Przeciwzapalne oregano
Oregano, popularna przyprawa do pizzy, zawiera substancję o właściwościach przeciwzapalnych - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Science".
Naukowcy z uniwersytetu w Bonn oraz politechniki federalnej w Zurychu odkryli, że oregano zawiera beta-karofilinę (E-BCP), substancję, która wykazuje właściwości przeciwzapalne. Podana myszom ze zmianami zapalnymi łapek w siedmiu na dziesięć przypadków przyniosła poprawę. Zdaniem autorów badań, E-BCP może znaleźć zastosowanie w leczeniu między innymi osteoporozy, miażdżycy czy choroby Crohna.
E-BCP jest typowym składnikiem także innych przypraw i roślin jadalnych – na przykład bazylii, rozmarynu, cynamonu i czarnego pieprzu. W naszej codziennej diecie jest około 200 miligramów E-BCP, jednak korzystne działanie tego związku na organizm wcześniej nie było znane. Beta-karofilina łączy się z receptorem kanabinoidowym-CB2, oddziałując w ten sposób na zachowanie komórek. Jednak w przeciwieństwie od innych substancji działających na ten receptor (jak pochodne marihuany), nie jest narkotykiem.
(PAP)