Pomidory w wersji mini. Co warto wiedzieć o pomidorkach koktajlowych?

Pomidory koktajlowe są niewielkie, ale za to bardzo smaczne. Często stanowią alternatywę dla pomidorów tradycyjnych, gdyż lepiej nadają się do ozdoby wszelkich dań i bywają bardziej aromatyczne. Poznaj dobroczynne właściwości tych drobnych warzywek.

Pomidorki koktajloweWłaściwości pomidorów koktajlowych nie różnią się znacznie od właściwości pomidorów dużych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Pomidory koktajlowe, inaczej pomidory drobnoowocowe, to jedna z odmian pomidora zwyczajnego – rośliny należącej do rodzaju psiankowatych, pochodzącej z Ameryki Południowej, która upowszechniła się w naszej części świata i jest obecnie jedną z najpopularniejszych i często uprawianych roślin.

Pomidory w znaczeniu botanicznym są owocami, ale zwyczajowo mówimy na nie "warzywa". Pod nazwą "pomidory koktajlowe" kryją się owoce, które nie przekraczają 3-4 cm średnicy, więc są bardzo małe. Pomidory koktajlowe mają kulisty kształt i najczęściej krwistoczerwoną skórkę, ale zdarzają się również odmiany żółte i pomarańczowe, a nawet czarne. Ich ogromną zaletą jest to, że można je uprawiać nawet w doniczce, dlatego też często stanowią ozdobę balkonu bądź tarasu.

Pomidory koktajlowe zbiera się latem, najczęściej od lipca do września. Mają one nieco inną strukturę miąższu niż pomidory duże, bywają od nich bardziej wyraziste w smaku i bardziej aromatyczne, mogą mieć także grubszą skórkę.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Pomidory koktajlowe – wartości odżywcze

Pomidory koktajlowe, tak jak pomidory duże, zawierają likopen, czy naturalny barwnik i silny przeciwutleniacz; są również bogate we wszelkie witaminy, np. witaminę C, PP, K, E. Zawierają także sporo składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, wapń, kobalt, czy miedź. Są bardzo niskokaloryczne: w 100 g pomidorów znajdziemy zaledwie 15 kcal, dlatego – tak jak wiele innych warzyw – pomagają w utrzymaniu linii.

Pomidory koktajlowe – właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze pomidorów koktajlowych nie różnią się znacznie od właściwości leczniczych pomidorów dużych. Likopen w nich zawarty działa przeciwutleniająco, stąd zapobiega nowotworom i starzeniu się skóry, a także pozwala zapobiegać różnym chorobom serca i układu naczyniowego. Woda i witaminy zawarte w pomidorach doskonale nawadniają organizm, nawilżają i wygładzają skórę, korzystnie wpływają na odporność. Pomidory działają również moczopędnie i doskonale nadają się do diety odchudzającej.

Pomidory koktajlowe
© Adobe Stock

Pomidory koktajlowe – kulinarne zastosowanie

Pomidory koktajlowe, ze względu na swoje niewielkie rozmiary, pełnią w kuchni przede wszystkim funkcję dekoracyjną. Ożywiają swym krwistoczerwonym, żółtym bądź czarnym kolorem zdominowaną zieloną barwą sałatkę z np. kapusty pekińskiej; doskonale nadają się do ozdabiania różnych dań z makaronem bądź smażonym mięsem, np. wieprzowiną. Pasują do do serów i zielonych przypraw, np. oregano i bazylii. Mogą także być składnikiem warzywnych tart, pizz, zapiekanej cukinii i papryki czy szaszłyków z kurczakiem. Pomidory koktajlowe nadają się również do przechowywania w zalewie na zimę, można z nich robić sosy oraz przeciery.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie