Przetestowaliśmy przepis, który stał się hitem sieci. Jak wyszło?

Przepis na makaron z pomidorkami i fetą bije rekordy popularności na Tik Toku. Postanowiliśmy sprawdzić na czym polega fenomen tego dania i czy rzeczywiście jest tak niesamowite. Specjalnie dla was przetestowaliśmy przepis, który szturmem zdobył Internet. Jak wyszło?

Makaron z pomidorami i fetąPrzetestowaliśmy przepis na makaron z pomidorami i fetą
Źródło zdjęć: © WP
Katarzyna Gileta

Makaron z pomidorkami i fetą – hit Tik Toka

Przygotowanie makaronu z pomidorkami cherry i serem feta jest dziecinnie proste i szybkie. Na dodatek wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne w najbliższym sklepie spożywczym. Być może to jest właśnie tajemnica sukcesu tego dania.

Składniki (na porcję dla dwóch osób):

  • ok. 500 g pomidorków cherry
  • 1 kostka sera feta (warto wybrać produkt dobrej jakości, a nie wyrób "fetopodobny"),
  • 150 g ulubionego makaronu (postawiłam na pełnoziarniste penne),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek),
  • listki świeżej bazylii
  • świeżo mielony pieprz.

Ja, jako typowa Polka, dodałam jeszcze cebulę.

  • Makaron z fetą i pomidorkami
  • Makaron z fetą i pomidorami
[1/2] Źródło zdjęć: WP |

Makaron z pomidorkami i fetą - przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. w naczyniu żaroodpornym umieszczamy kostkę sera feta. Pomidorki myjemy, kroimy na pół i wrzucamy do naczynia.
  2. Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do naczynia.
  3. Całość posypujemy suszonymi ziołami i solidnie skrapiamy oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.
  4. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pieczona feta staje się wyjątkowo miękka i kremowa, w połączeniu z pomidorami tworzy fantastyczny sos.
  5. Do naczynia wrzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Wierzch warto posypać startym parmezanem.
  6. Gotowe! Możemy zabierać się za jedzenie.

Hit Tik Toka. Jak smakuje?

Słony ser feta w połączeniu ze słodkimi pomidorkami tworzy smakowite połączenie. Nic dziwnego, że ten przepis zyskał tak dużą popularność. Wystarczy kilka składników, by wyczarować zdrowy i pyszny obiad. Na dodatek nie napracujemy się przy nim zbytnio. Przepis ma dodatkowo tę zaletę, że możemy go dowolnie modyfikować. Oprócz pomidorków, możemy dorzucić warzywa, które akurat mamy pod ręką – cukinię, paprykę, bakłażana, cebulę czy pieczarki. Na pewno wyjdzie smacznie.

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów