Trwa ładowanie...

Przetestowaliśmy przepis, który stał się hitem sieci. Jak wyszło?

Przepis na makaron z pomidorkami i fetą bije rekordy popularności na Tik Toku. Postanowiliśmy sprawdzić na czym polega fenomen tego dania i czy rzeczywiście jest tak niesamowite. Specjalnie dla was przetestowaliśmy przepis, który szturmem zdobył Internet. Jak wyszło?

Przetestowaliśmy przepis na makaron z pomidorami i fetąPrzetestowaliśmy przepis na makaron z pomidorami i fetąŹródło: WP
d1tkqgu
d1tkqgu

Makaron z pomidorkami i fetą – hit Tik Toka

Przygotowanie makaronu z pomidorkami cherry i serem feta jest dziecinnie proste i szybkie. Na dodatek wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne w najbliższym sklepie spożywczym. Być może to jest właśnie tajemnica sukcesu tego dania.

Składniki (na porcję dla dwóch osób):

  • ok. 500 g pomidorków cherry
  • 1 kostka sera feta (warto wybrać produkt dobrej jakości, a nie wyrób "fetopodobny"),
  • 150 g ulubionego makaronu (postawiłam na pełnoziarniste penne),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek),
  • listki świeżej bazylii
  • świeżo mielony pieprz.

Ja, jako typowa Polka, dodałam jeszcze cebulę.

Źródło: WP
Makaron z fetą i pomidorkami

Makaron z pomidorkami i fetą - przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. w naczyniu żaroodpornym umieszczamy kostkę sera feta. Pomidorki myjemy, kroimy na pół i wrzucamy do naczynia.
  2. Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do naczynia.
  3. Całość posypujemy suszonymi ziołami i solidnie skrapiamy oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.
  4. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pieczona feta staje się wyjątkowo miękka i kremowa, w połączeniu z pomidorami tworzy fantastyczny sos.
  5. Do naczynia wrzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Wierzch warto posypać startym parmezanem.
  6. Gotowe! Możemy zabierać się za jedzenie.
d1tkqgu

Hit Tik Toka. Jak smakuje?

Słony ser feta w połączeniu ze słodkimi pomidorkami tworzy smakowite połączenie. Nic dziwnego, że ten przepis zyskał tak dużą popularność. Wystarczy kilka składników, by wyczarować zdrowy i pyszny obiad. Na dodatek nie napracujemy się przy nim zbytnio. Przepis ma dodatkowo tę zaletę, że możemy go dowolnie modyfikować. Oprócz pomidorków, możemy dorzucić warzywa, które akurat mamy pod ręką – cukinię, paprykę, bakłażana, cebulę czy pieczarki. Na pewno wyjdzie smacznie.

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1tkqgu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tkqgu
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj