Polędwiczka duszona w porach
Nie masz pomysłu na obiad lub chcesz zaskoczyć gości? Trafiłeś w dobre miejsce. Soczyste, pyszne polędwiczki duszone w kremowym sosie porowym skradną serca wszystkich smakoszy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso, myję, osuszam, kroję w plastry. Doprawiam pieprzem oraz sola i smażę na rozgrzanym oleju.
- Ryż gotuję w osolonej wodzie. Pora oczyszczam, parzę gorącą wodą i kroję w słupki.
- Czosnek obieram, przeciskam przez praskę i smażę na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję por, solę i smażę przez dziesięć minut. Po tym czasie dodaję musztardę, doprawiam pieprzem oraz solą i wlewam śmietanę. Łączę z mięsem i pięć minut gotuję.
- Ugotowany ryż układam w naczyniu, pośrodku układam polędwiczki i wszystko polewam sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl