Polacy zdradzili, co lubią jeść na śniadanie. I nie jest to jajecznica
Nie od dziś wiadomo, że najważniejszy posiłek dnia to śniadanie. Większość dietetyków radzi, aby zjeść je najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Najnowszy raport przedstawia "Zwyczaje śniadaniowe Polaków". Sprawdźmy, w czym się lubujemy.
Z raportu "Zwyczaje śniadaniowe Polaków" wynika, że nie jesteśmy wybredni, jeśli chodzi o produkty, które wybieramy na pierwszy posiłek. Nie potrzebujemy francuskiego rogalika czy solidnej porcji bekonu.
Aż 83 proc. z nas sięga po pieczywo. Jesteśmy miłośnikami kanapek. Nic dziwnego, ponieważ to najszybsze "danie" do przygotowania. W tygodniu nie mamy czasu na celebrowanie posiłku.
Z badania Milllward Kantar Brown wynika, że góruje u nas ciemny chleb - wybiera go 50 proc. z nas, na drugim miejscu jest chleb pszenny - 47 proc., na trzecim bułki - 27 proc. Dalej plasuje się pieczywo żytnie i razowe - 17 proc.
Ale co kładziemy na kanapkę? Pomimo rosnącego trendu na dietę wegetariańską nadal wygrywa wędlina. Wybiera ją 81 proc. Polaków. Na podium znalazł się również żółty ser, wybrało go 75 proc. dalej są warzywa - 42 proc., jajko - 33 proc. i dżem - 25 proc
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl