Placki ziemniaczane z imbirem i chili
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 6 dużych ziemniaków
- 6 plastrów boczku parzonego
- 2 jajka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru (lub 1/2 świeżo startego)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kartoflanej
- 1/2 pęczku szczypiorku
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
- kwaśna śmietana do podania
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek pokroić w kosteczkę, szczypiorek posiekać i dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wlać sos sojowy i doprawić całość chili oraz imbirem. Połączyć składniki, intensywnie mieszając. Na koniec dodać mąkę pszenną i kartoflaną, ponownie wymieszać. Można doprawić do smaku.
Za pomocą łyżki nakładać porcje na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z kleksem ze śmietany.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze