Sylwester jak w PRL

Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej wspominane są przede wszystkim jako okres, w którym niedobory żywności były na porządku dziennym. Gospodynie domowe musiały nieźle się nagimnastykować, by przygotować codzienny obiad. A co dopiero posiłek z okazji świąt czy sylwestra! Dziś sylwestrowe przyjęcia w stylu PRL to powracająca moda. Co przygotować na tę okazję? Sprawdźmy.

Sałatka jarzynowaSylwester jak w PRL
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Koreczki z sera

Serowe koreczki musiały znaleźć się na każdym sylwestrowym stole. Były bowiem synonimem luksusu i elegancji.

Do ich wykonania potrzebujemy: kawałek żółtego sera, kilka małych korniszonów, papryka marynowana, majonez. Ser kroimy w kostkę, korniszony na pół, paprykę na małe kwadraty. Ser, korniszony i paprykę nabijamy na wykałaczki, na górze dodajemy kapkę majonezu. Koreczki wbijamy w bochenek chleba i podajemy.

Śledzie w oleju

Przy okazji sylwestra zazwyczaj piło się dużo alkoholu. Przygotowywano więc sporo zakąsek pasujących do mocnego alkoholu. Bardzo popularne były śledzie.

Składniki: kilka filetów śledziowych, cebula, olej roślinny, czosnek, pieprz. Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. W dużym słoju mieszamy śledzie z warzywami, doprawiamy pieprzem, wlewamy olej i pozostawiamy w lodówce na dwa dni, żeby wszystkie smaki się przegryzły.

Awanturka. Pyszna pasta z czasów PRL

Zimne nóżki

Legendarna galaretka z nóżek była jedną z najbardziej popularnych zakąsek. Podawano ją koniecznie z kieliszkiem wódki. Na przygotowanie galaretki potrzebujemy: dwie świńskie nóżki, marchewkę, pietruszkę selera, pora, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól. Nóżki opalamy nad gazem, warzywa obieramy. Wszystko wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Obieramy mięso z kości, siekamy i układamy z plasterkami marchewki w małych miseczkach. Zalewamy wywarem z gotowania i schładzamy w lodówce, aż galareta się zetnie. Przed podaniem polewamy octem spirytusowym.

Sałatka jarzynowa

Obok zimnych nóżek obowiązkowym punktem sylwestrowego programu musiała być sałatka jarzynowa. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Potrzebujemy kilka marchewek, kilka korzeni pietruszki, selera, kilka ziemniaków, jajka, ogórki kiszone, pora i majonez oraz pieprz i sól. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę jajka, pora i ogórki. Mieszamy wszystko z majonezem i podajemy.

Kanapki z pasztetem i żurawiną

Żadne przyjęcie nie mogło się obyć bez kanapek. Najczęściej były to proste kanapki z serem czy wędliną, ale czasem pozwalano sobie na większą ekstrawagancję. Do takich właśnie przysmaków należały kanapki z domowym pasztetem. Przepis jest bardzo prosty: trójkątne kromki chleba smarowano masłem, na to układano plasterki pasztetu, najlepiej domowego, i na wierzchu kładziono łyżeczkę konfitury z żurawiny. To była naprawdę smaczna przekąska!

Zimne nóżki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯