Prosta sałatka, która zawsze się udaje. Wystarczy warzywa zalać tym białym sosem
Jeśli szukasz lekkiej, świeżej, wiosennej sałatki, to dobrze trafiłeś. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem to idealny dodatek do obiadu, dań z grilla czy wielkanocnego stołu. Jest łatwa w przygotowaniu i wyborna w smaku, a przepis na nią zdradzam poniżej.
Wiosna to czas, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po warzywa i lekkie dania. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem to idealny pomysł na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowo pysznego. Jest kremowa, pachnie koperkiem i czosnkiem oraz pełno w niej zdrowych i chrupiących składników. Warto przygotować ją z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, bo wtedy smaki będą miały szansę się dobrze połączyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostsza sałatka z selerem konserwowym. Na pewno pierwsza zniknie ze stołu
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką
Do sałatki najlepiej sprawdzą się ziemniaki sałatkowe (np. typu A lub AB), które po ugotowaniu dobrze trzymają kształt. Dobrze też przygotować je dzień wcześniej, bo dzięki temu lepiej się kroją i nie rozpadną w sałatce. Dla delikatniejszego, mniej kwaśnego smaku możesz użyć ogórków małosolnych zamiast kiszonych.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 300 g ogórków kiszonych (ok. 3-4 sztuki),
- 1 pęczek koperku,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
- Rzodkiewki i ogórki kiszone pokrój w plasterki.
- W dużej misce połącz ziemniaki z rzodkiewkami i ogórkami.
- W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekanym koperkiem.
- Sos dodaj do warzyw, delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.