Potrawka z kurczaka i cukinii. Podaj na obiad z młodymi ziemniaczkami
Wystarczą trzy składniki, by przygotować smaczny i pożywny obiad. Delikatna pierś kurczaka duszona z młodą cukinią i pieczarkami to pomysł na szybki i pyszny posiłek. Sekretem są aromatyczne zioła, które podkręcą smak mięsa. Podaj z młodymi ziemniaczkami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 pierś kurczaka
- 2 młode cukinie
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- kilka gałązek świeżego tymianku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przepis
Cukinie umyj i pokrój w półplasterki. Pieczarki oczyść i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili (bez pestek). Usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Mięso dopraw listkami tymianku i ziołami prowansalskimi. Następnie dodaj pieczarki i cukinię, duś pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl