Produkty, które nie lubią chłodu. Nie chowaj ich do lodówki

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Garść praktycznych porad

Obraz
© Fotolia

Odpowiedni sposób przechowywania żywności może przedłużyć jej świeżość i trwałość. Większość produktów chowamy do lodówki. Owszem, nabiał, mięso, wędliny, miękkie owoce czy domowe dania lubią chłód. Jednak nie wszystkie artykuły spożywcze powinniśmy trzymać w lodówce. Niektórym niska temperatura nie służy. Tracą smak, aromat, szybciej się psują. Zobaczcie, czego lepiej nie wkładać do chłodziarki.

Zobacz wideo: *Jak przechowywac jedzenie? *

/ 6Jabłka i egzotyczne owoce

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce o przedłużonej trwałości takie jak jabłka czy gruszki nie lubią chłodu. Tracą swój smak i zapach. Lepiej jest je umieścić w koszyku lub w półmisku w suchym i ciepłym miejscu. Nigdy też nie trzymajmy ich w foliowych workach czy zamkniętych plastikowych pojemnikach. Owoce tropikalne takie jak mango, banany, ananasy, papaje czy awokado także nie powinny być przechowywane w lodówce. Wyjątkiem jest kiwi. W warunkach chłodniczych zachowa swoje właściwości nawet przez 2 tygodnie.

/ 6Pomidory, ogórki, papryka

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa o dużej zawartości wody również powinny być trzymane poza lodówką. W niskiej temperaturze będą się szybciej psuły i stracą smak oraz aromat. Gdzie znaleźć dla nich miejsce? Najlepiej w wiklinowym koszyku, na półmisku albo czystym blacie. Pamiętajmy, by po przyniesieniu do domu wyjąć je z woreczków foliowych. Pomidory, ogórki i papryka przechowywane w temp. Pokojowej zachowają swoje właściwości przez 2-3 dni.

/ 6Ziemniaki, marchew, cebula

Obraz
© Shutterstock.com

Warzywa korzeniowe oraz bulwiaste lepiej trzymać je w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu. Może to być piwnica, spiżarnia lub szafka. Dlaczego? Niska temperatura przyspiesza ich gnicie. Poza tym skrobia zawarta w ziemniakach w niskiej temperaturze zacznie się rozkładać do cukrów prostych. W efekcie kartofle staną się po prostu słodkie. Z kolei schłodzona cebula szybciej zmięknie i stanie się rozmokła. Nie wspominając już o tym, że pozostałe produkty przejdą jej zapachem.

/ 6Miód

Obraz
© 123RF.COM

Co prawda miód nieb straci swoich właściwości w niskiej temperaturze, jednak w wyniku krystalizacji zmieni stan skupienia z płynnego na stały. Optymalna temperatura dla przechowywania tego produktu wynosi od 10 do 16 stopni. Trzymajmy go w szczelnych słoikach lub kamionkowych naczyniach w ciemnym i suchym miejscu. Pamiętajmy również, aby obok niego nie znajdowały się produkty wydzielające silny aromat, ponieważ miód szybko je wchłonie.

/ 6Oleje i oliwa

Obraz
© Shutterstock.com

Oleje powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu. Wyjątkiem jest olej lniany, który powinien stać w lodówce. Oleje nie zawierają wody, dlatego nie stanowią pożywki dla bakterii i innych drobnoustrojów. Nie ma więc potrzeby, by chować je do chłodziarki. Poza tym niska temperatura spowoduje, że oleje tłoczone na zimno np. oliwa z oliwek zmętnieją.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce