Trwa ładowanie...
d4cq4gt
d4cq4gt

Ziemniaki smażone z chorizo

Przepis

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa. Ma intensywny smak i zapach. Świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i w roli dodatku do gulaszów, zapiekanek czy zup. Na szybki obiad lub kolację proponujemy ziemniaki smażone z chorizo i sadzonym jajkiem. Proste, sycące i niedrogie danie z patelni.

4.5
(4 głosy)
Oceń:
d4cq4gt
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Ziemniaki smażone z chorizo
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Ziemniaki smażone z chorizo
Składniki
  • 500 g ziemniaków,
  • 30 g kiełbasy chorizo,
  • 2 jajka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 cebula cukrowa,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • świeży tymianek.
Przepis

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do rondelka, dodaj odrobinę soli i ugotuj do miękkości. Kiełbasę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę. Smaż na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodaj ziemniaki, oprósz całość solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj listki tymianku. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Na wierzch wbij jajka i smaż, aż białką się zetną. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Polecamy wideo: Jaja po parysku według przepisu z 1904 roku

Ziemniaki smażone z chorizo
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
1
Share
d4cq4gt
d4cq4gt
d4cq4gt

d4cq4gt
d4cq4gt
d4cq4gt