Pokrzywa - królowa chwastów. Dlaczego warto ją mieć w domowej apteczce?

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) rośnie wszędzie. Spotykamy ją w polu, na łące, na brzegu lasu, w ogrodzie. Ta pospolita roślina jest wykorzystywana od starożytności w medycynie ludowej, a współcześnie stosuje się ją w lecznictwie.

Najwięcej wartości mają cztery górne liście pokrzywy
Źródło zdjęć: © 123RF

Przez wieki używana była jako środek na wzmocnienie organizmu, na oczyszczenie krwi, na reumatyzm. Ale także jako kosmetyk i składnik w domowej kuchni.

Wczesną wiosną młode liście pokrzywy to doskonały suplement diety. Bogactwo mikroelementów i minerałów - żelazo, wapń, fosfor, potas, mangan i miedź o raz witaminy - K, C i A, kwas krzemowy i pantotenowy, podnoszą pokrzywę, przez wielu uważaną za chwast, do rangi superfoods.

Może być ona doskonałym składnikiem sałatek, zup, koktajli i dodatkiem do różnych potraw. A sok z młodej pokrzywy z dodatkiem miodu jest stosowany po chorobach i długotrwałym przyjmowaniu leków, dla oczyszczenia organizmu z toksyn i dostarczenia mu energii. Pokrzywa jest także doskonałym antidotum na osłabienie i wiosenne przesilenie organizmu. To naturalny środek rewitalizujący.

Zobacz też: Zioła, które wspomagają układ trawienny

Bardzo ważne jest to, że pokrzywa jest odporna na skażenie gleby metalami ciężkimi. Nie absorbuje więc w sobie szkodliwych dla zdrowia substancji.

Jej liście zawierają przeciwzapalne flawonoidy i garbniki, przez co może być stosowana przy biegunkach. Zaś jej korzenie zawierają fitosterole wspomagające leczenie prostaty u mężczyzn, działają też moczopędnie i stosuje się je przy leczeniu reumatyzmu. Napar z korzeni i liści pokrzywy pospolitej pobudza pracę układu odpornościowego i działa przeciwwirusowo.

W kosmetyce pokrzywa wykorzystywana jest do regeneracji skóry, łagodzenia podrażnień i jako środek tonizujący. Sprawdza się zwłaszcza przy skórze tłustej, trądzikowej, alergicznej i wrażliwej. Witamina K obecna w pokrzywie hamuje niewielkie krwawienia. Natomiast naturalna krzemionka ujędrnia, napina i poprawia ukrwienie skóry. Wyciąg z pokrzywy jest doskonałym tonikiem dla skóry zwiotczałej i pozbawionej elastyczności. Jest też źródłem chlorofilu - zielonego barwnika wykorzystywanego przy produkcji kremów.

Roślina stosowana jest także do pielęgnacji włosów - wyciągi z pokrzywy są składnikami szamponów i lotionów. Pokrzywa normalizuje pracę gruczołów łojowych w skórze głowy, pielęgnuje włosy przetłuszczające się i osłabione. Zapobiega uciskaniu cebulek włosowych, a garbniki w niej zawarte mają działanie ściągające i przeciwbakteryjne. Wspomaga leczenie łupieżu.

Jak i kiedy zbierać pokrzywę? Najlepiej z rękawicami ochronnymi, w czystym środowisku, z dala od dróg i miasta. Najwięcej wartości mają cztery górne liście pokrzywy lub całe bardzo młode rośliny. Młode rośliny mają też więcej witamin i delikatniejszy smak, ale starsze są bogatsze w krzemionkę.

Koktajle z pokrzywy

Pierwszy przepis: dwie garście młodych liści pokrzywy, 1 mały banan, 1 kiwi, sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka wody źródlanej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
© Anna Kamińska

Drugi przepis: dwie garście młodych liści pokrzywy, 1 jabłko, 1 cm korzenia imbiru, 2 łodygi selera naciowego, 1 łyżka soku z grejpfruta, 1 szklanka wody źródlanej.
Trzeci przepis: dwie garście młodych liści pokrzywy, 200 g świeżego ananasa, 1 filiżanka natki pietruszki, 1 szklanka wody źródlanej.

Liście sparzamy wrzątkiem i wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy obrane i pokrojone pozostałe składniki i wodę. Miksujemy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm