Pokrzywa - królowa chwastów. Dlaczego warto ją mieć w domowej apteczce?

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) rośnie wszędzie. Spotykamy ją w polu, na łące, na brzegu lasu, w ogrodzie. Ta pospolita roślina jest wykorzystywana od starożytności w medycynie ludowej, a współcześnie stosuje się ją w lecznictwie.

Najwięcej wartości mają cztery górne liście pokrzywy
Źródło zdjęć: © 123RF

Przez wieki używana była jako środek na wzmocnienie organizmu, na oczyszczenie krwi, na reumatyzm. Ale także jako kosmetyk i składnik w domowej kuchni.

Wczesną wiosną młode liście pokrzywy to doskonały suplement diety. Bogactwo mikroelementów i minerałów - żelazo, wapń, fosfor, potas, mangan i miedź o raz witaminy - K, C i A, kwas krzemowy i pantotenowy, podnoszą pokrzywę, przez wielu uważaną za chwast, do rangi superfoods.

Może być ona doskonałym składnikiem sałatek, zup, koktajli i dodatkiem do różnych potraw. A sok z młodej pokrzywy z dodatkiem miodu jest stosowany po chorobach i długotrwałym przyjmowaniu leków, dla oczyszczenia organizmu z toksyn i dostarczenia mu energii. Pokrzywa jest także doskonałym antidotum na osłabienie i wiosenne przesilenie organizmu. To naturalny środek rewitalizujący.

Zobacz też: Zioła, które wspomagają układ trawienny

Bardzo ważne jest to, że pokrzywa jest odporna na skażenie gleby metalami ciężkimi. Nie absorbuje więc w sobie szkodliwych dla zdrowia substancji.

Jej liście zawierają przeciwzapalne flawonoidy i garbniki, przez co może być stosowana przy biegunkach. Zaś jej korzenie zawierają fitosterole wspomagające leczenie prostaty u mężczyzn, działają też moczopędnie i stosuje się je przy leczeniu reumatyzmu. Napar z korzeni i liści pokrzywy pospolitej pobudza pracę układu odpornościowego i działa przeciwwirusowo.

W kosmetyce pokrzywa wykorzystywana jest do regeneracji skóry, łagodzenia podrażnień i jako środek tonizujący. Sprawdza się zwłaszcza przy skórze tłustej, trądzikowej, alergicznej i wrażliwej. Witamina K obecna w pokrzywie hamuje niewielkie krwawienia. Natomiast naturalna krzemionka ujędrnia, napina i poprawia ukrwienie skóry. Wyciąg z pokrzywy jest doskonałym tonikiem dla skóry zwiotczałej i pozbawionej elastyczności. Jest też źródłem chlorofilu - zielonego barwnika wykorzystywanego przy produkcji kremów.

Roślina stosowana jest także do pielęgnacji włosów - wyciągi z pokrzywy są składnikami szamponów i lotionów. Pokrzywa normalizuje pracę gruczołów łojowych w skórze głowy, pielęgnuje włosy przetłuszczające się i osłabione. Zapobiega uciskaniu cebulek włosowych, a garbniki w niej zawarte mają działanie ściągające i przeciwbakteryjne. Wspomaga leczenie łupieżu.

Jak i kiedy zbierać pokrzywę? Najlepiej z rękawicami ochronnymi, w czystym środowisku, z dala od dróg i miasta. Najwięcej wartości mają cztery górne liście pokrzywy lub całe bardzo młode rośliny. Młode rośliny mają też więcej witamin i delikatniejszy smak, ale starsze są bogatsze w krzemionkę.

Koktajle z pokrzywy

Pierwszy przepis: dwie garście młodych liści pokrzywy, 1 mały banan, 1 kiwi, sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka wody źródlanej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
© Anna Kamińska

Drugi przepis: dwie garście młodych liści pokrzywy, 1 jabłko, 1 cm korzenia imbiru, 2 łodygi selera naciowego, 1 łyżka soku z grejpfruta, 1 szklanka wody źródlanej.
Trzeci przepis: dwie garście młodych liści pokrzywy, 200 g świeżego ananasa, 1 filiżanka natki pietruszki, 1 szklanka wody źródlanej.

Liście sparzamy wrzątkiem i wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy obrane i pokrojone pozostałe składniki i wodę. Miksujemy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny