Popcorn – kupować czy zrobić w domu?

Bez wątpienia jedna z najpopularniejszych przekąsek, uatrakcyjniająca oglądanie meczu piłkarskiego, filmu czy serialu. Na sklepowych półkach znajdziemy łatwy do przygotowania popcorn w rozmaitych wersjach smakowych. Co warto wiedzieć, zanim po niego sięgniemy?

PopcornPopcorn
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
oprac.  KGD

Ziarna kukurydzy, prażone w rozgrzanym popiele z ogniska, jadano już blisko 5 tysięcy lat temu, co potwierdziły badania archeologiczne prowadzone w Meksyku czy Peru. Chętnie sięgali po nie Aztekowie, Inkowie oraz inne ludy zamieszkujące kontynent amerykański.

Do dziś zresztą to właśnie tam spożywa się najwięcej popcornu – statystyczny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych pochłania rocznie blisko… 50 kilogramów specjału. Jego prawdziwa kariera zaczęła się pod koniec XIX wieku, gdy cukiernik z Chicago, Charles Cretors, stworzył zasilaną parą wodną maszynę do prażenia ziaren kukurydzy, którą sprzedawał w specjalnych wozach konnych, ustawianych w sąsiedztwie cyrków i innych miejsc oferujących rozrywkę dla mas. Popcorn szybko stał się także ulubioną przekąską wśród bywalców kin.

Mimo upływu lat przysmak nie stracił popularności. Wiele osób nie wyobraża sobie seansu filmowego bez prażonej kukurydzy. Często gości ona także w naszych domach, na przykład podczas oglądania widowisk sportowych. Na półkach sklepowych kuszą rozmaite produkty popcornowe: solone, maślane czy serowe, którym do przygotowania wystarczy tylko kilkuminutowy pobyt w kuchence mikrofalowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Warto po nie sięgnąć? A może lepiej przygotować kukurydzianą przekąskę samodzielnie?

Popcorn – wartości odżywcze

Jak powstaje popcorn? Pod wpływem wysokiej temperatury (ok. 180 st.) mikroskopijne cząsteczki wody w ziarnach kukurydzy zmieniają się w parę, wytwarzając ciśnienie, które rozsadza łupinę i wypycha masę skrobiowo-białkową, czyli charakterystyczną "chmurkę". Do prażenia najlepiej nadają się wyselekcjonowane odmiany kukurydzy, zawierające dużo tzw. bielma.

Teoretycznie tak potraktowane ziarna są źródłem zdrowa. Kryją bowiem potężną dawkę dobrze przyswajalnego błonnika, zapewniającego szybsze uczucie sytości, korzystnie wpływającego na pracę przewodu pokarmowego i przyspieszającego usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Dostarczają dużo cennego białka, a także licznych składników mineralnych, zwłaszcza potasu, magnezu, fosforu, żelaza i manganu, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i serca, a także chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymulują nasz system odpornościowy.

Podobne właściwości wykazują również polifenole, których – jak wykazały badania naukowe – popcorn jest bogatym źródłem. Dzięki obecności tych przeciwutleniaczy, spożywanie prażonej kukurydzy może chronić przed nowotworami, a nawet chorobą Alzheimera.

Popcorn nie zawiera glutenu, dlatego może być bez obaw spożywany przez osoby wykazujące jego nietolerancję.

Uwaga na gotowce

Kupując gotowy popcorn musimy jednak zachować czujność. Skład tego typu produktów pozostawia zazwyczaj sporo do życzenia. Często znajdziemy tam choćby olej palmowy, i to w postaci utwardzonej, zapewniającej przekąsce pożądaną chrupkość oraz wydłużającej okres przydatności do spożycia. Problem w tym, że taka forma tłuszczów roślinnych znacząco przyczynia się do rozwoju miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia, a także sprzyja otyłości, zaburza funkcjonowania układu oddechowego i rozrodczego oraz wielu narządów, w tym mózgu czy trzustki. Tzw. tłuszcze trans powodują również do powstawania przewlekłych stanów zapalnych, czego konsekwencją bywają nowotwory.

Gotowy popcorn jest też często skarbnicą soli, której Polacy spożywają zbyt dużo. Efekt? Znacząco zwiększone ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu oraz rozwoju innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Nadmiar chlorku sodu grozi osteoporozą, chorobami nerek czy nowotworem żołądka.

Co jeszcze znajdziemy w popcornie? Rozmaite barwniki i wzmacniacze smaku, np. guanylan disodowy (może powodować bóle głowy i zaparcia, szczególnie wśród dzieci) czy diacetyl, który niekiedy uszkadza komórki nerwowe oraz przyczynia się do powstawania schorzeń neurologicznych.

Jakby tego było mało wnętrze torebki z kukurydzą przeznaczoną do obróbki w kuchence mikrofalowej bywa zabezpieczane kwasem perfluorooktanowym, który ma zapobiegać przywieraniu ziaren, ale "przy okazji" cechuje się sporą toksycznością. Niektóre badania naukowe wykazały, że może sprzyjać bezpłodności czy nowotworom wątroby.

Jak zrobić popcorn w domu?

Korzystniejszym dla zdrowia rozwiązaniem okaże się pewnie samodzielnie przygotowanie popcornu. Zadanie nie jest trudne, tym bardziej, że w sklepach czy na targowiskach bez trudu kupimy specjalnie, wyselekcjonowane ziarna kukurydzy, które dobrze znoszą prażenie.

Za najzdrowszy uchodzi popcorn przyrządzony bez tłuszczu i innych niezbyt korzystnych dodatków w specjalnej maszynce do prażenia, działającej na gorące powietrze.

Przekąskę możemy też przygotować na patelni. Rozgrzewamy niewielką ilość masła lub oleju (rzepakowego, z orzechów włoskich, awokado, oliwy z oliwek), a następnie na gorący tłuszcz (powinien mieć około 180 st.) wrzucamy ziarna, nakrywamy naczynie pokrywką i ustawiamy średni ogień. Po chwili nasiona powinny zacząć strzelać. Gdy popcorn będzie strzelał rzadziej, naczynie należy zdjąć z ognia.

Jeśli chcemy naszej przekąsce dodać smaku, możemy posypać kukurydzę na patelni solą, albo po uprażeniu ziołami czy wiórkami parmezanu (najlepiej przełożyć wówczas wszystkie składniki do torebki papierowej i kilka razy mocną nią potrząsnąć).

Ciekawą propozycją dla miłośników słodyczy jest popcorn karmelowy. Uprażone ziarna zalewamy masą z rozpuszczonego masła, cukru trzcinowego oraz miodu, mieszamy, wykładamy na blachę i zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟