Pomelo - cytrus doskonały

Przypomina trochę cytrynę, trochę grejpfruta, od którego jest znacznie słodsze. Ten największy z rodziny cytrusów owoc cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko w kuchni, ale też w medycynie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Pochodzący z Malezji olbrzymi cytrus nazywany jest popularnie pomelo, choć można spotkać się też z nazwami pomarańcza olbrzymia, pamelo, szadok lub pompela. Dziś do naszych sklepów trafia głównie z Indii, Chin, Tajlandii, Malezji oraz Izraela.

- Pomarańcza olbrzymia to owoc cytrusowy od pewnego czasu obecny na rodzimych sklepowych półkach. Owoce są pokaźnych rozmiarów, ważą nawet do 2 kg, a ich skóra jest gruba – do 5 cm. Są bardzo soczyste i słodkie. Zawierają duże ilości błonnika oraz bioflawonoidów o działaniu przeciwutleniającym, czyli korzystnym w profilaktyce chorób układu krążenia oraz nowotworów. Bioflawonoidy są obecne głównie w białych błonkach, dlatego szczególnie korzystne działanie prozdrowotne mają soki świeżo wyciskane z tego owocu - tłumaczy lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, specjalistka medycyny rodzinnej, dietetyk kliniczny i sportowy Centrum Medycznego ENEL-MED, członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości.

Owoc pomelo to coś między pomarańczą a grejpfrutem, ale nie jest tak słodki jak pomarańcza i nie tak gorzki jak grejpfrut. Co ciekawe wcale nie jest krzyżówką - kiedy dziką pomarańczę olbrzymią zaczęto hodować, nazwano ją pompelą. Pomelo to po prostu odmiana pompeli uprawnej.

Owoc może być żółty, żółtozielony lub różowy. W każdej postaci jest doskonałym naturalnym środkiem na refluks oraz zgagę, obniżoną odporność czy depresję - działa kojąco na system nerwowy. Jest też niskokaloryczny. 100 g owocu zawiera zaledwie 44 kcal. W kosmetyce często używany jest do maseczek czyszczących i innych kosmetyków do twarzy. Ostatnio stał się składnikiem kosmetyków wykorzystujących aromaterapię, np. mydeł.

Grubość jego gąbczastej skórki może dochodzić nawet do 5 cm. Mając to na uwadze, podczas zakupów wybierajmy jak najcięższe owoce, ponieważ im lżejszy owoc, tym mniej zawiera soku, a im cięższy, tym świeższy. Pomelo doskonale nadaje się do jedzenia na surowo w połączeniu z innymi owocami, choć sprawdza się też w wielu innych potrawach. W sklepach możemy spotkać soki z soczystego owocu oraz jego skórkę w postaci kandyzowanej, która jest znakomitym dodatkiem do ciast i deserów.

- Zawartością witaminy C przewyższają inne owoce cytrusowe, bogate są również w potas. Zawierają także witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, cynk. Pomelo spożywa się głównie na surowo, samodzielnie lub w owocowych sałatkach. Można jednak przyrządzać z niego także marmolady i dżemy. Ze skrzyżowania pomelo z chińską pomarańczą powstał grejpfrut – owoc najzdrowszy ze wszystkich cytrusów - mówi lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk.

Sok grejpfrutowy spowalnia metabolizm wielu farmaceutyków, co może doprowadzić do groźnego wzrostu ich poziom w organizmie chorego. Skutkiem tego rodzaju niekorzystnych interakcji mogą być krwawienia z żołądka, zaburzenia rytmu serca, zakłócenia oddechowe, uszkodzenie nerek, a nawet nagły zgon.

- W przypadku pomelo nie zachodzi interakcja z lekami, a więc jest to owoc dla każdego. Niski indeks glikemiczny pozwala na wykorzystywanie go w diecie osób odchudzających się oraz diabetyków. Słodki smak i duża soczystość są atrakcyjne dla dzieci. Alkalizujące właściwości soku z pomelo pozwalają na jedzenie go przez osoby z refluksem przełykowym, chorobą wrzodową i nadkwasotą - tłumaczy dietetyk.

Owoc można dość długo przechowywać - w warunkach domowych wytrzymuje nawet do czterech miesięcy. Warto mieć go pod ręką, bo regularne jedzenie gigantycznego cytrusa dodaje energii i wigoru, a cerze gładkości i blasku.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce