Podgrzewanie jajka w mikrofalówce grozi wybuchem. Naukowcy wiedzą, dlaczego

Niedawno pewien człowiek próbował pozwać amerykańską restaurację po tym, jak jajko na twardo, które mu podano, eksplodowało mu w ustach. Mężczyzna twierdził, że "wybuch" uszkodził słuch.

Lepiej nie podgrzewać jajek w kuchence mikrofalowej
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Co prawda sprawa została rozstrzygnięta na drodze pozasądowej, jednak naukowcy kontynuowali badania nad tym, co dzieje się, gdy gotowane jajka zostaną ponownie podgrzane w kuchence mikrofalowej. Według amerykańskiego portalu naukowego IFL Science badacze rozpoczęli swoje analizy od oglądania filmów na YouTube z eksplodującymi jajkami w mikrofalówkach. Odkryli, że czasami jajka wybuchają podczas gotowania w urządzeniu, ale 30 proc. z nich nie "eksplodowało", dopóki nie zostały wyjęte i pchnięte ostrym przedmiotem. Naukowcy gotowali jajka w kąpieli wodnej. Dowiedli, że pękające w kuchence mikrofalowej jajko, może być bardzo głośne, ale mimo to, niemożliwe jest uszkodzenie słuchu.

Prawdopodobieństwo wybuchu jaja i uszkodzenia czyjegoś słuchu jest nikłe – stwierdził Anthony Nash, naukowiec. - To trochę jak gra w ruletkę z jajkiem – dodał.
W trakcie badań okazało się, że zarówno w jajach, które wybuchły, jak i tych, którym nic się nie stało, temperatura żółtka była znacznie wyższa niż temperatura wody, w której się gotowały. Co to oznacza? Żółtko jest bardziej podatne na promieniowanie mikrofalowe niż czysta woda.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów