Polskie masło obniża ryzyko zawału

Produkcję pierwszego w Polsce masła wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, które pochodzą z tłuszczu ryb morskich, rozpocznie Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" w Suwałkach (Podlaskie).

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Produkcję pierwszego w Polsce masła wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, które pochodzą z tłuszczu ryb morskich, rozpocznie Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" w Suwałkach (Podlaskie).

Ma ono zawierać 82 proc. tłuszczu; 81 proc. tłuszczu mlecznego oraz 1 proc. tłuszczu rybiego omega-3. Kwasy te występują prawie wyłącznie w tłuszczu ryb morskich. Używane w maśle z Suwałk będą pochodzić z ryb atlantyckich.
Jak twierdzą producenci, jednym z ważnych elementów projektowania produktu była likwidacja smaku ryb. Zapewniają, że nawet po podgrzaniu masło będzie miało typowy smak.

- Jesteśmy gotowi do produkcji. Czekamy jeszcze na opakowania i najprawdopodobniej wkrótce masło znajdzie się w sklepach - powiedziała PAP prezes Spółdzielni Mleczarskiej „Sudowia" Bożena Dobrzyń.

„Sudowia" od 2004 roku produkuje mleko z omegą-3.

- Stawiamy na niszowe produkty, te z omegą-3 oraz produkty ekologiczne, które produkujemy w Zakładzie Mleczarskim w Błoniu - powiedziała Dobrzyń.

Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają ryzyko występowania choroby zawałowej serca. Zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu tj. LDL a podwyższają zawartość dobrego, tj. HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Kwasy te wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem siatkówki oka. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są zasadniczym składnikiem błony komórkowej komórek nerwowych. Łagodzą objawy depresji i zaburzeń pamięci. Kwasy te można kupić w aptece jako farmaceutyk.

Spółdzielnia Mleczarska „Sudowia" w Suwałkach jest kontynuatorką tradycji pierwszej spółdzielni mleczarskiej powstałej na Suwalszczyźnie w 1925 roku. Obecną nazwę przyjęła w 1986 roku. Zatrudnia blisko 300 osób.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości