobył Internet. Jak wyszło?
Makaron z pomidorkami i fetą – hit Tik Toka
Przygotowanie makaronu z pomidorkami cherry i serem feta jest dziecinnie proste i szybkie. Na dodatek wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne w najbliższym sklepie spożywczym. Być może to jest właśnie tajemnica sukcesu tego dania.
Składniki (na porcję dla dwóch osób):
- ok. 500 g pomidorków cherry
- 1 kostka sera feta (warto wybrać produkt dobrej jakości, a nie wyrób "fetopodobny"),
- 150 g ulubionego makaronu (postawiłam na pełnoziarniste penne),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek),
- listki świeżej bazylii
- świeżo mielony pieprz.
Ja, jako typowa Polka, dodałam jeszcze cebulę.
Makaron z pomidorkami i fetą - przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. w naczyniu żaroodpornym umieszczamy kostkę sera feta. Pomidorki myjemy, kroimy na pół i wrzucamy do naczynia.
- Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do naczynia.
- Całość posypujemy suszonymi ziołami i solidnie skrapiamy oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.
- W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pieczona feta staje się wyjątkowo miękka i kremowa, w połączeniu z pomidorami tworzy fantastyczny sos.
- Do naczynia wrzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Wierzch warto posypać startym parmezanem.
- Gotowe! Możemy zabierać się za jedzenie.
Hit Tik Toka. Jak smakuje?
Słony ser feta w połączeniu ze słodkimi pomidorkami tworzy smakowite połączenie. Nic dziwnego, że ten przepis zyskał tak dużą popularność. Wystarczy kilka składników, by wyczarować zdrowy i pyszny obiad. Na dodatek nie napracujemy się przy nim zbytnio. Przepis ma dodatkowo tę zaletę, że możemy go dowolnie modyfikować. Oprócz pomidorków, możemy dorzucić warzywa, które akurat mamy pod ręką – cukinię, paprykę, bakłażana, cebulę czy pieczarki. Na pewno wyjdzie smacznie.