Jak szybko obrać czosnek?
Czosnek jest warzywem uznawanym za naturalny antybiotyk polecany na różnego rodzaju schorzenia. Ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, a nawet przeciwgrzybicze.
Czosnek możemy dodawać praktycznie do każdej potrawy w mniejszych lub większych ilościach. Niestety, kiedy mamy go obrać trochę więcej, staje się to nieco kłopotliwe. Palce zaczynają się od niego lepić, zapach wnika w skórę i trudno się go pozbyć, a do tego jest to tak bardzo czasochłonne… Okazuje się jednak, że są sposoby na to, by szybko obrać nawet spore ilości czosnku. Koniecznie sprawdź, jak to zrobić.
Sposób 1: Potrząsanie słoikiem
To sposób znany od dawna, choć pewnie nie każdy jeszcze miał okazję go wypróbować. W pierwszej kolejności należy oddzielić ząbki czosnku od siebie nawzajem. Potem wystarczy wrzucić je do słoika i zakręcić. Pozostaje nam potrząsać słoikiem przynajmniej przez kilkanaście sekund. Już po chwili łupinki czosnku swobodnie przemieszczają się w pojemniku, a ząbki można wyjąć czyste i gotowe do użycia. Jeśli pomimo wszystko gdzieś została łupinka, szybko usuniemy ją nawet placem.
Sposób 2: Naciskanie czasem się opłaca
Ta metoda wiąże się z wygnieceniem czosnku, więc jeśli nie zależy nam na tym, by ząbki były w całości, z pewnością się sprawdzi. Potrzebny nam szeroki nóż i płaska powierzchnia, na której możemy wykonać cały proces. Potem wystarczy położyć nieobrany ząbek czosnku, a nawet kilka naraz, docisnąć go nożem i dłonią aż usłyszymy pęknięcie. Łupina bez problemu, zostawiając czyste ząbki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kiełbaski w zalewie. Sprawdzony przepis na niemieckie danie
Sposób 3: Nie taka zła ta mikrofala
Kolejnym sposobem na szybkie obieranie czosnku jest skorzystanie z pomocy kuchenki mikrofalowej. Wystarczy 10 sekund, by cieszyć się obranym czosnkiem. W miseczce umieszczamy nieobrane ząbki i wstawiamy je do mikrofalówki. Po 10 sekundach wyjmujemy i możemy być pewni, że łupinki będą bez problemu odchodziły od czosnku. Może on być jednak gorący, więc należy zachować ostrożność.
Sposób 4: Mała kąpiel nie zaszkodzi
Do miseczki wlewamy wodę. Wkładamy do niej nieobrane ząbki czosnku i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie łupinki zmiękną i stają się delikatniejsze. Wystarczy je wtedy lekko podważyć niewielkim nożem i bez problemu odejdą one od ząbków. Za tą metodą przemawia dodatkowo zachowanie porządku. Namoczone łupinki są cięższe i nie będą uciekać nam po całej kuchni.
Sposób 5: Hit internetowy
Jakiś czas temu w sieciach społecznościowych ukazał się filmik pokazujący, jak łatwo i szybko obrać czosnek. Okazuje się, że wystarczy do tego niewielki ostry nożyk. Całą główkę czosnku należy przytrzymać w jednej dłoni, a drugą wbijać ostrze noża w poszczególne ząbki. Następnie nożyk lekko odchylamy i wyjmujemy po kolei gotowe obrane ząbki czosnku. Niewiarygodne? Warto spróbować!
Czosnek jest warzywem, które nie ma sobie równych. Jego wyjątkowy smak i aromat pozwalają na doprawienie wielu różnych potraw. I choć nie każdy lubi czosnek, z pewnością warto się poświęcić i regularnie go spożywać – szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Czosnek ma bardzo pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Zwalcza bakterie i wirusy – nawet te oporne na działanie antybiotyków. Dzięki obecności allicyny ma on również działanie przeciwnowotworowe. Jeśli obieranie czosnku do tej pory stanowiło dla ciebie problem, z naszymi propozycjami już nie musisz się o to martwić. Wprowadź więc czosnek do swojej diety, bo naprawdę warto.