Trwa ładowanie...

Prosta sałatka, która zawsze się udaje. Wystarczy warzywa zalać tym białym sosem

Jeśli szukasz lekkiej, świeżej, wiosennej sałatki, to dobrze trafiłeś. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem to idealny dodatek do obiadu, dań z grilla czy wielkanocnego stołu. Jest łatwa w przygotowaniu i wyborna w smaku, a przepis na nią zdradzam poniżej.

Zrobienie tej sałatki jest wyjątkowe prosteZrobienie tej sałatki jest wyjątkowe prosteŹródło: Adobe Stock
d4lnip3
d4lnip3

Wiosna to czas, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po warzywa i lekkie dania. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem to idealny pomysł na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowo pysznego. Jest kremowa, pachnie koperkiem i czosnkiem oraz pełno w niej zdrowych i chrupiących składników. Warto przygotować ją z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, bo wtedy smaki będą miały szansę się dobrze połączyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka z selerem konserwowym. Na pewno pierwsza zniknie ze stołu

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką

Do sałatki najlepiej sprawdzą się ziemniaki sałatkowe (np. typu A lub AB), które po ugotowaniu dobrze trzymają kształt. Dobrze też przygotować je dzień wcześniej, bo dzięki temu lepiej się kroją i nie rozpadną w sałatce. Dla delikatniejszego, mniej kwaśnego smaku możesz użyć ogórków małosolnych zamiast kiszonych.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 300 g ogórków kiszonych (ok. 3-4 sztuki),
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Rzodkiewki i ogórki kiszone pokrój w plasterki.
  3. W dużej misce połącz ziemniaki z rzodkiewkami i ogórkami.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekanym koperkiem.
  5. Sos dodaj do warzyw, delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  6. Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
d4lnip3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4lnip3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj