Przechowujesz czosnek w lodówce? To poważny błąd
Czosnek wzbogaca smak wielu potraw. Ważne jednak, aby zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Zobaczcie, jak prawidłowo przechowywać czosnek.
Jak przechowywać czosnek?
Wiele osób, nie wiedząc, gdzie powinno trzymać się czosnek, odruchowo wkłada go do lodówki. Niestety, tak szybko się psuje i pleśnieje. Dzieje się tak pod wpływem wilgoci w lodówce. Czosnek wówczas też mięknie i traci swój charakterystyczny posmak oraz właściwości prozdrowotne – czyli to, za co go najbardziej cenimy.
Przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek możemy, a nawet powinniśmy włożyć do lodówki. Wówczas taki czosnek trzymamy w pojemniku do przechowywania żywności, który wkładamy do lodówki. Ważne, aby pojemnik był szczelny — wówczas inne produkty w lodówce, nie przejdą zapachem czosnku.
Jak już się pewnie domyślacie, skoro czosnek nie lubi wilgoci, to najodpowiedniejsze będzie dla niego suche miejsce. Możemy trzymać go w szafce w kuchni. Świetnie sprawdzi się też kuchenny blat. Dobrym rozwiązaniem jest również powieszenie go na ścianie lub półce — wystarczy przykleić haczyk, a czosnek związać sznurkiem lub gumką. Tak przechowywany czosnek nie zepsuje się, a będzie zawsze pod ręką.