Przepis na domowego Big Maca. Smakuje identycznie jak oryginał

Big Mac to flagowa kanapka sieci McDonald's. Szacuje się, że restauracja sprzedaje aż 17 tych burgerów na sekundę. Teraz możesz zrobić Big Maca w domu. To banalnie proste, a sekret tkwi w sosie.

Możesz zrobić Big Maca w domu
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Paulina Brzozowska

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1,5 bułki do hamburgerów
  • 2 plastry sera amerykańskiego
  • Sałata lodowa posiekana
  • 2 ogórki kiszone
  • Cebula
  • Szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Z mięsa uformuj dwa burgery. Powinny mieć grubość jednego palca. Usmaż je na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia połóż na burgerach plastry sera, tak, by się rozpuścił. Kiedy mięso jest gotowe, zajmij się sosem. Jednego ogórka kiszonego pokrój w drobną kostkę. Do majonezu dodaj musztardę, paprykę wędzoną, ocet, czosnek i granulowaną cebulę. Dorzuć posiekanego ogórka i wymieszaj. Bułkę delikatnie przypiecz na suchej patelni. Drugiego ogórka kiszonego pokrój w plasterki, cebulę posiekaj w kostkę. Bułki posmaruj sosem. Na dolnej kromce połóż mięso z serem, dodaj sałatę lodową, cebulkę i ogórka. Przykryj drugim kawałkiem bułki. Ułóż drugie piętro burgera. Całość przykryj wierzchem przypieczonej bułki. Domowy Big Mac gotowy!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: McDonald's startuje z nowym konceptem

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce