Przepis na mięsną roladę z wyjątkowym farszem
Jedliście kiedyś taką roladę? Mięso mielone faszerowane jajecznicą, warto wypróbować. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
• 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• 1 cebula
• 1 łyżeczka majeranku
• sól
• papryka ostra
• 1 jajko całe
• 2 łyżki bułki tartej
• 6 plasterków sera żółtego
Składniki na jajecznicę:
• 4 jajka całe
• sól, pieprz
• ½ papryki czerwonej
• ½ papryki żółtej
• ½ puszki groszku konserwowego
• olej do smażenia
- Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, wsypujemy majeranek oraz bułkę tartą.
- Dokładnie mieszamy i wykładamy na folię aluminiową robiąc prostokąt.
- Na mięsie rozkładamy ser żółty.
- Robimy farsz: jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy pokrojone drobno papryki oraz groszek konserwowy. Mieszamy dokładnie łyżką.
- Wylewamy na rozgrzany olej, można zrobić jeden duży placek lub kilka małych.
- Po usmażeniu placki z jajek wykładamy na ser.
- Wszystko razem zwijamy robiąc roladę i zawijamy w folię.
- Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 st. C.
- Roladę przed podaniem kroimy w plastry 2 cm.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze