Garść praktycznych porad
Odpowiedni sposób przechowywania żywności może przedłużyć jej świeżość i trwałość. Większość produktów chowamy do lodówki. Owszem, nabiał, mięso, wędliny, miękkie owoce czy domowe dania lubią chłód. Jednak nie wszystkie artykuły spożywcze powinniśmy trzymać w lodówce. Niektórym niska temperatura nie służy. Tracą smak, aromat, szybciej się psują. Zobaczcie, czego lepiej nie wkładać do chłodziarki.
Zobacz wideo: *Jak przechowywac jedzenie? *
Jabłka i egzotyczne owoce
Owoce o przedłużonej trwałości takie jak jabłka czy gruszki nie lubią chłodu. Tracą swój smak i zapach. Lepiej jest je umieścić w koszyku lub w półmisku w suchym i ciepłym miejscu. Nigdy też nie trzymajmy ich w foliowych workach czy zamkniętych plastikowych pojemnikach. Owoce tropikalne takie jak mango, banany, ananasy, papaje czy awokado także nie powinny być przechowywane w lodówce. Wyjątkiem jest kiwi. W warunkach chłodniczych zachowa swoje właściwości nawet przez 2 tygodnie.
Pomidory, ogórki, papryka
Warzywa o dużej zawartości wody również powinny być trzymane poza lodówką. W niskiej temperaturze będą się szybciej psuły i stracą smak oraz aromat. Gdzie znaleźć dla nich miejsce? Najlepiej w wiklinowym koszyku, na półmisku albo czystym blacie. Pamiętajmy, by po przyniesieniu do domu wyjąć je z woreczków foliowych. Pomidory, ogórki i papryka przechowywane w temp. Pokojowej zachowają swoje właściwości przez 2-3 dni.
Ziemniaki, marchew, cebula
Warzywa korzeniowe oraz bulwiaste lepiej trzymać je w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu. Może to być piwnica, spiżarnia lub szafka. Dlaczego? Niska temperatura przyspiesza ich gnicie. Poza tym skrobia zawarta w ziemniakach w niskiej temperaturze zacznie się rozkładać do cukrów prostych. W efekcie kartofle staną się po prostu słodkie. Z kolei schłodzona cebula szybciej zmięknie i stanie się rozmokła. Nie wspominając już o tym, że pozostałe produkty przejdą jej zapachem.
Miód
Co prawda miód nieb straci swoich właściwości w niskiej temperaturze, jednak w wyniku krystalizacji zmieni stan skupienia z płynnego na stały. Optymalna temperatura dla przechowywania tego produktu wynosi od 10 do 16 stopni. Trzymajmy go w szczelnych słoikach lub kamionkowych naczyniach w ciemnym i suchym miejscu. Pamiętajmy również, aby obok niego nie znajdowały się produkty wydzielające silny aromat, ponieważ miód szybko je wchłonie.
Oleje i oliwa
Oleje powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu. Wyjątkiem jest olej lniany, który powinien stać w lodówce. Oleje nie zawierają wody, dlatego nie stanowią pożywki dla bakterii i innych drobnoustrojów. Nie ma więc potrzeby, by chować je do chłodziarki. Poza tym niska temperatura spowoduje, że oleje tłoczone na zimno np. oliwa z oliwek zmętnieją.