- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg ziemniaków
 - 1 cebula
 - 2 łyżki mąki
 - 1 łyżka otrąb owsianych
 - 1 jajko
 - 50 ml śmietany
 - 150 g jogurtu naturalnego
 - 100 g wędzonego łososia
 - sól, pieprz
 - koperek do dekoracji
 
Przepis
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, mąkę, otręby sól i pieprz. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką ciasto, formując spore placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, lekko posól. Łososia pokrój w małe paseczki. Placki pokrój w trójkąty. Na każdy placek nałóż po łyżce sosu, a na to kilka kawałeczków łososia. Udekoruj świeżym koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl