Prosta sałatka, która zawsze się udaje. Wystarczy warzywa zalać tym białym sosem

Jeśli szukasz lekkiej, świeżej, wiosennej sałatki, to dobrze trafiłeś. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem to idealny dodatek do obiadu, dań z grilla czy wielkanocnego stołu. Jest łatwa w przygotowaniu i wyborna w smaku, a przepis na nią zdradzam poniżej.

Zrobienie tej sałatki jest wyjątkowe prosteZrobienie tej sałatki jest wyjątkowe proste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiosna to czas, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po warzywa i lekkie dania. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem to idealny pomysł na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowo pysznego. Jest kremowa, pachnie koperkiem i czosnkiem oraz pełno w niej zdrowych i chrupiących składników. Warto przygotować ją z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, bo wtedy smaki będą miały szansę się dobrze połączyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka z selerem konserwowym. Na pewno pierwsza zniknie ze stołu

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką

Do sałatki najlepiej sprawdzą się ziemniaki sałatkowe (np. typu A lub AB), które po ugotowaniu dobrze trzymają kształt. Dobrze też przygotować je dzień wcześniej, bo dzięki temu lepiej się kroją i nie rozpadną w sałatce. Dla delikatniejszego, mniej kwaśnego smaku możesz użyć ogórków małosolnych zamiast kiszonych.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 300 g ogórków kiszonych (ok. 3-4 sztuki),
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Rzodkiewki i ogórki kiszone pokrój w plasterki.
  3. W dużej misce połącz ziemniaki z rzodkiewkami i ogórkami.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekanym koperkiem.
  5. Sos dodaj do warzyw, delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  6. Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji