Jak rozmrozić mięso w kilka minut? I to bez użycia kuchenki mikrofalowej
Jeśli zapomnisz wcześniej wyciągnąć mrożone mięso, to nie oznacza, że będziesz musiał posilić się na stołówce w pracy lub zamawiać pizzę na kolację. Dzięki temu sposobowi w banalny sposób rozmrozisz mięso, które wykorzystasz do makaronu lub na kotlety.
W tygodniu nie mamy raczej czasu na przygotowywanie czasochłonnych obiadów. Jednak jest kilka sprytnych trików, które pomogą w szybszym przygotowaniu posiłku. Należy do nich m.in. rozmrażanie mięsa, by później szybko przerobić je na kotlety. To zarówno bezpieczny, jak i szybki sposób.
Jak szybko rozmrozić mięso?
Trzeba włożyć mięso w szczelnie zamknięty worek, a następnie umieścić w pojemniku z zimną wodą. Co jakiś czas należy sprawdzać, czy temperatura nie jest zbyt niska. Jeżeli tak, wymień część wody na nową. Zimna woda jest cieplejsza od zmrożonego kawałka mięsa, dlatego rozmrożenie będzie szybkie, ale też bezpieczne.
Ten sposób jest znacznie szybszy niż rozmrażanie w lodówce, a przy okazji w miarę bezpieczny i higieniczny. Mięso nie ulega uszkodzeniom jak przy rozmrażaniu w kuchence mikrofalowej. Warto mieć na uwadze, że na łamach "Journal of Food Science" wykazano, że zastosowanie gorącej wody przy rozmrażaniu nie ma wpływu na późniejszy smak mięsa. Jednak my proponujemy chłodną, by nie stworzyć środowiska, które sprzyja szybkiemu rozwojowi bakterii.
Zobacz także: Śląskie niebo – pomysł na pyszny, jesienny obiad