Przepis na domowego Big Maca. Smakuje identycznie jak oryginał

Big Mac to flagowa kanapka sieci McDonald's. Szacuje się, że restauracja sprzedaje aż 17 tych burgerów na sekundę. Teraz możesz zrobić Big Maca w domu. To banalnie proste, a sekret tkwi w sosie.

Możesz zrobić Big Maca w domu
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Paulina Brzozowska

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1,5 bułki do hamburgerów
  • 2 plastry sera amerykańskiego
  • Sałata lodowa posiekana
  • 2 ogórki kiszone
  • Cebula
  • Szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Z mięsa uformuj dwa burgery. Powinny mieć grubość jednego palca. Usmaż je na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia połóż na burgerach plastry sera, tak, by się rozpuścił. Kiedy mięso jest gotowe, zajmij się sosem. Jednego ogórka kiszonego pokrój w drobną kostkę. Do majonezu dodaj musztardę, paprykę wędzoną, ocet, czosnek i granulowaną cebulę. Dorzuć posiekanego ogórka i wymieszaj. Bułkę delikatnie przypiecz na suchej patelni. Drugiego ogórka kiszonego pokrój w plasterki, cebulę posiekaj w kostkę. Bułki posmaruj sosem. Na dolnej kromce połóż mięso z serem, dodaj sałatę lodową, cebulkę i ogórka. Przykryj drugim kawałkiem bułki. Ułóż drugie piętro burgera. Całość przykryj wierzchem przypieczonej bułki. Domowy Big Mac gotowy!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: McDonald's startuje z nowym konceptem

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów