Pomelo - cytrus dla zdrowia i smaku

Pomelo, inaczej zwane pomarańczą olbrzymią lub białą cytryną, jest największym owocem z rodziny cytrusów. Coraz częściej można dostać go również w polskich sklepach, ale jest łudząco podobny do grejpfruta. W rzeczywistości ma od niego znacznie słodszy miąższ, choć nieco mniej soczysty. Może być w kolorze biały, zielonym lub czerwonym, ale najzdrowszy jest ten pierwszy. Owoc ten wyróżnia bowiem nie tylko rozmiar, ale także cenny skład i prozdrowotne właściwości. Oto kilka faktów, które warto znać na temat tego egzotycznego okazu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Dlaczego warto jeść pomelo?

Obraz
© 123RF.COM

Pomelo, inaczej zwane pomarańczą olbrzymią lub białą cytryną, jest największym owocem z rodziny cytrusów. Coraz częściej można dostać go również w polskich sklepach, ale jest łudząco podobny do grejpfruta. W rzeczywistości ma od niego znacznie słodszy miąższ, choć nieco mniej soczysty. Może być w kolorze białym, zielonym lub czerwonym, ale najzdrowszy jest ten pierwszy. Owoc ten wyróżnia bowiem nie tylko rozmiar, ale także cenny skład i prozdrowotne właściwości. Oto kilka faktów, które warto znać na temat tego egzotycznego okazu.

/ 8Owoc lepszy niż tabletki

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak inne cytrusy, pomelo to skarbnica witaminy C - jeden średniej wielkości owoc pokrywa prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania. Zamiast więc połykać kolejne suplementy w formie tabletek, znacznie lepiej sięgnąć po słodki miąższ, bo jak wiadomo optymalne dawki witaminy C dostarczane organizmowi to gwarancja silnego układu odpornościowego i skutecznej walki na wypadek przeziębienia. Z kolei jej niedobory zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań związanych z wirusami, problemów z krążeniem czy udaru.

/ 8Smaczna profilaktyka raka

Obraz
© 123RF.COM

Miąższ, a przede wszystkim mięsista skórka i błony pomiędzy cząstkami pomelo to doskonałe źródło bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy hamujących rozwój komórek nowotworowych - zwłaszcza raka trzustki i jelita. Eliminują również nadmiar estrogenu, zmniejszający tym samym rozprzestrzenianie się komórek raka piersi. Niestety, błony te są bardzo gorzkie i ze względów smakowych najczęściej ich nie zjadamy, konsumując sam miąższ.

/ 8Pomelo a odchudzanie

Obraz
© 123RF.COM

W 100 gramach pomelo znajduje się jedynie 38 kcal i ani grama tłuszczu, dlatego to produkt idealny dla osób, którym zależy na szczupłej figurze. To również przysmak polecany wszystkim tym, którym nie odpowiada gorzkawy smak grejpfruta.

Owoc ten należy do grona produktów o wysokiej zawartości błonnika, czyli składnika szczególnie pożądanego przez osoby na diecie. Wystarczy kilka kawałków przed posiłkiem, aby zjeść mniej i na dłużej cieszyć się uczuciem sytości, które ograniczy ochotę na niezdrowe przekąski między posiłkami.

Ponadto, błonnik ogranicza wchłanialność węglowodanów z pożywienia i wykazuje działanie detoksykujące, dlatego pomelo polecane jest w kuracjach odchudzających i oczyszczających.

/ 8Naturalne lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Pomelo warto używać nie tylko w kuchni, ale również w domowej apteczce. To doskonałe źródło potasu (216 mg/100 g), czyli pierwiastka odpowiedzialnego za utrzymanie w organizmie równowagi wodno-elektrolitowej i prawidłowe ciśnienie krwi. Dzięki zawartości pektyn, cytrus ten sprawdzi się też w profilaktyce chorób układu krążenia i zapobieganiu miażdżycy.

W niekonwencjonalnej medycynie chińskiej wykorzystuje się liście pomelo, które zawierają substancje pomagające łagodzić wrzody i obrzęki skórne - dodawane są do preparatów na kaszel, niestrawność, a nawet chorobę lokomocyjną. Z kolei sok po strawieniu wykazuje właściwości zasadotwórcze, dlatego warto po niego sięgać w przypadku takich dolegliwości, jak refluks czy zgaga. Co ciekawe, powolne żucie miąższu pomelo to skuteczny sposób na pozbycie się kaca.

/ 8Kto powinien jeść pomelo?

Obraz
© 123RF.COM

Po pomelo bez obaw mogą sięgać osoby chore na cukrzycę, bowiem IG tego owocu to 30 (należy więc do produktów z niskim indeksem glikemicznym).

Jego spożywanie poleca się także przyszłym mamom. Najlepiej w pierwszych miesiącach ciąży i w umiarkowanych ilościach, ponieważ cytrusy są częstą przyczyną alergii. Duet witaminy C i potasu zapewnia ciężarnym elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega wahaniom ciśnienia krwi. Przed konsumpcją owoce należy dokładnie umyć i obrać ze skórki.

/ 8Jak wybrać dobre pomelo?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując pomelo najlepiej sięgać po okazy o intensywnym kolorze oraz większej wadze - te cechy to gwarancja smacznego i soczystego miąższu.

Do obierana tego cytrusa warto przygotować ostry nożyk, aby najpierw naciąć skórę kilka razy wzdłuż całego owocu, a następnie ściągać kawałki zaczynając od nasady owocu. Następnie należy usunąć również niejadalne pestki i gorzkie błonki.

/ 8Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Pomelo można jeść na surowo lub przygotować z niego marmoladę. Z kolei kandyzowana skórka tego cytrusa może być świetnym i oryginalnym dodatkiem do ciast lub deserów (należy ją odpowiednio przygotować do takiej obróbki). Produkt ten jest wyjątkowo trwały - nieobrane owoce można przechowywać w lodówce nawet do czterech miesięcy.

Wyciśnięty sok może być ciekawym dodatkiem do sosów, sałatek czy marynat. Idealnie nadaje się także do sporządzania mrożonej herbaty oraz smoothie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja