Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał

Smażenie ryby to jeden z tych momentów, w których kuchnia zamienia się w strefę zagrożenia: olej strzela, tłuszcz pryska, a ubrania po chwili nadają się tylko do prania. Na szczęście istnieje banalny trik, dzięki któremu unikniesz tego bałaganu.

Jak usmażyć rybę bez bałaganu?Jak usmażyć rybę bez bałaganu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Teoretycznie smażenie ryby wydaje się proste: wystarczy dobra patelnia i odrobina tłuszczu. W praktyce to często kończy się katastrofą, bo olej pryska po blacie, ryba przywiera, chłonie tłuszcz i rozpada się przy przewracaniu. Przyczyną jest nie tylko temperatura oleju, ale też woda, która w kontakcie z tłuszczem powoduje "eksplozję" kropel. Na szczęście jest na to sposób, który znały jeszcze nasze babcie.

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Jak smażyć rybę, żeby nie pryskała?

Najczęstszym powodem pryskania oleju jest wilgoć. Wystarczy odrobina wody, by tłuszcz zaczął skakać po kuchni. Zanim wrzucisz filety na patelnię, dokładnie osusz rybę papierowym ręcznikiem. Jeśli używasz mrożonych kostek, poczekaj, aż całkowicie się rozmrożą i odciśnij nadmiar wody.

Nie przykrywaj też patelni, gdyż para z pokrywki skrapla się i spływa z powrotem do tłuszczu, co potęguje problem. Lepszym rozwiązaniem jest nałożenie na patelnię durszlaka lub użycie specjalnej pokrywki przeciw pryskaniu.

Mam jeszcze dla ciebie inny, bardzo ważny trik, który może ci pomóc. Po prostu posyp powierzchnię patelni szczyptą soli jeszcze przed wlaniem oleju. Dlaczego to tak fajnie działa? Sól wiąże mikroskopijne cząsteczki wody, dzięki czemu tłuszcz zachowuje się znacznie spokojniej. To prosty sposób, który zawsze działa i w żaden sposób nie wpływa na smak potrawy.

Jak smażyć rybę, żeby nie przywierała i się nie rozpadała?

Jeśli myślisz, że pryskanie oleju to jedyny problem, grubo się mylisz. Każdy, kto smażył rybę wie, jak uciążliwe jest jej rozpadanie się i przywieranie. Wrzucasz piękny filet na patelnię, a zdejmujesz w kawałeczkach. Da się tego uniknąć w dość prosty sposób, ale musisz:

  • wrzucać rybę na dobrze rozgrzany olej, inaczej tłuszcz wsiąknie w mięso, a ryba przyklei się do patelni. Do tego nie będzie miała chrupiącej skórki,
  • smażyć na średnim ogniu, a nie na maksymalnym, gdyż zbyt wysoka temperatura bardzo szybko wysuszy mięso, przez co zacznie się ono rozpadać,
  • ograniczyć częstotliwość obracania rybypozwól jej się ściąć od spodu i dopiero po kilku minutach przewróć,
  • używać drewnianej lub silikonowej łopatki, by nie uszkodzić delikatnego mięsa.

Jeśli smażysz rybę w cieście lub panierce, nie przesadzaj z ilością oleju, jego cienka warstwa w zupełności wystarczy, by uzyskać chrupiącą, złocistą skórkę.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne