Ziołowe zupy, idealne na lato. Aromatyczny pomysł na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Bujne, zielone zioła dostępne są teraz w każdym sklepie. Najczęściej traktujemy je jako dodatek do sałatek czy jako przyprawę do innych dań. Warto jednak wykorzystać porę roku i przygotować z ziół pyszną zupę. Choć w naszej, polskiej kuchni nie ma zbyt wiele zup tego typu, to jednak warto poeksperymentować z przepisami z innych stron świata. Może odkryjemy nowy smak?

/ 7Zupa koperkowa

Obraz
© 123RF

Jednym z najpopularniejszych w Polsce ziół jest koperek, powszechnie stosowany w całej północnej i środkowej Europie. Nic więc dziwnego, że jeśli już przygotowujemy ziołową zupę, zazwyczaj gotujemy właśnie koperkową. Jak każdą zupę ziołową, najlepiej przygotować ją na wywarze warzywnym, przygotowanym z marchewki, pora, pietruszki i selera z dodatkiem soli, pieprzu ziarnistego i liścia laurowego. Do takiego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zmiękną, dodajemy posiekany koperek i śmietanę lub jogurt. Zupę koperkową możemy zagęścić zasmażką, zrobioną z łyki masła i łyżki mąki.

/ 7Zupa szczawiowa

Obraz
© 123RF

Szczaw to roślina, która jest coraz mniej popularna. A szkoda, bo na naszych łąkach rośnie go mnóstwo, a zupa na bazie szczawiu - jeszcze całkiem niedawno kulinarny symbol polskiego lata - ma nietypowy, jedyny w swoim rodzaju smak. Młode liście szczawiu dokładnie myjemy, usuwamy twarde ogonki i drobno kroimy. Do wywaru z warzyw lub z drobiu wrzucamy obrane ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy szczaw i gotujemy, aż liście praktycznie się rozpadną. Zupę szczawiową podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub z kawałkami gotowanego mięsa. Możemy również lekko zabielić ją śmietaną.

/ 7Krem z bazylii

Obraz
© 123RF

Ziołowe zupy kremy są również bardzo smaczne. Bazylia jest idealnym składnikiem do takiej potrawy. Najpierw gotujemy wywar, dobrze doprawiamy go solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dość dużą cukinię, wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy posiekany pęczek bazylii i łyżkę soku z cytryny. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Zupę podajemy posypaną posiekanymi orzechami lub z groszkiem ptysiowym.

/ 7Niemiecka zupa siedmiu ziół

Obraz
© 123RF

Ta tradycyjna niemiecka zupa świąteczna nie wszystkim przypadnie pewnie do gustu, ale warto spróbować ją zrobić w domu. Dwie szalotki, kawałek pora, szklankę szpinaku, pęczek zielonej pietruszki, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, łodygę selera naciowego i dwa obrane ziemniaki kroimy bardzo drobno. Następnie wszystko lekko podsmażamy na maśle, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy. Gdy wszystkie zioła zmiękną, dodajemy trochę mleka, posiekane orzechy włoskie i gotowe. Danie niezwykłe i warte wypróbowania.

/ 7Zupa miętowa

Obraz
© Pixabay.com

Choć nam mięta kojarzy się raczej z ziołowym naparem czy aromatem do słodyczy, warto zainspirować się przysmakiem z Maroka i przygotować miętową zupę. Przepis jest prosty, a danie wspaniale orzeźwiające. Z dużego pęczka zioła obrywamy listki. Obieramy osiem ząbków czosnku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy czosnek i smażymy go delikatnie, tak aby się nie spalił. Dorzucamy liście mięty, zalewamy wodą i solimy do smaku. Przelewamy wszystko do garnka, gotujemy kilka minut i dodajemy suchy makaron (najlepszy będzie dość drobny, np. muszelki). Gotujemy, aż makaron będzie miękki i podajemy ozdobione listkami mięty i plasterkami cytryny.

/ 7Zupa z kolendry

Obraz
© 123RF

W Polsce używa się głównie zielonej pietruszki, w cieplejszych krajach – bazylii. Warto też spróbować aromatycznej kolendry. Zupa z każdego z tych ziół jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Pęczek kolendry myjemy, siekamy drobno i wrzucamy do garnka. Zalewamy liście gorącym bulionem z warzyw. Na patelni podsmażamy na maśle posiekaną cebulę, dwa ząbki czosnku i garść orzechów włoskich. Gdy się już podsmażą, miksujemy je dokładnie, dodajemy do wywaru z kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy ze śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza