Ziemniaki smażone z chorizo
Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa. Ma intensywny smak i zapach. Świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i w roli dodatku do gulaszów, zapiekanek czy zup. Na szybki obiad lub kolację proponujemy ziemniaki smażone z chorizo i sadzonym jajkiem. Proste, sycące i niedrogie danie z patelni.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g ziemniaków,
- 30 g kiełbasy chorizo,
- 2 jajka,
- pęczek szczypiorku,
- 1 cebula cukrowa,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- świeży tymianek.
Przepis
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do rondelka, dodaj odrobinę soli i ugotuj do miękkości. Kiełbasę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę. Smaż na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodaj ziemniaki, oprósz całość solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj listki tymianku. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Na wierzch wbij jajka i smaż, aż białką się zetną. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl