Robert Makłowicz zdradził przepis na placki ziemniaczane. Lepszych nie jedliście

Roberta Makłowicza nikomu nie trzeba przedstawiać. To jedna z barwniejszych osobowości w świecie kulinarnym. Łączy miłość do jedzenia z pasją do podróży, historii i kultury. Znany kucharz-podróżnik podzielił się swoim przepisem na placki ziemniaczane. Nie wpadlibyśmy na to, by je przygotować ten sposób. Jednak są po prostu przepyszne! Na czym polega ich sekret? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Placki ziemniaczaneRobert Makłowicz dodaje jeden nietypowy składnik do placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W zależności od regionu, serwuje się je z sosem cygańskim lub grzybowym, z gulaszem, ale również ze słodką śmietaną lub cukrem.

Przygotowanie placków nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje starcie ziemniaków. Używamy tarki o małych oczkach. Ścieramy również cebulę, dodajemy do masy jajka, sól, pieprz, trochę mąki i smażymy uformowane z masy placki na oleju. Jednak klucz do sukcesu tkwi w szczegółach. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Na placki najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ.

Każdy kucharz ma swój sprawdzony patent na placki ziemniaczane. Jak je przygotowuje Rober Makłowicz? Zdradzamy jego przepis.

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza - przepis

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki mąki (1 do rozczynu)
  • szczypta cukru
  • ok. 16 ziemniaków
  • mleko
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Z drożdży, jednej łyżki mąki, odrobiny letniego mleka i cukru przygotuj zaczyn.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Zagotuj ok. 300-400 ml mleka.
  3. Starte ziemniaki przełóż na sito i sparz gorącym mlekiem. odciśnij i połącz z zaczynem drożdżowym.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków.
  5. Dodaj pozostałe składniki: mąkę, jajka, sól i pieprz.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇