Pomidory w wersji mini. Co warto wiedzieć o pomidorkach koktajlowych?
Pomidory koktajlowe są niewielkie, ale za to bardzo smaczne. Często stanowią alternatywę dla pomidorów tradycyjnych, gdyż lepiej nadają się do ozdoby wszelkich dań i bywają bardziej aromatyczne. Poznaj dobroczynne właściwości tych drobnych warzywek.
Pomidory koktajlowe, inaczej pomidory drobnoowocowe, to jedna z odmian pomidora zwyczajnego – rośliny należącej do rodzaju psiankowatych, pochodzącej z Ameryki Południowej, która upowszechniła się w naszej części świata i jest obecnie jedną z najpopularniejszych i często uprawianych roślin.
Pomidory w znaczeniu botanicznym są owocami, ale zwyczajowo mówimy na nie "warzywa". Pod nazwą "pomidory koktajlowe" kryją się owoce, które nie przekraczają 3-4 cm średnicy, więc są bardzo małe. Pomidory koktajlowe mają kulisty kształt i najczęściej krwistoczerwoną skórkę, ale zdarzają się również odmiany żółte i pomarańczowe, a nawet czarne. Ich ogromną zaletą jest to, że można je uprawiać nawet w doniczce, dlatego też często stanowią ozdobę balkonu bądź tarasu.
Pomidory koktajlowe zbiera się latem, najczęściej od lipca do września. Mają one nieco inną strukturę miąższu niż pomidory duże, bywają od nich bardziej wyraziste w smaku i bardziej aromatyczne, mogą mieć także grubszą skórkę.
5 powodów, dla których warto jeść pomidory
Pomidory koktajlowe – wartości odżywcze
Pomidory koktajlowe, tak jak pomidory duże, zawierają likopen, czy naturalny barwnik i silny przeciwutleniacz; są również bogate we wszelkie witaminy, np. witaminę C, PP, K, E. Zawierają także sporo składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, wapń, kobalt, czy miedź. Są bardzo niskokaloryczne: w 100 g pomidorów znajdziemy zaledwie 15 kcal, dlatego – tak jak wiele innych warzyw – pomagają w utrzymaniu linii.
Pomidory koktajlowe – właściwości lecznicze
Właściwości lecznicze pomidorów koktajlowych nie różnią się znacznie od właściwości leczniczych pomidorów dużych. Likopen w nich zawarty działa przeciwutleniająco, stąd zapobiega nowotworom i starzeniu się skóry, a także pozwala zapobiegać różnym chorobom serca i układu naczyniowego. Woda i witaminy zawarte w pomidorach doskonale nawadniają organizm, nawilżają i wygładzają skórę, korzystnie wpływają na odporność. Pomidory działają również moczopędnie i doskonale nadają się do diety odchudzającej.
Pomidory koktajlowe – kulinarne zastosowanie
Pomidory koktajlowe, ze względu na swoje niewielkie rozmiary, pełnią w kuchni przede wszystkim funkcję dekoracyjną. Ożywiają swym krwistoczerwonym, żółtym bądź czarnym kolorem zdominowaną zieloną barwą sałatkę z np. kapusty pekińskiej; doskonale nadają się do ozdabiania różnych dań z makaronem bądź smażonym mięsem, np. wieprzowiną. Pasują do do serów i zielonych przypraw, np. oregano i bazylii. Mogą także być składnikiem warzywnych tart, pizz, zapiekanej cukinii i papryki czy szaszłyków z kurczakiem. Pomidory koktajlowe nadają się również do przechowywania w zalewie na zimę, można z nich robić sosy oraz przeciery.