Przepis na idealne bitki. Polski klasyk krok po kroku
Wołowe bitki to jedno z najbardziej popularnych polskich dań. Tę pyszną potrawę przygotowuje się najczęściej na niedzielny obiad. Wołowina jest mięsem dość drogim, ale wyjątkowo zdrowym i smacznym. Dlatego też pokuśmy się o przygotowanie idealnych bitek. To nie jest wcale trudne.
Do przygotowania bitek najlepiej nadaje się wołowina z udźca. Idealnie, gdyby było to mięso sezonowane, jest ono bardziej kruche, ma bardziej wyrazisty smak i jest po prostu lepsze od wołowiny ze świeżego uboju.
Aby zrobić idealne bitki potrzebować będziemy kilku składników: przede wszystkim wołowina (około kilograma), trzy cebule, kilka łyżek mąki, litr wołowego bulionu, masło, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól.
Sposób na doskonałe bitki
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w poprzek włókien w plastry grubości centymetra. Takie plasterki delikatnie zbijamy tłuczkiem, formując płaskie placuszki. Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Mięso oprószamy delikatnie solą i obtaczamy w mące. Strząsamy nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane) i smażymy mięso z każdej strony do zrumienienia. Nie wolno kłaść zbyt wielu bitek naraz – wołowina ma się podsmażyć, a nie udusić.
Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu mięsa, smażymy cebulę, uważając, by się nie przypaliła. Mięso i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy trochę masła. Na patelnię wylewamy trochę bulionu i łyżką odrywamy od dna resztki mięsa ze smażenia. Taki sos dodajemy do mięsa i cebuli, wlewamy resztą bulionu, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Bitki podajemy zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówkami.