Przepis na idealne bitki. Polski klasyk krok po kroku

Wołowe bitki to jedno z najbardziej popularnych polskich dań. Tę pyszną potrawę przygotowuje się najczęściej na niedzielny obiad. Wołowina jest mięsem dość drogim, ale wyjątkowo zdrowym i smacznym. Dlatego też pokuśmy się o przygotowanie idealnych bitek. To nie jest wcale trudne.

BitkiBitki podajemy zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Robson90 - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Do przygotowania bitek najlepiej nadaje się wołowina z udźca. Idealnie, gdyby było to mięso sezonowane, jest ono bardziej kruche, ma bardziej wyrazisty smak i jest po prostu lepsze od wołowiny ze świeżego uboju.

Aby zrobić idealne bitki potrzebować będziemy kilku składników: przede wszystkim wołowina (około kilograma), trzy cebule, kilka łyżek mąki, litr wołowego bulionu, masło, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól.

Sposób na doskonałe bitki

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w poprzek włókien w plastry grubości centymetra. Takie plasterki delikatnie zbijamy tłuczkiem, formując płaskie placuszki. Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Mięso oprószamy delikatnie solą i obtaczamy w mące. Strząsamy nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane) i smażymy mięso z każdej strony do zrumienienia. Nie wolno kłaść zbyt wielu bitek naraz – wołowina ma się podsmażyć, a nie udusić.

Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu mięsa, smażymy cebulę, uważając, by się nie przypaliła. Mięso i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy trochę masła. Na patelnię wylewamy trochę bulionu i łyżką odrywamy od dna resztki mięsa ze smażenia. Taki sos dodajemy do mięsa i cebuli, wlewamy resztą bulionu, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.

Bitki podajemy zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówkami.

Zapiekanka cebulowa z kurkami. Pyszny i prosty sposób na obiad

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru