Robert Makłowicz zdradził przepis na placki ziemniaczane. Lepszych nie jedliście

Roberta Makłowicza nikomu nie trzeba przedstawiać. To jedna z barwniejszych osobowości w świecie kulinarnym. Łączy miłość do jedzenia z pasją do podróży, historii i kultury. Znany kucharz-podróżnik podzielił się swoim przepisem na placki ziemniaczane. Nie wpadlibyśmy na to, by je przygotować ten sposób. Jednak są po prostu przepyszne! Na czym polega ich sekret? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Placki ziemniaczaneRobert Makłowicz dodaje jeden nietypowy składnik do placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W zależności od regionu, serwuje się je z sosem cygańskim lub grzybowym, z gulaszem, ale również ze słodką śmietaną lub cukrem.

Przygotowanie placków nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje starcie ziemniaków. Używamy tarki o małych oczkach. Ścieramy również cebulę, dodajemy do masy jajka, sól, pieprz, trochę mąki i smażymy uformowane z masy placki na oleju. Jednak klucz do sukcesu tkwi w szczegółach. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Na placki najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ.

Każdy kucharz ma swój sprawdzony patent na placki ziemniaczane. Jak je przygotowuje Rober Makłowicz? Zdradzamy jego przepis.

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza - przepis

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki mąki (1 do rozczynu)
  • szczypta cukru
  • ok. 16 ziemniaków
  • mleko
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Z drożdży, jednej łyżki mąki, odrobiny letniego mleka i cukru przygotuj zaczyn.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Zagotuj ok. 300-400 ml mleka.
  3. Starte ziemniaki przełóż na sito i sparz gorącym mlekiem. odciśnij i połącz z zaczynem drożdżowym.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków.
  5. Dodaj pozostałe składniki: mąkę, jajka, sól i pieprz.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru