Placuszki owsiane na śniadanie. Z egzotycznym owocem kaki
Szybkie śniadanie na ciepło to propozycja nie tylko na weekend. Owsiane placuszki w towarzystwie egzotycznych owoców nastroją pozytywnie na cały dzień. Sprawdzony przepis z bloga "Dziękuję było pyszne".
Karolina Osica
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 łyżek płatków owsianych
- szczypta cynamonu
- pół owocu kaki
- 1 duże jajko (lub dwa małe)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- łyżeczka miodu
- olej kokosowy do smażenia
- syrop klonowy
Przepis
Płatki owsiane blendujemy. Dodajemy do nich jajko, miód, szczyptę cynamonu, wiórki. Mieszamy. Kaki obieramy i kroimy w nie za grubą kostkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy placki po minucie z każdej strony nakładając po solidnej łyżce masy. Podajemy z syropem klonowym i świeżymi owocami.
Zobacz także: najprostszy przepis na pancakes
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl