Ziołowe zupy, idealne na lato. Aromatyczny pomysł na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Bujne, zielone zioła dostępne są teraz w każdym sklepie. Najczęściej traktujemy je jako dodatek do sałatek czy jako przyprawę do innych dań. Warto jednak wykorzystać porę roku i przygotować z ziół pyszną zupę. Choć w naszej, polskiej kuchni nie ma zbyt wiele zup tego typu, to jednak warto poeksperymentować z przepisami z innych stron świata. Może odkryjemy nowy smak?

/ 7Zupa koperkowa

Obraz
© 123RF

Jednym z najpopularniejszych w Polsce ziół jest koperek, powszechnie stosowany w całej północnej i środkowej Europie. Nic więc dziwnego, że jeśli już przygotowujemy ziołową zupę, zazwyczaj gotujemy właśnie koperkową. Jak każdą zupę ziołową, najlepiej przygotować ją na wywarze warzywnym, przygotowanym z marchewki, pora, pietruszki i selera z dodatkiem soli, pieprzu ziarnistego i liścia laurowego. Do takiego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zmiękną, dodajemy posiekany koperek i śmietanę lub jogurt. Zupę koperkową możemy zagęścić zasmażką, zrobioną z łyki masła i łyżki mąki.

/ 7Zupa szczawiowa

Obraz
© 123RF

Szczaw to roślina, która jest coraz mniej popularna. A szkoda, bo na naszych łąkach rośnie go mnóstwo, a zupa na bazie szczawiu - jeszcze całkiem niedawno kulinarny symbol polskiego lata - ma nietypowy, jedyny w swoim rodzaju smak. Młode liście szczawiu dokładnie myjemy, usuwamy twarde ogonki i drobno kroimy. Do wywaru z warzyw lub z drobiu wrzucamy obrane ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy szczaw i gotujemy, aż liście praktycznie się rozpadną. Zupę szczawiową podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub z kawałkami gotowanego mięsa. Możemy również lekko zabielić ją śmietaną.

/ 7Krem z bazylii

Obraz
© 123RF

Ziołowe zupy kremy są również bardzo smaczne. Bazylia jest idealnym składnikiem do takiej potrawy. Najpierw gotujemy wywar, dobrze doprawiamy go solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dość dużą cukinię, wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy posiekany pęczek bazylii i łyżkę soku z cytryny. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Zupę podajemy posypaną posiekanymi orzechami lub z groszkiem ptysiowym.

/ 7Niemiecka zupa siedmiu ziół

Obraz
© 123RF

Ta tradycyjna niemiecka zupa świąteczna nie wszystkim przypadnie pewnie do gustu, ale warto spróbować ją zrobić w domu. Dwie szalotki, kawałek pora, szklankę szpinaku, pęczek zielonej pietruszki, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, łodygę selera naciowego i dwa obrane ziemniaki kroimy bardzo drobno. Następnie wszystko lekko podsmażamy na maśle, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy. Gdy wszystkie zioła zmiękną, dodajemy trochę mleka, posiekane orzechy włoskie i gotowe. Danie niezwykłe i warte wypróbowania.

/ 7Zupa miętowa

Obraz
© Pixabay.com

Choć nam mięta kojarzy się raczej z ziołowym naparem czy aromatem do słodyczy, warto zainspirować się przysmakiem z Maroka i przygotować miętową zupę. Przepis jest prosty, a danie wspaniale orzeźwiające. Z dużego pęczka zioła obrywamy listki. Obieramy osiem ząbków czosnku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy czosnek i smażymy go delikatnie, tak aby się nie spalił. Dorzucamy liście mięty, zalewamy wodą i solimy do smaku. Przelewamy wszystko do garnka, gotujemy kilka minut i dodajemy suchy makaron (najlepszy będzie dość drobny, np. muszelki). Gotujemy, aż makaron będzie miękki i podajemy ozdobione listkami mięty i plasterkami cytryny.

/ 7Zupa z kolendry

Obraz
© 123RF

W Polsce używa się głównie zielonej pietruszki, w cieplejszych krajach – bazylii. Warto też spróbować aromatycznej kolendry. Zupa z każdego z tych ziół jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Pęczek kolendry myjemy, siekamy drobno i wrzucamy do garnka. Zalewamy liście gorącym bulionem z warzyw. Na patelni podsmażamy na maśle posiekaną cebulę, dwa ząbki czosnku i garść orzechów włoskich. Gdy się już podsmażą, miksujemy je dokładnie, dodajemy do wywaru z kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy ze śmietaną.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu