Placki ziemniaczane po rosyjsku. Zdetronizowały popularne placki
Placki ziemniaczane po rosyjsku to wyjątkowo bogata, apetyczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z tartych, surowych ziemniaków. Są banalne w wykonaniu i składają się z kilku składników dostępnych w każdej kuchni. Ich smak zaskakuje.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg obranych ziemniaków
 - 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
 - 200 g pieczarek
 - 2 cebule
 - 1 jajko
 - ok. 100-130 g mąki
 - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber, lubczyk
 
Przepis
- Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię z posiekaną w kosteczkę cebulą i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, a grzyby i cebula staną się złociste.
 - Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, część ziemniaków można zetrzeć na tzw. jarzynówce.
 - Ziemniaki posolić, dodać pieprz i odstawić na kilkanaście minut.
 - Mięso doprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Dodać do farszu wystudzone pieczarki z cebulą i dokładnie wyrobić masę.
 - Ziemniaki odsączyć z nadmiaru płynu, dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić.
 - Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżkę masy na placki, a na to kłaść rozpłaszczoną kulkę wielkości orzecha włoskiego, uformowaną z farszu mięsnego. Nakryć drugą łyżką ciasta ziemniaczanego.
 - Smażyć tak jak klasyczne placki ziemniaczane – na małym ogniu, aż się zezłocą, a następnie przewrócić na drugą stronę.
 
Przepis
Podawać z surówką z marchwi, pora i ogórka kiszonego lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl