Potrawy świąteczne w Stanach Zjednoczonych

Dzięki filmom i serialom o amerykańskich potrawach świątecznych wiemy całkiem sporo. Warto jednak dowiedzieć się więcej, bo ciekawe dania serwowane od Święta Dziękczynienia przez Boże Narodzenie, aż po Nowy Rok, na ekranach telewizorów często przesłania nam… gigantyczny indyk. I choć faktycznie trudno wyobrazić sobie świąteczny posiłek w USA bez tego wielkiego ptaka, amerykańska kuchnia ma do zaoferowania znacznie więcej.

Pieczony indyk z batatamiPotrawy świąteczne w Stanach Zjednoczonych
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Większość amerykańskich świątecznych potraw pochodzi z krajów, z których na ten kontynent przybywali imigranci. Największe grupy emigrowali z Wielkiej Brytanii, Włoch czy Irlandii, ale w kuchni Stanów Zjednoczonych znajdziemy również korzenie niemieckie, afrykańskie czy skandynawskie.

Najważniejszą potrawą, zarówno na Święto Dziękczynienia, jak i na Boże Narodzenie, jest wspomniany indyk. Nic dziwnego, w końcu ptak ten pochodzi z Ameryki. Na indyki polowano tu od wieków. Ptaki piecze się w całości, wcześniej nadziewając np. chlebem i warzywami, ryżem i grzybami lub po prostu kaszą kukurydzianą z dodatkiem ziół. Nieodłącznym dodatkiem do indyka jest konfitura z dzikich owoców róży, z żurawiny lub jagód.

Indyk czasem zastępowany jest przez pieczone kaczki czy gęsi. Ten drób również piecze się w całości, a faszeruje podobnie jak indyki. Skład nadzienia zależy wyłącznie od wyobraźni kucharki czy kucharza.

Na świątecznym stole musi się także pojawić wielka, pieczona szynka wieprzowa. Taka pieczeń podawana jest na gorąco, prosto z pieca, polana glazurą z sosu powstałego podczas pieczenia i miodu lub keczupu. Obowiązkowym dodatkiem do szynki są pieczone w całości warzywa, przede wszystkim korzeniowe: marchewki, ziemniaki, pasternak. Upiec można również słodkie cebulki, brukselkę czy rzepę.

W niektórych regionach jako danie główne, serwuje się potrawy z wołowiny, przede wszystkim pieczeń lub żeberka. Hodowla bydła w Ameryce ma wielkie tradycje, ogromne stada krów pasą się na pastwiskach w prawie całych Stanach Zjednoczonych, nie dziwi więc fakt, że wołowina jest tam wyjątkowo smaczna i popularna.

A co z dodatkami? Oglądając amerykańskie filmy, pewnie każdy zwrócił uwagę na pomarańczowe purée ze słodkich ziemniaków. Bataty piecze się w całości, następnie miksuje ze śmietaną i przyprawami. W każdym stanie tę potrawę przygotowuje się inaczej, ale zawsze musi się ona znaleźć na świątecznym stole.

Dlaczego warto jeść bataty?

Oprócz purée z batatów serwuje się pieczone lub smażone ziemniaki, pieczoną fasolę z pomidorami i pieczywo.

Zatrzymajmy się właśnie przy pieczywie. Najbardziej tradycyjnym jest chleb z mąki kukurydzianej. Jego delikatny smak kojarzy się przede wszystkim ze świętami. Z mąki kukurydzianej i bananów robi się także bułeczki, podawane zarówno do mięs, jak i potraw wegetariańskich.

A na koniec desery. Ciasta czekoladowe, bananowe czy marchewkowe to standard. W niektórych domach nadal robi się placki dyniowe lub tradycyjny, brytyjski pudding chlebowy. Wszystkie ciasta, popite tradycyjnym grzanym winem, poprawiają świąteczny nastrój.

Ciasto dyniowe
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟