Placki twarogowe z mąką ryżową. Smacznie i szybko

Takie placuszki możecie zrobić dla rodziny na śniadanie lub na obiad, można je również zapakować w pudełka i zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły. Placuszki wychodzą pulchne i delikatne. Przepis poleca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

Placki twarogowe z mąką ryżową. Smacznie i szybkoPlacki twarogowe z mąką ryżową. Smacznie i szybko
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do smażenia
  • owoce

Przepis

Do miski wkładamy twarożek, jogurt naturalny, cukier i żółtka. Wszystko razem miksujemy blenderem. Wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju kokosowego i nakładamy łyżką porcję ciasta, lekko rozprowadzamy na kształt placka. Smażymy na niewielkim ogniu, pod przykryciem na rumiano z dwóch stron. Gotowe placki podajemy z owocami, możemy dodać jogurt, serek, masło orzechowe, miód lub syrop klonowy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości