Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

Nazwy takie jak askorbinian sodu czy askorbinian wapnia w składzie różnego rodzaju produktów spożywczych nikogo już nie dziwią. Związki takie jak przeciwutleniacze czy regulatory kwasowości dodawane są przecież do większości produktów kupowanych przez nas w sklepie. Dzięki swoim właściwościom wpływają na świeżość i wygląd żywności, co pozwala na dłuższą datę ważności. Ich ilość w produktach spożywczych nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Dlaczego więc słyszymy opinie, że warto ich unikać?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

W składzie produktów spożywczych często możemy znaleźć zagadkowe, groźnie wyglądające, symbole z literą E. Są to związki chemiczne, czyli dodatki stosowane w produkcji spożywczej. Używa się ich w celu wzmocnienia smaku, wydłużenia okresu trwałości czy nadania im pięknej, żywej barwy.

Wśród chemicznych dodatków do żywności wyróżniamy:

  1. barwniki (symbole 100-199),
  2. konserwanty (symbole 200-299),
  3. przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (symbole 300-399),
  4. emulgatory, środki spulchniające, żelujące (symbole 400-499),
  5. środki pomocnicze (500-599),
  6. wzmacniacze smaku (600-699),
  7. środki słodzące, nabłyszczające i inne (symbole 900-999),
  8. stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne (1000-1999).

Wszystkie związki chemiczne dodawane w produkcji żywności widnieją na „Liście E”. Jest to spis stworzony przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej. Substancje chemiczne dopisuje się do listy tylko, gdy spełniają następujące warunki: istnieje technologiczny powód stosowania ich w produktach (np. są tanie, szeroko rozpowszechnione i łatwo je otrzymać), nie są szkodliwe dla zdrowia człowieka oraz nie wprowadzają fałszywych informacji do składu. Tylko niektóre związki wpisane na „Listę E” są zakazane w państwach Unii Europejskiej.

Jednymi z najczęściej stosowanych dodatków chemicznych są przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Dodawanie ich do produktów służy przedłużaniu trwałości żywności. Przeciwutleniacze wpływają na tłuszcz zawarty w produktach, sprawiając że szybko nie jełczeje. Otrzymuje się je w procesie chemicznym lub podczas pozyskiwania z naturalnych źródeł. Natomiast regulatory kwasowości zmieniają kwasowość oraz czynnik pH żywności. Hamują rozwój bakterii, grzybów i pleśni.
Najbardziej znanymi przeciwutleniaczami i regulatorami kwasowości są: kwas mlekowy (E270), kwas cytrynowy (E330) oraz kwas askorbinowy (E300), czyli witamina C.

Osobom stosującym diety oczyszczające na pewno znany jest termin „antyoksydanty”. Usuwają one z organizmu wszystkie szkodliwe substancje. Antyoksydanty to po prostu inna nazwa przeciwutleniaczy.

Jednym z najsilniejszych, naturalnie otrzymywanych, antyutleniaczy jest witamina C. Występuje ona w wielu owocach i warzywach, m.in. w papryce, czarnej porzeczce, pietruszce czy truskawkach. Ich stosowanie wpływa pozytywnie na cukrzycę czy choroby oczu. Nie trzeba także przypominać, że suplementacja witaminy C, czyli kwasu askorbinowego (E300), chroni nas przed przeziębieniami.

Związki o symbolach E300-399 w ilościach stosowanych w produktach spożywczych nie są szkodliwe dla naszego organizmu. Wiadomo jednak, że każda chemiczna substancja ingeruje w nasze zdrowie. Przeciwutleniaczy i i regulatorów kwasowości powinny unikać jednak osoby z różnego rodzaju alergiami. Te chemiczne związki u osób wrażliwych mogą powodować działania niepożądane.

Czy wiesz, że...

Przeciwutleniacze stosowane są jako suplementy diety chorych osób. Do niedawna miały zastosowanie w leczeniu nowotworów, chorób serca, a także choroby wysokościowej. Badania z 2012 roku wykazały jednak, że nie istnieje zależność pomiędzy suplementacją antyoksydantów a leczeniem dolegliwości związanych z układem krążenia.

Najczęściej stosowanymi w produkcji spożywczej przeciwutleniaczami i regulatorami kwasowości są:
Askorbinian sodu - E301
Cytrynian sodu - E331
Edta - E385
Fosforan wapnia - E341
Kwas askorbinowy - E300
Kwas cytrynowy - E330
Kwas fosforowy - E338
Tokoferol - E306

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇