Sylwester jak w PRL
Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej wspominane są przede wszystkim jako okres, w którym niedobory żywności były na porządku dziennym. Gospodynie domowe musiały nieźle się nagimnastykować, by przygotować codzienny obiad. A co dopiero posiłek z okazji świąt czy sylwestra! Dziś sylwestrowe przyjęcia w stylu PRL to powracająca moda. Co przygotować na tę okazję? Sprawdźmy.
Koreczki z sera
Serowe koreczki musiały znaleźć się na każdym sylwestrowym stole. Były bowiem synonimem luksusu i elegancji.
Do ich wykonania potrzebujemy: kawałek żółtego sera, kilka małych korniszonów, papryka marynowana, majonez. Ser kroimy w kostkę, korniszony na pół, paprykę na małe kwadraty. Ser, korniszony i paprykę nabijamy na wykałaczki, na górze dodajemy kapkę majonezu. Koreczki wbijamy w bochenek chleba i podajemy.
Śledzie w oleju
Przy okazji sylwestra zazwyczaj piło się dużo alkoholu. Przygotowywano więc sporo zakąsek pasujących do mocnego alkoholu. Bardzo popularne były śledzie.
Składniki: kilka filetów śledziowych, cebula, olej roślinny, czosnek, pieprz. Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. W dużym słoju mieszamy śledzie z warzywami, doprawiamy pieprzem, wlewamy olej i pozostawiamy w lodówce na dwa dni, żeby wszystkie smaki się przegryzły.
Awanturka. Pyszna pasta z czasów PRL
Zimne nóżki
Legendarna galaretka z nóżek była jedną z najbardziej popularnych zakąsek. Podawano ją koniecznie z kieliszkiem wódki. Na przygotowanie galaretki potrzebujemy: dwie świńskie nóżki, marchewkę, pietruszkę selera, pora, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól. Nóżki opalamy nad gazem, warzywa obieramy. Wszystko wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Obieramy mięso z kości, siekamy i układamy z plasterkami marchewki w małych miseczkach. Zalewamy wywarem z gotowania i schładzamy w lodówce, aż galareta się zetnie. Przed podaniem polewamy octem spirytusowym.
Sałatka jarzynowa
Obok zimnych nóżek obowiązkowym punktem sylwestrowego programu musiała być sałatka jarzynowa. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Potrzebujemy kilka marchewek, kilka korzeni pietruszki, selera, kilka ziemniaków, jajka, ogórki kiszone, pora i majonez oraz pieprz i sól. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę jajka, pora i ogórki. Mieszamy wszystko z majonezem i podajemy.
Kanapki z pasztetem i żurawiną
Żadne przyjęcie nie mogło się obyć bez kanapek. Najczęściej były to proste kanapki z serem czy wędliną, ale czasem pozwalano sobie na większą ekstrawagancję. Do takich właśnie przysmaków należały kanapki z domowym pasztetem. Przepis jest bardzo prosty: trójkątne kromki chleba smarowano masłem, na to układano plasterki pasztetu, najlepiej domowego, i na wierzchu kładziono łyżeczkę konfitury z żurawiny. To była naprawdę smaczna przekąska!
Zobacz także: