Porównanie popularnych wód butelkowanych

Źródlana czy mineralna? Gazowana czy bez gazu? Smakowa czy jednak nie? O ile na te pytania istnieją jednoznaczne odpowiedzi, to już w kwestii, która jest najlepsza, a która najgorsza - istnieje sporo wątpliwości. Wszystko zależy od wielu czynników - tego jakie jest przeznaczenie wody, ewentualnych dolegliwości, na które cierpi osoba, która po nią sięga, a także naszych indywidualnych zapotrzebowań, a nawet smaku.

Porównanie popularnych wód butelkowanych
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
98

Najgorsze jest jednak to, że większość z nas wierzy, że woda to woda. I nie ma znaczenia po jaką sięgamy. Nieprawda. O ile bowiem ta bogata w minerały pozwala nam uzupełnić ich niedobory, o tyle źródlana pita regularnie podczas wysiłku czy w upały, dodatkowo wypłukuje je z organizmu. Różnica jest więc ogromna. Dlatego, by optymalnie wykorzystać potencjał wody, powinniśmy uważnie czytać etykiety i świadomie wybierać produkty, które najlepiej odpowiadają naszym potrzebom.

- Kwestią kluczową jest mineralizacja wody - tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z kliniki Invicta w Warszawie. - Poza wodami leczniczymi, które na razie zostawmy, na rynku powszechnie dostępne są trzy rodzaje wody: wysokozmineralizowana (powyżej 1500 mg jonów składników mineralnych na litr płynu), średniozmineralizowana (od 501 do 1500 mg jonów) i niskozmineralizowana (do 500 mg jonów), czyli tak naprawdę źródlana, która nadaje się przede wszystkim do gotowania, przyrządzania soków, wywarów dla dzieci i niemowląt. Do picia sięgajmy po wody mineralne. Kiedy jest gorąco i podczas wysiłku fizycznego, zaleca się picie wody wysokozmineralizowanej, ponieważ wraz z potem tracimy minerały - zwłaszcza sód, który jest bardzo ważny w pracy mięśni. Zapotrzebowanie na składniki mineralne wzrasta także u matek karmiących oraz dzieci podczas intensywnego wzrostu - wyjaśnia specjalistka.

W drugiej kolejności warto sprawdzić, których minerałów dana woda ma najwięcej, a których mniej. Nie każda woda będzie bowiem odpowiednia dla wszystkich.

- Osoby z nadciśnieniem, chorobami serca czy cukrzycą powinny pić wody niskosodowe (Muszyna, Nałęczowianka, Kinga Pienińska, Ustronianka Biała, Nata Aqua). Z kolei osoby cierpiące na choroby nerek czy też kamicę nerkową powinny ograniczyć wodę z dużą zawartością wapnia (jak np. Kryniczanka). Wody z dużą zawartością wapnia (od 150 mg) zaleca się natomiast osobom cierpiącym na alergię i osteoporozę. Warto również zwrócić uwagę na zawartość krzemionki (Cisowianka, Kinga pienińska) – bierze ona udział w budowaniu kośćca, tkanek chrzęstnych oraz zębów - wyjaśnia dietetyk. - Jeśli nie towarzyszą nam wymienione dolegliwości, a np. pijemy dużo kawy, herbaty czy używamy preparatów moczopędnych wybierajmy wody z dużą zawartością potasu i magnezu (np. Staropolanka 2000, Muszynianka). Potas jest odpowiedzialny za przesyłanie impulsów nerwowych oraz za skurcze mięśni, natomiast magnez jest bardzo ważny w budowie kości oraz komórek mięśni. Pomaga zachować równowagę układu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów -
dodaje Sandra Nowacka-Jaskólska. - Natomiast wody z dużą zawartością wodorowęglanów (Muszyna, Kryniczanka, Muszynianka) pomagają utrzymać równowagę kwasową w żołądku i jelitach oraz przyspieszają trawienie.

Co więc zawierają najpopularniejsze wody butelkowe? Wraz z dietetyczką przyjrzeliśmy się etykietom. W naszym zestawieniu ustawiliśmy wody od największej do najmniejszej mineralizacji.

- Kryniczanka to woda wysokozmineralizowana 2246,1 mg/l i wysokonasycona dwutlenkiem węgla. Zawiera kationy: wapnia 368,92 mg/l, magnezu 73,209 mg/l, sodowy 54,71 mg/l, potasowy 5,27 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 1721,9 mg/l, siarczanowy 40,50 mg/l, chlorkowy 7,8 mg/l i fluorowy 0,4 mg/l.
- Staropolanka 2000 jest wodą wysokozmineralizowaną 2190 mg/l, średnionasyconą dwutlenkiem węgla. Zawiera kationy: wapnia 309 mg/l, magnezu 59,80 mg/l, sodowy 128 mg/l i potasowy 52,30 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 1590 mg/l, siarczanowy 30mg/l oraz chlorkowy 2,9 mg/l, fluorowy 0,51 mg/l.
- Muszynianka *gazowana jest wodą wysokozmineralizowaną, ponieważ zawiera wszystkie typowe składniki mineralne (1927,4 mg/l), w tym tym kationy: wapnia 191,8 mg/l, magnezu 128,7 mg/l, sodowy 93,2 mg/l, potasowy 10,1 mg/l, litowy 0,18 mg/l, selenowy - mniej niż 0,005 mg/l, oraz aniony: wodorowęglanowy 1458,5 mg/l, siarczanowy 31,3 mg/l oraz chlorkowy 13,9 mg/l.
- *
Muszyna
to woda niskosodowa i wysokozmineralizowana (1547,5 mg/l). Zawiera kationy: wapnia 318,70 mg/l, magnezu 32,30 mg/l, sodowy 11,60 mg/l i potasowy 2,90 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 1154 mg/l, siarczanowy 11,90 mg/l oraz chlorkowy 3,60 mg/l.
- Cisowianka *niegazowana, jest średniozmineralizowana, nienasycona dwutlenkiem węgla. Zawiera kationy: wapnia 128,3 mg/l, magnezu 26,1 mg/l, sodowy 9,6 mg/l, potasowy 25,0 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 557,2 mg/l, siarczanowy mniej niż 5 mg/l, chlorkowy mniej niż 5 mg/l i fluorowy poniżej 5 mg/l. Zawiera również krzemionkę 18,38 mg/l.
- *
Nałęczowianka
to woda nienasycona dwutlenkiem węgla, niegazowana, średniozmineralizowana, niskosodowa. Zawiera kationy: wapnia 114,20 mg/l, magnezu 20 mg/l, sodowy 10 mg/l, potasowy 2,50 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 148,1 mg/l, fluorowy 0,3 mg/l oraz chlorkowy 12,60 mg/l.
- Kinga Pienińska jest wodą średniozmineralizowaną, niskosodową oraz niskonasyconą dwutlenkiem węgla do 1500 mg/l. Zawiera kationy: wapnia 97,80 mg/l, magnezu 13,13 mg/l, sodowy 4,59 mg/l, potasowy 2,31 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 335,6 mg/l, siarczanowy 28,50 mg/l, chlorkowy 7,09 mg/l, fluorowy 0,05 mg/l. Zawiera również krzemionkę 12,30 mg/l.
- Ustronianka Active jest średniozmineralizowana 523 mg/l. Zawiera kationy: wapnia 94,59 mg/l, magnezu 16,65 mg/l, sodowy 6,35 mg/l, potasowy 1,13 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 306,00 mg/l, siarczanowy 41,0 mg/l oraz chlorkowy 0,22 mg/l, fluorowy 0,4 mg/l.
- Ustronianka Biała to woda niegazowana, niskosodowa, średniozmineralizowana 514 mg/l. Zawiera kationy: wapnia 93 mg/l, magnezu 15,60 mg/l, sodowy 7,49 mg/l, potasowy 1,25 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 302 mg/l, siarczanowy 42,60 mg/l oraz chlorkowy 25,70mg/l, fluorowy 0,21 mg/l.
- Woda Jurajska niegazowana ma niską mineralizację - 500,33mg/l. Zawiera kationy: wapnia 128,3 mg/l, magnezu 26,1 mg/l, sodowy 9,6 mg/l, potasowy 25,0 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 557,2 mg/l, siarczanowy poniżej 5mg/l, chlorkowy poniżej 5 mg/l, fluorowy poniżej 5 mg/l.
- Nestle Aquarel *jest wodą źródlaną (jak głosi etykieta) o podwyższonej zawartości składników mineralnych - 666,5 mg/l. Zawiera kationy: wapnia 112 mg/l, magnezu 23,01 mg/l, sodowy 14 mg/l, potasowy 2,1 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 472,5 mg/l.
- *
Nata Aqua
niegazowana to woda niskozmineralizowana (373,31 mg/l), niskosodowa. Zawiera kationy: wapnia 66,13 mg/l, magnezu 9,72 mg/l, sodowy 5 mg/l, potasowy 2,33 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 250,70 mg/l, siarczanowy 8,23 mg/l oraz chlorkowy 4,96 mg/l.
- Kropla Beskidu jest wodą niegazowaną, niskozmineralizowaną 322,27 mg/l. Zawiera kationy: wapnia 44,9 mg/l, magnezu 17,01 mg/l, sodowy 11,10 mg/l, potasowy 1,0 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 186,7 mg/l, siarczanowy 43,62 mg/l oraz chlorkowy 3,19 mg/l
- Żywiec Zdrój to krystaliczna woda źródlana, niegazowana o mineralizacji 230 mg/l. Zawiera kationy: wapnia 41,69 mg/l, magnezu 5,62 mg/l, sodowy 9,65 mg/l, potasowy 9,65 mg/l oraz aniony: wodorowęglanowy 131,06 mg/l.

Jak łatwo zauważyć w naszym zestawieniu, najmniej cennych składników mineralnych ma woda Żywiec Zdrój. Poniżej 400 mg/l mają też naturalne wody mineralne: Kropla Beskidu i Nata Aqua. Z kolei do najbogatszych w cenne pierwiastki należą Muszynianka oraz dwie wody, które w każdym litrze płynu zawierają ponad 2000 mg składników mineralnych - Kryniczanka oraz Staropolanka 2000.

A jak wygląda sytuacja pod względem poszczególnych składników?

Wapń - najwięcej znajdziemy go w Kryniczance, najmniej w Żywcu Zdrój i Kropli Beskidu.
Magnez - najwięcej magnezu zawiera Muszynianka, najmniej Nata Aqua i Żywiec Zdrój.
Sód *- najbogatsza w sód jest Staropolanka 2000, najmniej sodu zawierają Kinga Pienińska i Nata Aqua
*
Potas *- najwięcej potasu ma Staropolanka 2000, najmniej Ustronianki Activ i Biała oraz Kropla Beskidu
*
Wodorowęglany
- znajdziemy ich najwięcej w Kryniczance, najmniej w Kropli Beskidu i Żywcu Zdrój.

Większość z nas jak ognia unika wody gazowanej, sądząc, że skoro gazowane napoje uważane są za niezdrowe, gaz w wodzie też obniża jej jakość. Okazuje się, że to mit.

- Woda gazowana z zawartością dwutlenku węgla może szkodzić jedynie osobom cierpiącym na schorzenia gastryczne, stany zapalne gardła czy skarżącym się na zaburzenia trawienia. W przypadku ludzi zdrowych, nie ma przeciwwskazań do jej spożywania. Dwutlenek węgla może korzystnie wpływać na wodę - poprawia smak, ale ma też działanie bakteriostatyczne. Pod względem zdrowotnym picie wody gazowanej może być więc znacznie korzystniejsze niż wody niegazowanej - zapewnia Sandra Nowacka-Jaskólska z Kliniki Invicta.

Niestety przekonanie o niskiej wartości wód smakowych, nie jest tylko mitem i nasza ekspertka zdecydowanie odradza ich spożywanie. - Wód smakowych lepiej się wystrzegać, ponieważ zawierają cukier, słodziki i aromaty. Słodki smak będzie pobudzał apetyt. Zawartość cukru może powodować wahania glukozy we krwi, co sprzyja występowaniu napadów jedzenia i wzmaga pragnienie. W nadmiarze słodziki mogą też przyczyniać się do dolegliwości żołądkowo- jelitowych (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki) - wyjaśnia dietetyczka.

Omawiając wody, nie sposób też nie wspomnieć o wodach leczniczych, które także znajdziemy na sklepowych półkach, jednak nie powinniśmy sięgać po nie bez konsultacji z lekarzem. - Wody lecznicze zawierają składniki o specyficznej aktywności biologicznej i powinny być spożywane w dawkach zaleconych przez lekarza. Do takich wód należy m.in. „Zuber” - stosowany w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy, wątroby i dróg żółciowych, zwalczaniu nadkwasoty, obniżaniu poziom cukru i cholesterolu we krwi. Woda „Jan” - to z kolei naturalna woda lecznicza o silnym działaniu moczopędnym, jest więc idealna w leczeniu kamicy nerkowej. Stosowana jest również w leczeniu innych schorzeń nerek i dróg moczowych. Jako że ma też silne działanie obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi, wraz z wodą "Zuber" stosowana jest także w leczeniu miażdżycy i cukrzycy. Z kolei woda „Słotwinka” jest stosowana w chorobach przewodu pokarmowego, neurologicznych, alergiach. Ma też zastosowanie w przypadku dolegliwości związanych z
niedoborem magnezu i pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka.

Pamiętajmy jednak, że picie wód leczniczych powinno być skonsultowane z lekarzem. Po inne wody możemy sięgać sami. Źródlanych używajmy raczej do gotowania, do picia - mineralnych. Zimą i przy małej aktywności fizycznej najlepsze będą te średniozmineralizowane, z kolei w upały i przy sporym wysiłku - wysokozmineralizowane. I najważniejsze - czytajmy etykiety, żeby nie dać się nabić w butelkę!

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem