Placki ziemniaczane jak u babci. Krok po kroku

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Placki ziemniaczane to jedna z tych potraw, o których możemy powiedzieć, że to prawdziwie polski wynalazek. Danie jednoznacznie kojarzy się z naszą rodzimą kuchnią, ale prostota przygotowania oraz dostępność składników sprawiły, że podobne placki smażone są też w innych krajach.

Bardzo lubią je Białorusini, Ukraińcy, Litwini i Rosjanie. Węgrzy jedzą je z sosem paprykowym, Austriacy i Niemcy traktują jako dodatek do mięsa w sosie. Nic jednak nie pobije polskich placków.

Przygotowanie placków nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje starcie ziemniaków. Używamy tarki o małych oczkach. Ścieramy również cebulę, dodajemy do masy jajka, sól, pieprz, trochę mąki i smażymy uformowane z masy placki na oleju.

Aby ciasto na placki nie ściemniało, można do niego dodać łyżkę śmietany albo gęstego jogurtu, lub posypać je w misce cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce.

Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane - jak smażyć, żeby były chrupiące?

Sekretem smacznych i udanych placków ziemniaczanych jest sposób ich smażenia. Najpierw musimy mocno rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową, z nieprzywierająca powłoką. Następnie wlewamy dobrej jakości olej rzepakowy lub z pestek winogron. Czekamy, aż osiągnie on wysoką temperaturę i dopiero wtedy wylewamy masę ziemniaczaną.

Nie przewracamy ich non stop. Najpierw smażymy z jednej strony i dopiero kiedy jest odpowiednio zarumieniona i chrupiąca, przekręcamy na drugą. Należy pamiętać, że placki podajemy zaraz po smażeniu, nie odgrzewamy ich ani nie kładziemy jeden na drugim, ponieważ zrobią się gąbczaste i niezjadliwe. Jeśli smażymy większą porcję placków, możemy część z nich trzymać w gorącym piekarniku.

Placki ziemniaczane z piekarnika

Jeśli liczymy kalorie, placki zamiast smażyć, możemy z powodzeniem upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 10–12 minut. Natomiast jeśli unikamy glutenu, mąkę pszenną da się zamienić na gryczaną bądź kukurydzianą.

Placki ziemniaczane
© Getty Images

Placki ziemniaczane - jak podawać?

Placki ziemniaczane możemy podawać zarówno na słodko np. ze smażonymi owocami, posypane cukrem pudrem lub polane śmietankowym sosem. Pamiętajmy jednak, by wtedy nie dodawać do ciasta cebuli. Doskonale smakują też na słono. Możemy podawać je z gulaszem, z sosem wiejskim, z sosem grzybowym czy pieczarkowym, z łososiem i sosem koperkowym, z oscypkiem i żurawiną, a na słodko - ze śmietaną i cukrem albo z musem jabłkowym.

Placki ziemniaczane z cukinią - przepis

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Warzywa obierz. Cukinię, ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij z nadmiaru wody. Cebulkę drobno posiekaj.
  • Warzywa przełóż do dużej miski, dodaj jajko, śmietanę, mąkę. Wymieszaj. Ciasto dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  • Podawaj z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Placuszki sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • sól , pieprz
  • kilka łyżeczek mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  • Ziemniaki oskrob i umyj, zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę obierz, drobno posiekaj lub zetrzyj, wymieszaj z ziemniakami i jajkami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Jeśli masa jest za rzadka, dodaj kilka łyżek mąki pszennej.
  • Smaż na rumiano nieduże placuszki i od razu podawaj z dipem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie

Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja