Przepyszne calzone na dwa sposoby
Calzone to rodzaj pieczonego pieroga z ciasta drożdżowego. W środku znajdziemy pyszny farsz z dodatkiem mięsa, warzyw i sera mozzarella. Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami", podpowiada jak przygotować to pyszne włoskie danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 00
- 20 g drożdży
- 125 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie I:
- 2 garście świeżego szpinaku eko
- 100 g startej mozzarelli
- 1 łyżka czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Nadzienie II:
- 100 g piersi kurczaka eko
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki passaty (przecieru pomidorowego)
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- 1/2 średniej żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g startej mozzarelli
Drożdże wkruszamy do naczynia z cukrem i letnią wodą, mieszamy z 2 łyżkami mąki na jednolitą masę, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki wsypujemy sól i mieszamy, wlewamy rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2-3 godziny) lub zostawiamy na noc.
Nadzienie I: szpinak płuczemy na sicie i osuszamy. Z oliwek wyjmujemy pestki i kroimy je na kawałki. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy liście szpinaku i czosnek. Podsmażamy 3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Dodajemy oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Nadzienie II: papryki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Pierś kurczaka myjemy i osuszamy papierem kuchennym. Kroimy w średnią kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i na rozgrzaną wkładamy kostki kurczaka. Podsmażamy je na rumiano ze wszystkich stron i przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy paprykę i czosnek. Dodajemy do kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Teraz na patelnię wlewamy passatę i redukujemy ją o połowę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Blachę, na której będziemy piec calzone wstawiamy do piekarnika. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na posypanym mąką blacie na grubość 2-4 mm w kształt koła.
Na jednym krążku ciasta kładziemy nadzienie ze szpinakiem i startą mozzarellę. Brzegi ciasta smarujemy niewielką ilością wody, placek składamy na pół i zlepiamy brzegi, formując pieróg. Drugi placek smarujemy passatą, układamy nadzienie z kurczakiem i posypujemy startym serem. Formujemy kształt pieroga tak samo jak przy pierwszym calzone.
Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę i blacha będzie dobrze nagrzana układamy na niej calzone. Zamykamy piekarnik i pieczemy przez 10-14 minut. Podajemy gorące z sosem pomidorowym lub z rukolą. Calzone można jeść też na zimno. Dobrze przechowuje się w zamkniętym pojemniku jako jedzenie na wynos.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze