Prosty trik odmieni placki ziemniaczane. Wyjdą niewiarygodnie puszyste
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Przepis na placki zna chyba każdy. Nie każdy jednak wie, że prosty trik sprawi, że placki ziemniaczane wyjdą niewiarygodnie pulchne i puszyste. O co chodzi? Zobaczcie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do smażenia
Przepis
- Ziemniaki zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka wbić do utartych ziemniaków, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodać ubitą pianę do masy ziemniaczanej, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać na patelni tłuszcz (na niezbyt dużym gazie, żeby nie pryskał), nakładać porcje masy łyżką stołową i obsmażać z dwóch stron.
- Podawać na słodko z cukrem albo jako dodatek do gulaszu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl