Pomidory w wersji mini. Co warto wiedzieć o pomidorkach koktajlowych?

Pomidory koktajlowe są niewielkie, ale za to bardzo smaczne. Często stanowią alternatywę dla pomidorów tradycyjnych, gdyż lepiej nadają się do ozdoby wszelkich dań i bywają bardziej aromatyczne. Poznaj dobroczynne właściwości tych drobnych warzywek.

Pomidorki koktajloweWłaściwości pomidorów koktajlowych nie różnią się znacznie od właściwości pomidorów dużych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Pomidory koktajlowe, inaczej pomidory drobnoowocowe, to jedna z odmian pomidora zwyczajnego – rośliny należącej do rodzaju psiankowatych, pochodzącej z Ameryki Południowej, która upowszechniła się w naszej części świata i jest obecnie jedną z najpopularniejszych i często uprawianych roślin.

Pomidory w znaczeniu botanicznym są owocami, ale zwyczajowo mówimy na nie "warzywa". Pod nazwą "pomidory koktajlowe" kryją się owoce, które nie przekraczają 3-4 cm średnicy, więc są bardzo małe. Pomidory koktajlowe mają kulisty kształt i najczęściej krwistoczerwoną skórkę, ale zdarzają się również odmiany żółte i pomarańczowe, a nawet czarne. Ich ogromną zaletą jest to, że można je uprawiać nawet w doniczce, dlatego też często stanowią ozdobę balkonu bądź tarasu.

Pomidory koktajlowe zbiera się latem, najczęściej od lipca do września. Mają one nieco inną strukturę miąższu niż pomidory duże, bywają od nich bardziej wyraziste w smaku i bardziej aromatyczne, mogą mieć także grubszą skórkę.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Pomidory koktajlowe – wartości odżywcze

Pomidory koktajlowe, tak jak pomidory duże, zawierają likopen, czy naturalny barwnik i silny przeciwutleniacz; są również bogate we wszelkie witaminy, np. witaminę C, PP, K, E. Zawierają także sporo składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, wapń, kobalt, czy miedź. Są bardzo niskokaloryczne: w 100 g pomidorów znajdziemy zaledwie 15 kcal, dlatego – tak jak wiele innych warzyw – pomagają w utrzymaniu linii.

Pomidory koktajlowe – właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze pomidorów koktajlowych nie różnią się znacznie od właściwości leczniczych pomidorów dużych. Likopen w nich zawarty działa przeciwutleniająco, stąd zapobiega nowotworom i starzeniu się skóry, a także pozwala zapobiegać różnym chorobom serca i układu naczyniowego. Woda i witaminy zawarte w pomidorach doskonale nawadniają organizm, nawilżają i wygładzają skórę, korzystnie wpływają na odporność. Pomidory działają również moczopędnie i doskonale nadają się do diety odchudzającej.

Pomidory koktajlowe
© Adobe Stock

Pomidory koktajlowe – kulinarne zastosowanie

Pomidory koktajlowe, ze względu na swoje niewielkie rozmiary, pełnią w kuchni przede wszystkim funkcję dekoracyjną. Ożywiają swym krwistoczerwonym, żółtym bądź czarnym kolorem zdominowaną zieloną barwą sałatkę z np. kapusty pekińskiej; doskonale nadają się do ozdabiania różnych dań z makaronem bądź smażonym mięsem, np. wieprzowiną. Pasują do do serów i zielonych przypraw, np. oregano i bazylii. Mogą także być składnikiem warzywnych tart, pizz, zapiekanej cukinii i papryki czy szaszłyków z kurczakiem. Pomidory koktajlowe nadają się również do przechowywania w zalewie na zimę, można z nich robić sosy oraz przeciery.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm