Pomidory faszerowane mięsem mielonym

Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów? Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego, udowadnia, że zdrowe odżywianie nie jest trudne i nie wymaga wielkich nakładów finansowych oraz godzin spędzonych w kuchni. Wypróbuj pomysł na prosty i pyszny obiad. Pomidory podajemy z ryżem, kaszą bulgur, jęczmienną lub gryczaną.

Pomidory faszerowane mięsem mielonymPomidory faszerowane mięsem mielonym
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 7 pomidorów (670 g)
  • 450 g łopatki wieprzowej lub innego mięsa
  • 70 g sera mozzarella
  • 40 g cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka i ostra, sól i pieprz do smaku

Przepis

Mięso zmielić, cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, nie dodając żadnego tłuszczu. Doprawić, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i łyżkę natki. Z pomidorów ściąć wierzch i ostrożnie łyżką wydrążyć środek. Wypełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (górna i dolna grzałka) na około 30 minut. Pod koniec posypać startym serem i zapiekać, aż ser się roztopi. Przed podaniem posypać natką.

Przepis

Pozostałości z pomidorów wykorzystuję najczęściej do szakszuki lub blenduję, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, zioła i mam pyszny sos pomidorowy

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze