Ostatni powiew lata. Kluski leniwe z mrożonymi malinami

Jak sama nazwa wskazuje kluski leniwe są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Większość składników masz pod ręką. Dzieci będą zachwycone obiadem na słodko. Przygotuj się na dokładkę.

Ostatni powiew lata. Kluski leniwe z mrożonymi malinamiOstatni powiew lata. Kluski leniwe z mrożonymi malinami
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 opak. jogurtu naturalnego
  • 1 opak. mrożonych malin
  • świeża mięta

Przepis

Maliny rozmrozić. Twaróg zmielić. Dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Uformować kulę, a następnie podzielić ją na 4 części. Każdą część rozwałkować na sznurek. Spłaszczyć dłonią i ciąć nożem po skosie.

Przepis

Do wrzącej i posolonej wody wrzucać leniwe. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie odcedzić. Polać jogurtem naturalnym i rozmrożonymi malinami. Ozdobić świeżą miętą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości