Placki ziemniaczane po rosyjsku. Zdetronizowały popularne placki

Placki ziemniaczane po rosyjsku to wyjątkowo bogata, apetyczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z tartych, surowych ziemniaków. Są banalne w wykonaniu i składają się z kilku składników dostępnych w każdej kuchni. Ich smak zaskakuje.

Placki ziemniaczane po rosyjskuPlacki ziemniaczane po rosyjsku
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • ok. 100-130 g mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber, lubczyk

Przepis

  • Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię z posiekaną w kosteczkę cebulą i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, a grzyby i cebula staną się złociste.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, część ziemniaków można zetrzeć na tzw. jarzynówce.
  • Ziemniaki posolić, dodać pieprz i odstawić na kilkanaście minut.
  • Mięso doprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Dodać do farszu wystudzone pieczarki z cebulą i dokładnie wyrobić masę.
  • Ziemniaki odsączyć z nadmiaru płynu, dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżkę masy na placki, a na to kłaść rozpłaszczoną kulkę wielkości orzecha włoskiego, uformowaną z farszu mięsnego. Nakryć drugą łyżką ciasta ziemniaczanego.
  • Smażyć tak jak klasyczne placki ziemniaczane – na małym ogniu, aż się zezłocą, a następnie przewrócić na drugą stronę.

Przepis

Podawać z surówką z marchwi, pora i ogórka kiszonego lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja