Robert Makłowicz zdradził przepis na placki ziemniaczane. Lepszych nie jedliście

Roberta Makłowicza nikomu nie trzeba przedstawiać. To jedna z barwniejszych osobowości w świecie kulinarnym. Łączy miłość do jedzenia z pasją do podróży, historii i kultury. Znany kucharz-podróżnik podzielił się swoim przepisem na placki ziemniaczane. Nie wpadlibyśmy na to, by je przygotować ten sposób. Jednak są po prostu przepyszne! Na czym polega ich sekret? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Placki ziemniaczaneRobert Makłowicz dodaje jeden nietypowy składnik do placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W zależności od regionu, serwuje się je z sosem cygańskim lub grzybowym, z gulaszem, ale również ze słodką śmietaną lub cukrem.

Przygotowanie placków nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje starcie ziemniaków. Używamy tarki o małych oczkach. Ścieramy również cebulę, dodajemy do masy jajka, sól, pieprz, trochę mąki i smażymy uformowane z masy placki na oleju. Jednak klucz do sukcesu tkwi w szczegółach. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Na placki najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ.

Każdy kucharz ma swój sprawdzony patent na placki ziemniaczane. Jak je przygotowuje Rober Makłowicz? Zdradzamy jego przepis.

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza - przepis

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki mąki (1 do rozczynu)
  • szczypta cukru
  • ok. 16 ziemniaków
  • mleko
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Z drożdży, jednej łyżki mąki, odrobiny letniego mleka i cukru przygotuj zaczyn.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Zagotuj ok. 300-400 ml mleka.
  3. Starte ziemniaki przełóż na sito i sparz gorącym mlekiem. odciśnij i połącz z zaczynem drożdżowym.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków.
  5. Dodaj pozostałe składniki: mąkę, jajka, sól i pieprz.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać