Prozdrowotna fioletowo-niebieska uczta z warzyw i owoców

Skutecznie hamują apetyt i są pyszne. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego jeszcze warto sięgać po produkty w tych kolorach.

Obraz

/ 10Kolory hamujące apetyt

Obraz
© 123RF.COM

Naukowcy z ośrodka badawczego w Palm Beach na Florydzie przekonują, że kolor niebieski hamuje apetyt. Osobom z dużym łaknieniem proponują więc jadanie w pomieszczeniach o błękitnych ścianach i serwowanie posiłków na zastawie w tym kolorze. Naszego apetytu specjalnie nie rozbudza też jedzenie w kolorach niebiesko-fioletowych. Ta właściwość z pewnością ucieszy osoby starające się ograniczać spożywane porcje. Jednak ograniczanie łaknienia to nie jedyna cecha jedzenia w tym kolorze. Co jeszcze powinniśmy o nich wiedzieć? Przede wszystkim warto docenić składnik, dzięki któremu mają one tak niezwykłą barwę.

/ 10Wyjątkowy barwnik

Obraz

Fioletową barwę owoców i warzyw zawdzięczamy antocyjanom. Barwniki te występują też w płatkach kwiatów (maki, malwy, hibiskus) oraz owocach (np. wiśni, bzu czarnego, czarnych porzeczek, winogron, aronii), w liściach warzyw (np. kapusta czerwona), pędach (rabarbar), a nawet korzeniach (rzodkiewka) i cebulach (czerwona cebula).
- Jest to grupa barwników rozpuszczalnych m.in. w wodzie, które nadają różnym częściom roślin barwę od czerwonej przez różową, niebieską aż do fioletowej. W większości barwnik ten gromadzi się w skórce, a jego zawartość zwiększa się wraz ze wzrostem rośliny - tłumaczy Ilona Cichecka, dietetyk kliniczny z Kliniki Invicta w Warszawie. - Antocyjany są związkami nietrwałymi w środowisku wodnym i, w zależności od pH, ulegają przemianom powodującym zmiany barwy tych produktów. W środowisku kwaśnym (pH < 3) mają barwę czerwoną, w środowisku obojętnym (pH = 7) - fioletową, natomiast w środowisku zasadowym (pH > 11) ich barwa staje się niebieska. Antocyjany wykazują szeroki zakres aktywności biologicznej, w tym posiadają właściwości antyoksydacyjne, wspomagają proces apoptozy, stymulują funkcje układu immunologicznego oraz modyfikują przebieg procesu zapalnego. Wspomagają też utrzymanie szczelności naczyń krwionośnych i usprawniają przepływ krwi w naczyniach oraz wpływają ochronnie na układ krwionośny. Antocyjany
mają również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego. Jednocześnie wspomagają terapię przeciwnowotworową poprzez działanie antyoksydacyjne.

/ 10Ekspert o fioletowych produktach

Obraz
© Shutterstock.com

Źródłem tych dobroczynnych barwników są warzywa i owoce o niebieskiej, fioletowej, a także czerwonej barwie. - W skali światowej głównym źródłem pozyskiwania antocyjanów są winogrona, a w naszej strefie - aronia i czarna porzeczka. Praktycznie nieznanym, ale zawierającym sporą ilość tych związków produktem jest czarna marchew. To ona była używana w kuchni od dawien dawna, i to właśnie ten rodzaj marchwi nadal konsumuje się w Turcji - tłumaczy dietetyk z kliniki Invicta.

Bogate w antocyjany produkty mają też inne cenne składniki. Warto więc włączyć je do codziennego menu, a wcześniej dowiedzieć się jak działają. Przegląd właściwości najbardziej popularnych u nas warzy w owoców z grupy niebiesko-fioletowych, przygotowała nasza ekspertka, Ilona Cichecka.

/ 10Borówka czernica

Obraz
© Shutterstock.com

Popularnie zwana jest czarną jagodą lub borówką. Nie należy jej mylić z borówką amerykańską. Owoc ten jest bogaty właśnie w antocyjany. Wywary z jej owoców stosowane są jako środek przeciwzapalny, przeciwbiegunkowy i przeciwwrzodowy. Borówki stosuje się również w nieżytach żołądka i jelit oraz w zapaleniu pęcherza i dróg moczowych. Wiele prozdrowotnych działań antocyjanów borówki czernicy jest warunkowanych przez ich wysoką aktywność przeciwutleniającą. Antocyjany borówki czernicy mają obecnie największe znaczenie w leczeniu i prewencji zaburzeń wzroku. Suszone owoce zawierają również garbniki (ok. 7 proc.), antocyjany kwasy organiczne, pektyny, witaminę C i B1, karotenoidy i sole mineralne m.in. wapnia, żelaza, miedzi, siarki, fosforu, cynku, potasu, magnezu, litu oraz molibdenu.

/ 10Czarny bez

Obraz
© 123RF.COM

Jego dojrzałe owoce mają prawie czarną barwę. Stosuje się je jako środek o działaniu napotnym np. w czasie przeziębienia, w stanach zapalnych żołądka i jelit, mają też właściwości moczopędne i przeciwbiegunkowe. Owoce należą też do tzw. środków czyszczących krew, polecane jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Czarnego bzu nie wolno spożywać na surowo.

/ 10Aronia

Obraz
© Shutterstock.com

Ma niebiesko-czarne owoce, miąższ dojrzałych okazów jest wręcz czarny, a wyciśnięty sok ma kolor rubinowy. Jest on bogaty w antocyjany i flawonoidy. Zalecany jest w przypadku nadciśnienia tętniczego, nadczynności tarczycy, infekcjach dróg moczowych, a także w chorobach siatkówki oka. Z uwagi na obecność antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających, zaleca się spożywanie soku z aronii w diecie antymiażdżycowej. Można go stosować także zewnętrznie przy oparzeniach.

/ 10Porzeczka

Obraz
© Fotolia

Owoce mają ciemną, fioletową barwę. Zawdzięczają ją nagromadzonym w nich związkach antocyjanowym pochodnym cyjanidyny i delfinidyny. Owoce obfitują w witaminy C i B, pektyny oraz cukry. Z tych też względów polecane są do wyrobu konfitur, soków. Działają także usprawniająco na przemianę materii oraz stymulująco na odporność organizmu.

/ 10Czerwona kapusta

Obraz
© Shutterstock.com

Z niej uzyskuje się antocyjany o barwie przesuniętej w głęboki fiolet. Odmiana o liściach wybarwionych ciemnofioletowo, jest rośliną cenioną jako warzywo. Inaczej zwana kapustą modrą, jest źródłem m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, kobaltu, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów, witamin E, K, B1, B2, B6, C, biotyny, kwasu pantotenowego i nikotynowego. Jedzenie kapusty czerwonej zaleca się w czasie osłabienia organizmu oraz niskiej odporności. Sok z niej ma silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi też obrzęki oraz pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Sok z kapusty działa podczas jego regularnego spożywania (co najmniej 2 tygodnie, 1 szklanka dziennie).

/ 10Winogrona

Obraz
© Shutterstock.com

Świeże owoce zawierają: cukry, pektyny, garbniki, witaminy A, B1, B2 i C oraz związki polifenolowe, a ciemne winogrona zawierają antocyjany przez co posiadają właściwości antynowotworowe, gdyż antocyjany to naturalne przeciwutleniacze. Z uwagi na dużą zawartość flawonoidów, które unieszkodliwiają wolne rodniki i dzięki temu chronią przed rakiem oraz chorobami serca, najbardziej wartościowe są winogrona ciemnofioletowe. Mają też więcej żelaza niż jasne owoce. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia organizmu. Występujący w dużych ilościach w winogronach i winach gronowych wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.

10 / 10Śliwki

Obraz
© 123RF.COM

Te pyszne fioletowe owoce, wpływają na poprawę apetytu i wspomagają trawienie. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika wygrywają śliwki suszone. Codzienne spożycie porcji suszonych śliwek może pomagać w zachowaniu zdrowia kości u kobiet w wieku pomenopauzalnym. Śliwki zawierają też ważne dla prawidłowego funkcjonowania składniki mineralne jak: potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Obfitują też w witaminy z grupy B, dlatego wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne śliwek zawdzięczamy obecnym w nich polifenolach, w tym katechinom i kwasowi chlorogenowemu. Dzięki tym związkom, śliwki mają działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości