Potrawka z drobiowych serc. Delikatna i zaskakująco smaczna

Potrawka z drobiowych serc to propozycja na wykorzystanie nieco już zapomnianych podrobów, nazywanych niegdyś piątą ćwiartką. Jest naprawdę smaczna, a przy tym lekka. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem

Potrawka z drobiowych serc. Delikatna i zaskakująco smacznaPotrawka z drobiowych serc. Delikatna i zaskakująco smaczna

Składniki

  • 50 dag drobiowych serc
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • 2 łyżkisosu sojowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju

Przepis

  • Serca dokładnie myjemy, odcinamy niepotrzebne żyły i tłuszcz.
  • Kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są duże.
  • Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, następnie serca oprószamy mąką i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą.
  • Dodajemy ziele, liść laurowy oraz pokrojone w kostkę marchewki.
  • Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie potrawkę doprawiamy do smaku.
  • Śmietanę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody i wlewamy do potrawki.
  • Posypujemy posiekaną natką.

Przepis

Można podawać z ziemniakami, ryżem, kaszami albo z kromeczką chleba.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja