Ziołowe zupy, idealne na lato. Aromatyczny pomysł na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Bujne, zielone zioła dostępne są teraz w każdym sklepie. Najczęściej traktujemy je jako dodatek do sałatek czy jako przyprawę do innych dań. Warto jednak wykorzystać porę roku i przygotować z ziół pyszną zupę. Choć w naszej, polskiej kuchni nie ma zbyt wiele zup tego typu, to jednak warto poeksperymentować z przepisami z innych stron świata. Może odkryjemy nowy smak?

/ 7Zupa koperkowa

Obraz
© 123RF

Jednym z najpopularniejszych w Polsce ziół jest koperek, powszechnie stosowany w całej północnej i środkowej Europie. Nic więc dziwnego, że jeśli już przygotowujemy ziołową zupę, zazwyczaj gotujemy właśnie koperkową. Jak każdą zupę ziołową, najlepiej przygotować ją na wywarze warzywnym, przygotowanym z marchewki, pora, pietruszki i selera z dodatkiem soli, pieprzu ziarnistego i liścia laurowego. Do takiego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zmiękną, dodajemy posiekany koperek i śmietanę lub jogurt. Zupę koperkową możemy zagęścić zasmażką, zrobioną z łyki masła i łyżki mąki.

/ 7Zupa szczawiowa

Obraz
© 123RF

Szczaw to roślina, która jest coraz mniej popularna. A szkoda, bo na naszych łąkach rośnie go mnóstwo, a zupa na bazie szczawiu - jeszcze całkiem niedawno kulinarny symbol polskiego lata - ma nietypowy, jedyny w swoim rodzaju smak. Młode liście szczawiu dokładnie myjemy, usuwamy twarde ogonki i drobno kroimy. Do wywaru z warzyw lub z drobiu wrzucamy obrane ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy szczaw i gotujemy, aż liście praktycznie się rozpadną. Zupę szczawiową podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub z kawałkami gotowanego mięsa. Możemy również lekko zabielić ją śmietaną.

/ 7Krem z bazylii

Obraz
© 123RF

Ziołowe zupy kremy są również bardzo smaczne. Bazylia jest idealnym składnikiem do takiej potrawy. Najpierw gotujemy wywar, dobrze doprawiamy go solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dość dużą cukinię, wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy posiekany pęczek bazylii i łyżkę soku z cytryny. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Zupę podajemy posypaną posiekanymi orzechami lub z groszkiem ptysiowym.

/ 7Niemiecka zupa siedmiu ziół

Obraz
© 123RF

Ta tradycyjna niemiecka zupa świąteczna nie wszystkim przypadnie pewnie do gustu, ale warto spróbować ją zrobić w domu. Dwie szalotki, kawałek pora, szklankę szpinaku, pęczek zielonej pietruszki, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, łodygę selera naciowego i dwa obrane ziemniaki kroimy bardzo drobno. Następnie wszystko lekko podsmażamy na maśle, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy. Gdy wszystkie zioła zmiękną, dodajemy trochę mleka, posiekane orzechy włoskie i gotowe. Danie niezwykłe i warte wypróbowania.

/ 7Zupa miętowa

Obraz
© Pixabay.com

Choć nam mięta kojarzy się raczej z ziołowym naparem czy aromatem do słodyczy, warto zainspirować się przysmakiem z Maroka i przygotować miętową zupę. Przepis jest prosty, a danie wspaniale orzeźwiające. Z dużego pęczka zioła obrywamy listki. Obieramy osiem ząbków czosnku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy czosnek i smażymy go delikatnie, tak aby się nie spalił. Dorzucamy liście mięty, zalewamy wodą i solimy do smaku. Przelewamy wszystko do garnka, gotujemy kilka minut i dodajemy suchy makaron (najlepszy będzie dość drobny, np. muszelki). Gotujemy, aż makaron będzie miękki i podajemy ozdobione listkami mięty i plasterkami cytryny.

/ 7Zupa z kolendry

Obraz
© 123RF

W Polsce używa się głównie zielonej pietruszki, w cieplejszych krajach – bazylii. Warto też spróbować aromatycznej kolendry. Zupa z każdego z tych ziół jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Pęczek kolendry myjemy, siekamy drobno i wrzucamy do garnka. Zalewamy liście gorącym bulionem z warzyw. Na patelni podsmażamy na maśle posiekaną cebulę, dwa ząbki czosnku i garść orzechów włoskich. Gdy się już podsmażą, miksujemy je dokładnie, dodajemy do wywaru z kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy ze śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu