Potrawka z drobiowych serc. Delikatna i zaskakująco smaczna
Potrawka z drobiowych serc to propozycja na wykorzystanie nieco już zapomnianych podrobów, nazywanych niegdyś piątą ćwiartką. Jest naprawdę smaczna, a przy tym lekka. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 50 dag drobiowych serc
- 3 marchewki
- 1 cebula
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- 2 łyżkisosu sojowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- Serca dokładnie myjemy, odcinamy niepotrzebne żyły i tłuszcz.
- Kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są duże.
- Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, następnie serca oprószamy mąką i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą.
- Dodajemy ziele, liść laurowy oraz pokrojone w kostkę marchewki.
- Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie potrawkę doprawiamy do smaku.
- Śmietanę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody i wlewamy do potrawki.
- Posypujemy posiekaną natką.
Można podawać z ziemniakami, ryżem, kaszami albo z kromeczką chleba.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze