Trwa ładowanie...
dk65ai2
29-07-2017 11:41

Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem

Przepis

Choć z nazwy są węgierskie, to na Węgrzech są mało znaną potrawą. Natomiast w Polsce bardzo je lubimy i chyba trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby placków ziemniaczanych po węgiersku. Placki z tartych ziemniaków w polskim wydaniu są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale zapewniamy, że ich smak wynagrodzi ci każdą minutę spędzoną w kuchni.

dk65ai2
4.9
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego z łopatki, 1 l wody, 2 czerwone papryki, 1 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 180 g śmietany 18 proc., olej rzepakowy, łyżka słodkiej papryki w proszku, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od pokrojenia mięsa w dość dużą kostkę, włóż je do miski, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, słodką paprykę w proszku, majeranek i skrop wszystko olejem, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie przełóż je do garnka z rozgrzanym olejem i smaż, aż się przyrumieni. Teraz dolej wody i całość zagotuj, a w tym czasie umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, cebulę obierz i następnie drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut, aż zmiękną, a następnie wrzuć je do gotującego się mięsa, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut.
Do śmietany dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gulaszu, cały czas mieszając go. Zawartość garnka zagotuj, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać ostrą mieloną paprykę. Teraz czas na placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków. Dodaj 2 łyżki mąki, jajko, dosyp sól oraz pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i zacznij nakładać dość spore porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, przy pomocy ręcznika papierowego odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone placki polej sosem – możesz serwować je z kleksem kwaśniej śmietany i posypane pietruszką.
Rada: aby placki ziemnaczane nie przywierały do powierzchni patelni, przed rozpoczęciem smażenia, natrzyj ją solą.

Zobacz także wideo:* Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki*

Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj