WAŻNE
TERAZ

Zatrzymano mężczyznę, który groził prezydentowi Nawrockiemu

Pomidory w wersji mini. Co warto wiedzieć o pomidorkach koktajlowych?

Pomidory koktajlowe są niewielkie, ale za to bardzo smaczne. Często stanowią alternatywę dla pomidorów tradycyjnych, gdyż lepiej nadają się do ozdoby wszelkich dań i bywają bardziej aromatyczne. Poznaj dobroczynne właściwości tych drobnych warzywek.

Pomidorki koktajloweWłaściwości pomidorów koktajlowych nie różnią się znacznie od właściwości pomidorów dużych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Pomidory koktajlowe, inaczej pomidory drobnoowocowe, to jedna z odmian pomidora zwyczajnego – rośliny należącej do rodzaju psiankowatych, pochodzącej z Ameryki Południowej, która upowszechniła się w naszej części świata i jest obecnie jedną z najpopularniejszych i często uprawianych roślin.

Pomidory w znaczeniu botanicznym są owocami, ale zwyczajowo mówimy na nie "warzywa". Pod nazwą "pomidory koktajlowe" kryją się owoce, które nie przekraczają 3-4 cm średnicy, więc są bardzo małe. Pomidory koktajlowe mają kulisty kształt i najczęściej krwistoczerwoną skórkę, ale zdarzają się również odmiany żółte i pomarańczowe, a nawet czarne. Ich ogromną zaletą jest to, że można je uprawiać nawet w doniczce, dlatego też często stanowią ozdobę balkonu bądź tarasu.

Pomidory koktajlowe zbiera się latem, najczęściej od lipca do września. Mają one nieco inną strukturę miąższu niż pomidory duże, bywają od nich bardziej wyraziste w smaku i bardziej aromatyczne, mogą mieć także grubszą skórkę.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Pomidory koktajlowe – wartości odżywcze

Pomidory koktajlowe, tak jak pomidory duże, zawierają likopen, czy naturalny barwnik i silny przeciwutleniacz; są również bogate we wszelkie witaminy, np. witaminę C, PP, K, E. Zawierają także sporo składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, wapń, kobalt, czy miedź. Są bardzo niskokaloryczne: w 100 g pomidorów znajdziemy zaledwie 15 kcal, dlatego – tak jak wiele innych warzyw – pomagają w utrzymaniu linii.

Pomidory koktajlowe – właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze pomidorów koktajlowych nie różnią się znacznie od właściwości leczniczych pomidorów dużych. Likopen w nich zawarty działa przeciwutleniająco, stąd zapobiega nowotworom i starzeniu się skóry, a także pozwala zapobiegać różnym chorobom serca i układu naczyniowego. Woda i witaminy zawarte w pomidorach doskonale nawadniają organizm, nawilżają i wygładzają skórę, korzystnie wpływają na odporność. Pomidory działają również moczopędnie i doskonale nadają się do diety odchudzającej.

Pomidory koktajlowe
© Adobe Stock

Pomidory koktajlowe – kulinarne zastosowanie

Pomidory koktajlowe, ze względu na swoje niewielkie rozmiary, pełnią w kuchni przede wszystkim funkcję dekoracyjną. Ożywiają swym krwistoczerwonym, żółtym bądź czarnym kolorem zdominowaną zieloną barwą sałatkę z np. kapusty pekińskiej; doskonale nadają się do ozdabiania różnych dań z makaronem bądź smażonym mięsem, np. wieprzowiną. Pasują do do serów i zielonych przypraw, np. oregano i bazylii. Mogą także być składnikiem warzywnych tart, pizz, zapiekanej cukinii i papryki czy szaszłyków z kurczakiem. Pomidory koktajlowe nadają się również do przechowywania w zalewie na zimę, można z nich robić sosy oraz przeciery.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości