Płatki mocy. Owies daje energię, koi nerwy i wspomaga intelekt
Niemal każdy, kto próbował zmienić dietę na zdrowszą, zaczynał od zastąpienia kanapek owsianką i niezdrowych ciasteczek z pszennej mąki wypiekami owsianymi. Płatki owsiane nie tylko zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii, ale są również bogate w wartości odżywcze.
Spożywane z produktami mlecznymi płatki owsiane stanowią doskonałe źródło aminokwasów, witamin z grupy B oraz witaminy E. Porcja płatków zapewnia też sporo żelaza i magnezu, który korzystnie wpływa na układ nerwowy i wzmacnia mięśnie. Owies zawiera ponadto niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi sam wytwarzać.
Czy płatki owsiane są dobre na diecie odchudzającej? To zależy. Z jednej strony zawierają dużo błonnika, który hamuje nieco uczucie głodu. Ponadto, surowe płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołują dużych wahań poziomu cukru. Rezultatem jest mniejsza ochota na podjadanie między posiłkami. Z drugiej strony, długo gotowane lub przetwarzane w wysokich temperaturach (tak spożywamy je najczęściej) płatki owsiane mają wyższy indeks glikemiczny. Najlepiej więc płatki owsiane spożywać, jak wszystko, w umiarkowanych ilościach i w towarzystwie takich produktów, jak ziarna słonecznika, płatki żytnie, siemię lniane czy mniej słodkie owoce.
Najpopularniejsza będzie zapewne śniadaniowa owsianka. Chcielibyśmy zaproponować jednak coś nieco bardziej oryginalnego – puszyste i aromatyczne pancakes, które uwiodą każdego miłośnika naleśników. Można użyć kupionej lub samodzielnie wykonanej mąki owsianej (wystarczy zmielić płatki owsiane i otręby owsiane w równych proporcjach).
Deserem, który najczęściej kojarzy się z owsem, są ciastka. Proponujemy zdrową i smaczną wersję owsianych ciasteczek, które szybko przygotowuje się w domu. A jeśli macie ochotę na coś jeszcze prostszego, zwróćcie uwagę na owsianą szarlotkę. Świetnie sprawdzi się poza sezonem na świeże owoce i warzywa, ponieważ jabłka są dostępne przez prawie cały rok. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie 10 minut, a rezultaty zadowolą największego smakosza. A jak pięknie pachnie cynamonem podczas pieczenia. Jeśli nie znacie lub nie lubicie płatków owsianych, skorzystajcie z naszych przepisów. Regularne spożycie gwarantowane!
Ciasteczka owsiane
Składniki na 15-20 ciasteczek:
- 50 g zmielonego słonecznika
- 50 g zmielonego sezamu
- 75 g mąki amarantusowej
- 100 g płatków owsianych
- 80 g drobnych rodzynek lub innych suszonych owoców
- 75 g jabłka zmielonego na gładką masę lub startego na tarce o drobnych oczkach
- 50 g miękkiego masła klarowanego
Wykonanie: piekarnik nagrzać do 190 stopni (tryb góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypać suche składniki oraz suszone owoce, wymieszać. Masło wymieszać z jabłkiem. Połączyć suche składniki z mokrymi. Z powstałej masy ulepić kulki (ok. 3 cm średnicy), następnie spłaszczyć je i uformować kształt dysku (średnica ok. 4 cm i grubość 1,5 cm). Wstawić do piekarnika i piec przez 20 min (aż lekko się zrumienią).
Pancakes
Składniki na 10 sztuk:
- 200 g mąki owsianej
- 50 g mąki orkiszowej 1850
- 30 g daktyli
- 1 jajko
- 350 ml mleka lub wody
Wykonanie: daktyle zmielić z mąką. Dodać jajko oraz mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. W tym czasie powoli rozgrzać patelnię. Jeśli ciasto jest za gęste (powinno mieć konsystencję jak na placki), dodać jeszcze trochę mleka. Smażyć placki o średnicy ok. 15 cm. Mają być rumiane z obu stron.
Owsiana szarlotka
Składniki na formę o wymiarach ok. 20x20 cm:
- 1 szklanka (100 g) płatków owsianych
- ½ szklanki (60 g) wiórków kokosowych
- ½ szklanki (60 g) otrębów owsianych
- ¼ szklanki (30 g) otrębów orkiszowych lub żytnich
- niepełne 2 szklanki (450 ml) wrzątku
- 1/3 szklanki (100 g) jabłka, zmiksowanego na gładką masę lub startego na tarce o drobnych oczkach
- 2-2½ dużego jabłka (pokrojonego w kostkę lub startego na tarce) z cynamonem (1 łyżeczka)
Wykonanie: Płatki owsiane, wiórki i otręby wsypać do miski i zalać wrzątkiem (1 cm powyżej płatków). Zostawić na co najmniej pół godziny. Dodać zmiksowane jabłko i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy (grubość ok. 2 cm). Na wierzch wyłożyć jabłka. Piec 50-60 min w 180 stopniach. Można pozostawić na noc w piekarniku – spód ciasta będzie wtedy bardziej jednolity.
Magazyn "Moja Harmonia Życia" już w sprzedaży.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl