Placuszki z brokułami i kukurydzą. Rumiane i chrupiące
Znudziły ci się placki ziemniaczane? Wypróbuj przepis z bloga "Tanio szybko smacznie" na placuszki brokułowe z kukurydzą. Są chrupiące i złociste, świetnie komponują się z czosnkowym dipem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 150 g brokułów
- 150 g kukurydzy z puszki
- 1 średnia cebula
- 100 g sera cheddar
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- sól, pieprz do smaku
- smalec lub masło klarowane do smażenia
Przepis
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy mrożone brokuły i gotujemy ok. 8 minut (brokuły powinny być jędrne). Warzywa odsączamy i kroimy na drobne kawałki. W miseczce mieszamy razem brokuły, starty cheddar, kukurydzę, posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mąkę, jajka, mleko, sos chilli. Doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i formujemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl