Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem
Choć z nazwy są węgierskie, to na Węgrzech są mało znaną potrawą. Natomiast w Polsce bardzo je lubimy i chyba trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby placków ziemniaczanych po węgiersku. Placki z tartych ziemniaków w polskim wydaniu są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale zapewniamy, że ich smak wynagrodzi ci każdą minutę spędzoną w kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: |
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego z łopatki, 1 l wody, 2 czerwone papryki, 1 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 180 g śmietany 18 proc., olej rzepakowy, łyżka słodkiej papryki w proszku, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Zacznij od pokrojenia mięsa w dość dużą kostkę, włóż je do miski, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, słodką paprykę w proszku, majeranek i skrop wszystko olejem, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie przełóż je do garnka z rozgrzanym olejem i smaż, aż się przyrumieni. Teraz dolej wody i całość zagotuj, a w tym czasie umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, cebulę obierz i następnie drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut, aż zmiękną, a następnie wrzuć je do gotującego się mięsa, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut.
Do śmietany dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gulaszu, cały czas mieszając go. Zawartość garnka zagotuj, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać ostrą mieloną paprykę. Teraz czas na placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków. Dodaj 2 łyżki mąki, jajko, dosyp sól oraz pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i zacznij nakładać dość spore porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, przy pomocy ręcznika papierowego odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone placki polej sosem – możesz serwować je z kleksem kwaśniej śmietany i posypane pietruszką.
Rada: aby placki ziemnaczane nie przywierały do powierzchni patelni, przed rozpoczęciem smażenia, natrzyj ją solą.
Zobacz także wideo:* Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki*
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze