Robert Makłowicz zdradził przepis na placki ziemniaczane. Lepszych nie jedliście

Roberta Makłowicza nikomu nie trzeba przedstawiać. To jedna z barwniejszych osobowości w świecie kulinarnym. Łączy miłość do jedzenia z pasją do podróży, historii i kultury. Znany kucharz-podróżnik podzielił się swoim przepisem na placki ziemniaczane. Nie wpadlibyśmy na to, by je przygotować ten sposób. Jednak są po prostu przepyszne! Na czym polega ich sekret? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Placki ziemniaczaneRobert Makłowicz dodaje jeden nietypowy składnik do placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W zależności od regionu, serwuje się je z sosem cygańskim lub grzybowym, z gulaszem, ale również ze słodką śmietaną lub cukrem.

Przygotowanie placków nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje starcie ziemniaków. Używamy tarki o małych oczkach. Ścieramy również cebulę, dodajemy do masy jajka, sól, pieprz, trochę mąki i smażymy uformowane z masy placki na oleju. Jednak klucz do sukcesu tkwi w szczegółach. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Na placki najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ.

Każdy kucharz ma swój sprawdzony patent na placki ziemniaczane. Jak je przygotowuje Rober Makłowicz? Zdradzamy jego przepis.

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza - przepis

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki mąki (1 do rozczynu)
  • szczypta cukru
  • ok. 16 ziemniaków
  • mleko
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Z drożdży, jednej łyżki mąki, odrobiny letniego mleka i cukru przygotuj zaczyn.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Zagotuj ok. 300-400 ml mleka.
  3. Starte ziemniaki przełóż na sito i sparz gorącym mlekiem. odciśnij i połącz z zaczynem drożdżowym.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków.
  5. Dodaj pozostałe składniki: mąkę, jajka, sól i pieprz.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory