Jak szybko obrać czosnek?

Czosnek jest warzywem uznawanym za naturalny antybiotyk polecany na różnego rodzaju schorzenia. Ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, a nawet przeciwgrzybicze.

Obieranie czosnkuObieranie czosnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czosnek możemy dodawać praktycznie do każdej potrawy w mniejszych lub większych ilościach. Niestety, kiedy mamy go obrać trochę więcej, staje się to nieco kłopotliwe. Palce zaczynają się od niego lepić, zapach wnika w skórę i trudno się go pozbyć, a do tego jest to tak bardzo czasochłonne… Okazuje się jednak, że są sposoby na to, by szybko obrać nawet spore ilości czosnku. Koniecznie sprawdź, jak to zrobić.

Sposób 1: Potrząsanie słoikiem

To sposób znany od dawna, choć pewnie nie każdy jeszcze miał okazję go wypróbować. W pierwszej kolejności należy oddzielić ząbki czosnku od siebie nawzajem. Potem wystarczy wrzucić je do słoika i zakręcić. Pozostaje nam potrząsać słoikiem przynajmniej przez kilkanaście sekund. Już po chwili łupinki czosnku swobodnie przemieszczają się w pojemniku, a ząbki można wyjąć czyste i gotowe do użycia. Jeśli pomimo wszystko gdzieś została łupinka, szybko usuniemy ją nawet placem.

Sposób 2: Naciskanie czasem się opłaca

Ta metoda wiąże się z wygnieceniem czosnku, więc jeśli nie zależy nam na tym, by ząbki były w całości, z pewnością się sprawdzi. Potrzebny nam szeroki nóż i płaska powierzchnia, na której możemy wykonać cały proces. Potem wystarczy położyć nieobrany ząbek czosnku, a nawet kilka naraz, docisnąć go nożem i dłonią aż usłyszymy pęknięcie. Łupina bez problemu, zostawiając czyste ząbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kiełbaski w zalewie. Sprawdzony przepis na niemieckie danie

Sposób 3: Nie taka zła ta mikrofala

Kolejnym sposobem na szybkie obieranie czosnku jest skorzystanie z pomocy kuchenki mikrofalowej. Wystarczy 10 sekund, by cieszyć się obranym czosnkiem. W miseczce umieszczamy nieobrane ząbki i wstawiamy je do mikrofalówki. Po 10 sekundach wyjmujemy i możemy być pewni, że łupinki będą bez problemu odchodziły od czosnku. Może on być jednak gorący, więc należy zachować ostrożność.

Sposób 4: Mała kąpiel nie zaszkodzi

Do miseczki wlewamy wodę. Wkładamy do niej nieobrane ząbki czosnku i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie łupinki zmiękną i stają się delikatniejsze. Wystarczy je wtedy lekko podważyć niewielkim nożem i bez problemu odejdą one od ząbków. Za tą metodą przemawia dodatkowo zachowanie porządku. Namoczone łupinki są cięższe i nie będą uciekać nam po całej kuchni.

Sposób 5: Hit internetowy

Jakiś czas temu w sieciach społecznościowych ukazał się filmik pokazujący, jak łatwo i szybko obrać czosnek. Okazuje się, że wystarczy do tego niewielki ostry nożyk. Całą główkę czosnku należy przytrzymać w jednej dłoni, a drugą wbijać ostrze noża w poszczególne ząbki. Następnie nożyk lekko odchylamy i wyjmujemy po kolei gotowe obrane ząbki czosnku. Niewiarygodne? Warto spróbować!

Czosnek jest warzywem, które nie ma sobie równych. Jego wyjątkowy smak i aromat pozwalają na doprawienie wielu różnych potraw. I choć nie każdy lubi czosnek, z pewnością warto się poświęcić i regularnie go spożywać – szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Czosnek ma bardzo pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Zwalcza bakterie i wirusy – nawet te oporne na działanie antybiotyków. Dzięki obecności allicyny ma on również działanie przeciwnowotworowe. Jeśli obieranie czosnku do tej pory stanowiło dla ciebie problem, z naszymi propozycjami już nie musisz się o to martwić. Wprowadź więc czosnek do swojej diety, bo naprawdę warto.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca