Przepis na idealne bitki. Polski klasyk krok po kroku

Wołowe bitki to jedno z najbardziej popularnych polskich dań. Tę pyszną potrawę przygotowuje się najczęściej na niedzielny obiad. Wołowina jest mięsem dość drogim, ale wyjątkowo zdrowym i smacznym. Dlatego też pokuśmy się o przygotowanie idealnych bitek. To nie jest wcale trudne.

BitkiBitki podajemy zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Robson90 - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Do przygotowania bitek najlepiej nadaje się wołowina z udźca. Idealnie, gdyby było to mięso sezonowane, jest ono bardziej kruche, ma bardziej wyrazisty smak i jest po prostu lepsze od wołowiny ze świeżego uboju.

Aby zrobić idealne bitki potrzebować będziemy kilku składników: przede wszystkim wołowina (około kilograma), trzy cebule, kilka łyżek mąki, litr wołowego bulionu, masło, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól.

Sposób na doskonałe bitki

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w poprzek włókien w plastry grubości centymetra. Takie plasterki delikatnie zbijamy tłuczkiem, formując płaskie placuszki. Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Mięso oprószamy delikatnie solą i obtaczamy w mące. Strząsamy nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane) i smażymy mięso z każdej strony do zrumienienia. Nie wolno kłaść zbyt wielu bitek naraz – wołowina ma się podsmażyć, a nie udusić.

Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu mięsa, smażymy cebulę, uważając, by się nie przypaliła. Mięso i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy trochę masła. Na patelnię wylewamy trochę bulionu i łyżką odrywamy od dna resztki mięsa ze smażenia. Taki sos dodajemy do mięsa i cebuli, wlewamy resztą bulionu, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.

Bitki podajemy zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówkami.

Zapiekanka cebulowa z kurkami. Pyszny i prosty sposób na obiad

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów