Placki ziemniaczane jak u babci. Krok po kroku
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to jedna z tych potraw, o których możemy powiedzieć, że to prawdziwie polski wynalazek. Danie jednoznacznie kojarzy się z naszą rodzimą kuchnią, ale prostota przygotowania oraz dostępność składników sprawiły, że podobne placki smażone są też w innych krajach.
Bardzo lubią je Białorusini, Ukraińcy, Litwini i Rosjanie. Węgrzy jedzą je z sosem paprykowym, Austriacy i Niemcy traktują jako dodatek do mięsa w sosie. Nic jednak nie pobije polskich placków.
Przygotowanie placków nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje starcie ziemniaków. Używamy tarki o małych oczkach. Ścieramy również cebulę, dodajemy do masy jajka, sól, pieprz, trochę mąki i smażymy uformowane z masy placki na oleju.
Aby ciasto na placki nie ściemniało, można do niego dodać łyżkę śmietany albo gęstego jogurtu, lub posypać je w misce cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce.
Placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane - jak smażyć, żeby były chrupiące?
Sekretem smacznych i udanych placków ziemniaczanych jest sposób ich smażenia. Najpierw musimy mocno rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową, z nieprzywierająca powłoką. Następnie wlewamy dobrej jakości olej rzepakowy lub z pestek winogron. Czekamy, aż osiągnie on wysoką temperaturę i dopiero wtedy wylewamy masę ziemniaczaną.
Nie przewracamy ich non stop. Najpierw smażymy z jednej strony i dopiero kiedy jest odpowiednio zarumieniona i chrupiąca, przekręcamy na drugą. Należy pamiętać, że placki podajemy zaraz po smażeniu, nie odgrzewamy ich ani nie kładziemy jeden na drugim, ponieważ zrobią się gąbczaste i niezjadliwe. Jeśli smażymy większą porcję placków, możemy część z nich trzymać w gorącym piekarniku.
Placki ziemniaczane z piekarnika
Jeśli liczymy kalorie, placki zamiast smażyć, możemy z powodzeniem upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 10–12 minut. Natomiast jeśli unikamy glutenu, mąkę pszenną da się zamienić na gryczaną bądź kukurydzianą.
Placki ziemniaczane - jak podawać?
Placki ziemniaczane możemy podawać zarówno na słodko np. ze smażonymi owocami, posypane cukrem pudrem lub polane śmietankowym sosem. Pamiętajmy jednak, by wtedy nie dodawać do ciasta cebuli. Doskonale smakują też na słono. Możemy podawać je z gulaszem, z sosem wiejskim, z sosem grzybowym czy pieczarkowym, z łososiem i sosem koperkowym, z oscypkiem i żurawiną, a na słodko - ze śmietaną i cukrem albo z musem jabłkowym.
Placki ziemniaczane z cukinią - przepis
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa obierz. Cukinię, ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij z nadmiaru wody. Cebulkę drobno posiekaj.
- Warzywa przełóż do dużej miski, dodaj jajko, śmietanę, mąkę. Wymieszaj. Ciasto dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron.
- Podawaj z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Placuszki sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - przepis
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- sól , pieprz
- kilka łyżeczek mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki oskrob i umyj, zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę obierz, drobno posiekaj lub zetrzyj, wymieszaj z ziemniakami i jajkami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli masa jest za rzadka, dodaj kilka łyżek mąki pszennej.
- Smaż na rumiano nieduże placuszki i od razu podawaj z dipem czosnkowym.