Wyhoduj w domu własny czosnek! To prostsze niż myślisz
Domowy czosnek jest smaczny, zdrowy i ekologiczny. Chcielibyście posadzić go w domu, ale nie wiecie, jak to zrobić? To nic trudnego. Wystarczy pamiętać, aby często go podlewać. Teraz już zawsze będziecie mieć pod ręką świeży czosnek, bez potrzeby wycieczek do sklepu.
Domowy czosnek jest znacznie zdrowszy od tego ze sklepu, ponieważ do jego hodowli nie używamy chemikaliów i sztucznych nawozów. Taki czosnek zawiera również więcej witamin i minerałów.
Właściwości czosnku
Czosnek zawiera flawonoidy, aminokwasy, witaminę A, C, B1, B2, PP oraz minerały, takie jak magnez, wapń, potas, kobalt, chrom i nikiel.
Dzięki zawartości allicyny i siarczanów czosnek doskonale radzi sobie z infekcjami wirusowymi, dlatego włączyć go do swojej diety zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Najlepiej spożywać go wówczas na surowo.
Allicyna to naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczać także groźne bakterie, takie jak gronkowiec czy paciorkowiec oraz pasożyty układu pokarmowego: glisty, owsiki i tasiemce.
Jak zasadzić czosnek?
- Jedną główkę czosnku dzielimy na ząbki.
- Wydrążamy w ziemi dziurki o głębokości 10 cm, w sporych, dziesięciocentymetrowych odległościach od siebie.
- W każdą dziurę wsadzamy po jednym ząbku. Ważne, aby wsadzać czosnek czubkiem do góry. Następnie dziurki pokrywamy ziemią.
- Tak posadzony czosnek należy bardzo często podlewać.
- Po około 3 miesiącach powinniśmy już dostać dojrzałe główki czosnku.