Przepis na domowego Big Maca. Smakuje identycznie jak oryginał
Big Mac to flagowa kanapka sieci McDonald's. Szacuje się, że restauracja sprzedaje aż 17 tych burgerów na sekundę. Teraz możesz zrobić Big Maca w domu. To banalnie proste, a sekret tkwi w sosie.
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 1,5 bułki do hamburgerów
- 2 plastry sera amerykańskiego
- Sałata lodowa posiekana
- 2 ogórki kiszone
- Cebula
- Szklanka majonezu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Z mięsa uformuj dwa burgery. Powinny mieć grubość jednego palca. Usmaż je na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia połóż na burgerach plastry sera, tak, by się rozpuścił. Kiedy mięso jest gotowe, zajmij się sosem. Jednego ogórka kiszonego pokrój w drobną kostkę. Do majonezu dodaj musztardę, paprykę wędzoną, ocet, czosnek i granulowaną cebulę. Dorzuć posiekanego ogórka i wymieszaj. Bułkę delikatnie przypiecz na suchej patelni. Drugiego ogórka kiszonego pokrój w plasterki, cebulę posiekaj w kostkę. Bułki posmaruj sosem. Na dolnej kromce połóż mięso z serem, dodaj sałatę lodową, cebulkę i ogórka. Przykryj drugim kawałkiem bułki. Ułóż drugie piętro burgera. Całość przykryj wierzchem przypieczonej bułki. Domowy Big Mac gotowy!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: McDonald's startuje z nowym konceptem