Przepis na idealne bitki. Polski klasyk krok po kroku

Wołowe bitki to jedno z najbardziej popularnych polskich dań. Tę pyszną potrawę przygotowuje się najczęściej na niedzielny obiad. Wołowina jest mięsem dość drogim, ale wyjątkowo zdrowym i smacznym. Dlatego też pokuśmy się o przygotowanie idealnych bitek. To nie jest wcale trudne.

BitkiBitki podajemy zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Robson90 - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Do przygotowania bitek najlepiej nadaje się wołowina z udźca. Idealnie, gdyby było to mięso sezonowane, jest ono bardziej kruche, ma bardziej wyrazisty smak i jest po prostu lepsze od wołowiny ze świeżego uboju.

Aby zrobić idealne bitki potrzebować będziemy kilku składników: przede wszystkim wołowina (około kilograma), trzy cebule, kilka łyżek mąki, litr wołowego bulionu, masło, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól.

Sposób na doskonałe bitki

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w poprzek włókien w plastry grubości centymetra. Takie plasterki delikatnie zbijamy tłuczkiem, formując płaskie placuszki. Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Mięso oprószamy delikatnie solą i obtaczamy w mące. Strząsamy nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane) i smażymy mięso z każdej strony do zrumienienia. Nie wolno kłaść zbyt wielu bitek naraz – wołowina ma się podsmażyć, a nie udusić.

Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu mięsa, smażymy cebulę, uważając, by się nie przypaliła. Mięso i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy trochę masła. Na patelnię wylewamy trochę bulionu i łyżką odrywamy od dna resztki mięsa ze smażenia. Taki sos dodajemy do mięsa i cebuli, wlewamy resztą bulionu, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.

Bitki podajemy zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówkami.

Zapiekanka cebulowa z kurkami. Pyszny i prosty sposób na obiad

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek