Przepis na idealne bitki. Polski klasyk krok po kroku

Wołowe bitki to jedno z najbardziej popularnych polskich dań. Tę pyszną potrawę przygotowuje się najczęściej na niedzielny obiad. Wołowina jest mięsem dość drogim, ale wyjątkowo zdrowym i smacznym. Dlatego też pokuśmy się o przygotowanie idealnych bitek. To nie jest wcale trudne.

BitkiBitki podajemy zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Robson90 - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Do przygotowania bitek najlepiej nadaje się wołowina z udźca. Idealnie, gdyby było to mięso sezonowane, jest ono bardziej kruche, ma bardziej wyrazisty smak i jest po prostu lepsze od wołowiny ze świeżego uboju.

Aby zrobić idealne bitki potrzebować będziemy kilku składników: przede wszystkim wołowina (około kilograma), trzy cebule, kilka łyżek mąki, litr wołowego bulionu, masło, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól.

Sposób na doskonałe bitki

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w poprzek włókien w plastry grubości centymetra. Takie plasterki delikatnie zbijamy tłuczkiem, formując płaskie placuszki. Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Mięso oprószamy delikatnie solą i obtaczamy w mące. Strząsamy nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane) i smażymy mięso z każdej strony do zrumienienia. Nie wolno kłaść zbyt wielu bitek naraz – wołowina ma się podsmażyć, a nie udusić.

Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu mięsa, smażymy cebulę, uważając, by się nie przypaliła. Mięso i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy trochę masła. Na patelnię wylewamy trochę bulionu i łyżką odrywamy od dna resztki mięsa ze smażenia. Taki sos dodajemy do mięsa i cebuli, wlewamy resztą bulionu, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.

Bitki podajemy zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówkami.

Zapiekanka cebulowa z kurkami. Pyszny i prosty sposób na obiad

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów