Polskie masło obniża ryzyko zawału

Produkcję pierwszego w Polsce masła wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, które pochodzą z tłuszczu ryb morskich, rozpocznie Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" w Suwałkach (Podlaskie).

Polskie masło obniża ryzyko zawału
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Produkcję pierwszego w Polsce masła wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, które pochodzą z tłuszczu ryb morskich, rozpocznie Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" w Suwałkach (Podlaskie).

Ma ono zawierać 82 proc. tłuszczu; 81 proc. tłuszczu mlecznego oraz 1 proc. tłuszczu rybiego omega-3. Kwasy te występują prawie wyłącznie w tłuszczu ryb morskich. Używane w maśle z Suwałk będą pochodzić z ryb atlantyckich.
Jak twierdzą producenci, jednym z ważnych elementów projektowania produktu była likwidacja smaku ryb. Zapewniają, że nawet po podgrzaniu masło będzie miało typowy smak.

- Jesteśmy gotowi do produkcji. Czekamy jeszcze na opakowania i najprawdopodobniej wkrótce masło znajdzie się w sklepach - powiedziała PAP prezes Spółdzielni Mleczarskiej „Sudowia" Bożena Dobrzyń.

„Sudowia" od 2004 roku produkuje mleko z omegą-3.

- Stawiamy na niszowe produkty, te z omegą-3 oraz produkty ekologiczne, które produkujemy w Zakładzie Mleczarskim w Błoniu - powiedziała Dobrzyń.

Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają ryzyko występowania choroby zawałowej serca. Zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu tj. LDL a podwyższają zawartość dobrego, tj. HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Kwasy te wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem siatkówki oka. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są zasadniczym składnikiem błony komórkowej komórek nerwowych. Łagodzą objawy depresji i zaburzeń pamięci. Kwasy te można kupić w aptece jako farmaceutyk.

Spółdzielnia Mleczarska „Sudowia" w Suwałkach jest kontynuatorką tradycji pierwszej spółdzielni mleczarskiej powstałej na Suwalszczyźnie w 1925 roku. Obecną nazwę przyjęła w 1986 roku. Zatrudnia blisko 300 osób.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie

Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano