Podgrzewanie jajka w mikrofalówce grozi wybuchem. Naukowcy wiedzą, dlaczego

Niedawno pewien człowiek próbował pozwać amerykańską restaurację po tym, jak jajko na twardo, które mu podano, eksplodowało mu w ustach. Mężczyzna twierdził, że "wybuch" uszkodził słuch.

Lepiej nie podgrzewać jajek w kuchence mikrofalowej
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Co prawda sprawa została rozstrzygnięta na drodze pozasądowej, jednak naukowcy kontynuowali badania nad tym, co dzieje się, gdy gotowane jajka zostaną ponownie podgrzane w kuchence mikrofalowej. Według amerykańskiego portalu naukowego IFL Science badacze rozpoczęli swoje analizy od oglądania filmów na YouTube z eksplodującymi jajkami w mikrofalówkach. Odkryli, że czasami jajka wybuchają podczas gotowania w urządzeniu, ale 30 proc. z nich nie "eksplodowało", dopóki nie zostały wyjęte i pchnięte ostrym przedmiotem. Naukowcy gotowali jajka w kąpieli wodnej. Dowiedli, że pękające w kuchence mikrofalowej jajko, może być bardzo głośne, ale mimo to, niemożliwe jest uszkodzenie słuchu.

Prawdopodobieństwo wybuchu jaja i uszkodzenia czyjegoś słuchu jest nikłe – stwierdził Anthony Nash, naukowiec. - To trochę jak gra w ruletkę z jajkiem – dodał.
W trakcie badań okazało się, że zarówno w jajach, które wybuchły, jak i tych, którym nic się nie stało, temperatura żółtka była znacznie wyższa niż temperatura wody, w której się gotowały. Co to oznacza? Żółtko jest bardziej podatne na promieniowanie mikrofalowe niż czysta woda.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji