Przechowujesz czosnek w lodówce? To poważny błąd

Czosnek wzbogaca smak wielu potraw. Ważne jednak, aby zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Zobaczcie, jak prawidłowo przechowywać czosnek.

CzosnekCzosnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przechowywać czosnek?

Wiele osób, nie wiedząc, gdzie powinno trzymać się czosnek, odruchowo wkłada go do lodówki. Niestety, tak szybko się psuje i pleśnieje. Dzieje się tak pod wpływem wilgoci w lodówce. Czosnek wówczas też mięknie i traci swój charakterystyczny posmak oraz właściwości prozdrowotne – czyli to, za co go najbardziej cenimy.

Przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek możemy, a nawet powinniśmy włożyć do lodówki. Wówczas taki czosnek trzymamy w pojemniku do przechowywania żywności, który wkładamy do lodówki. Ważne, aby pojemnik był szczelny — wówczas inne produkty w lodówce, nie przejdą zapachem czosnku.

Jak już się pewnie domyślacie, skoro czosnek nie lubi wilgoci, to najodpowiedniejsze będzie dla niego suche miejsce. Możemy trzymać go w szafce w kuchni. Świetnie sprawdzi się też kuchenny blat. Dobrym rozwiązaniem jest również powieszenie go na ścianie lub półce — wystarczy przykleić haczyk, a czosnek związać sznurkiem lub gumką. Tak przechowywany czosnek nie zepsuje się, a będzie zawsze pod ręką.

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru