Pomelo - cytrus dla zdrowia i smaku

Pomelo, inaczej zwane pomarańczą olbrzymią lub białą cytryną, jest największym owocem z rodziny cytrusów. Coraz częściej można dostać go również w polskich sklepach, ale jest łudząco podobny do grejpfruta. W rzeczywistości ma od niego znacznie słodszy miąższ, choć nieco mniej soczysty. Może być w kolorze biały, zielonym lub czerwonym, ale najzdrowszy jest ten pierwszy. Owoc ten wyróżnia bowiem nie tylko rozmiar, ale także cenny skład i prozdrowotne właściwości. Oto kilka faktów, które warto znać na temat tego egzotycznego okazu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Dlaczego warto jeść pomelo?

Obraz
© 123RF.COM

Pomelo, inaczej zwane pomarańczą olbrzymią lub białą cytryną, jest największym owocem z rodziny cytrusów. Coraz częściej można dostać go również w polskich sklepach, ale jest łudząco podobny do grejpfruta. W rzeczywistości ma od niego znacznie słodszy miąższ, choć nieco mniej soczysty. Może być w kolorze białym, zielonym lub czerwonym, ale najzdrowszy jest ten pierwszy. Owoc ten wyróżnia bowiem nie tylko rozmiar, ale także cenny skład i prozdrowotne właściwości. Oto kilka faktów, które warto znać na temat tego egzotycznego okazu.

/ 8Owoc lepszy niż tabletki

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak inne cytrusy, pomelo to skarbnica witaminy C - jeden średniej wielkości owoc pokrywa prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania. Zamiast więc połykać kolejne suplementy w formie tabletek, znacznie lepiej sięgnąć po słodki miąższ, bo jak wiadomo optymalne dawki witaminy C dostarczane organizmowi to gwarancja silnego układu odpornościowego i skutecznej walki na wypadek przeziębienia. Z kolei jej niedobory zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań związanych z wirusami, problemów z krążeniem czy udaru.

/ 8Smaczna profilaktyka raka

Obraz
© 123RF.COM

Miąższ, a przede wszystkim mięsista skórka i błony pomiędzy cząstkami pomelo to doskonałe źródło bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy hamujących rozwój komórek nowotworowych - zwłaszcza raka trzustki i jelita. Eliminują również nadmiar estrogenu, zmniejszający tym samym rozprzestrzenianie się komórek raka piersi. Niestety, błony te są bardzo gorzkie i ze względów smakowych najczęściej ich nie zjadamy, konsumując sam miąższ.

/ 8Pomelo a odchudzanie

Obraz
© 123RF.COM

W 100 gramach pomelo znajduje się jedynie 38 kcal i ani grama tłuszczu, dlatego to produkt idealny dla osób, którym zależy na szczupłej figurze. To również przysmak polecany wszystkim tym, którym nie odpowiada gorzkawy smak grejpfruta.

Owoc ten należy do grona produktów o wysokiej zawartości błonnika, czyli składnika szczególnie pożądanego przez osoby na diecie. Wystarczy kilka kawałków przed posiłkiem, aby zjeść mniej i na dłużej cieszyć się uczuciem sytości, które ograniczy ochotę na niezdrowe przekąski między posiłkami.

Ponadto, błonnik ogranicza wchłanialność węglowodanów z pożywienia i wykazuje działanie detoksykujące, dlatego pomelo polecane jest w kuracjach odchudzających i oczyszczających.

/ 8Naturalne lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Pomelo warto używać nie tylko w kuchni, ale również w domowej apteczce. To doskonałe źródło potasu (216 mg/100 g), czyli pierwiastka odpowiedzialnego za utrzymanie w organizmie równowagi wodno-elektrolitowej i prawidłowe ciśnienie krwi. Dzięki zawartości pektyn, cytrus ten sprawdzi się też w profilaktyce chorób układu krążenia i zapobieganiu miażdżycy.

W niekonwencjonalnej medycynie chińskiej wykorzystuje się liście pomelo, które zawierają substancje pomagające łagodzić wrzody i obrzęki skórne - dodawane są do preparatów na kaszel, niestrawność, a nawet chorobę lokomocyjną. Z kolei sok po strawieniu wykazuje właściwości zasadotwórcze, dlatego warto po niego sięgać w przypadku takich dolegliwości, jak refluks czy zgaga. Co ciekawe, powolne żucie miąższu pomelo to skuteczny sposób na pozbycie się kaca.

/ 8Kto powinien jeść pomelo?

Obraz
© 123RF.COM

Po pomelo bez obaw mogą sięgać osoby chore na cukrzycę, bowiem IG tego owocu to 30 (należy więc do produktów z niskim indeksem glikemicznym).

Jego spożywanie poleca się także przyszłym mamom. Najlepiej w pierwszych miesiącach ciąży i w umiarkowanych ilościach, ponieważ cytrusy są częstą przyczyną alergii. Duet witaminy C i potasu zapewnia ciężarnym elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega wahaniom ciśnienia krwi. Przed konsumpcją owoce należy dokładnie umyć i obrać ze skórki.

/ 8Jak wybrać dobre pomelo?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując pomelo najlepiej sięgać po okazy o intensywnym kolorze oraz większej wadze - te cechy to gwarancja smacznego i soczystego miąższu.

Do obierana tego cytrusa warto przygotować ostry nożyk, aby najpierw naciąć skórę kilka razy wzdłuż całego owocu, a następnie ściągać kawałki zaczynając od nasady owocu. Następnie należy usunąć również niejadalne pestki i gorzkie błonki.

/ 8Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Pomelo można jeść na surowo lub przygotować z niego marmoladę. Z kolei kandyzowana skórka tego cytrusa może być świetnym i oryginalnym dodatkiem do ciast lub deserów (należy ją odpowiednio przygotować do takiej obróbki). Produkt ten jest wyjątkowo trwały - nieobrane owoce można przechowywać w lodówce nawet do czterech miesięcy.

Wyciśnięty sok może być ciekawym dodatkiem do sosów, sałatek czy marynat. Idealnie nadaje się także do sporządzania mrożonej herbaty oraz smoothie.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier