Placki po węgiersku. Klasyk, który posmakuje wszystkim

Placki ziemniaczane z gulaszem to klasyk, który znajdziemy w menu niemal każdej karczmy czy zajazdu. Jednak to sycące i smaczne danie bez trudu przygotujemy również w domu.

Placki po węgiersku. Klasyk, który posmakuje wszystkimPlacki po węgiersku. Klasyk, który posmakuje wszystkim
oprac. Katarzyna Gileta

Placki:

Gulasz:

  • 50 dkg mięsa z indyka
  • 2 dkg mąki (przysmażam na patelni, aż nabierze brązowego koloru)
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka, czosnek granulowany,majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2-3 łyżki śmietany

Przepis

  • Mięso umyj, usuń żyły pokrój w niezbyt grubą kostkę, po czym włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną
  • W trakcie duszenia zetrzyj na tarce obrane ziemniaki, potem odciśnij z nich płyn. Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Jajko ubij i dodaj do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadź równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.
  • Uwaga! Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka. Gdy gulasz jest już gotowy, rozgrzej na patelni trochę oliwy. Formuj duże placki i smaż je po ok. 3 min. z każdej strony.
  • Przed podaniem, na każdy z placków nałóż gulasz i złóż placek na pół, na placek można nałożyć łyżkę śmietany i posypać pietruszką ! najlepiej smakuje z surówkami(z marchwi, kapusty, i buraczkami).

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze