Trwa ładowanie...
d4jjypd
08-12-2021 13:42

Placki po węgiersku. Klasyk, który posmakuje wszystkim

Przepis

Placki ziemniaczane z gulaszem to klasyk, który znajdziemy w menu niemal każdej karczmy czy zajazdu. Jednak to sycące i smaczne danie bez trudu przygotujemy również w domu.

d4jjypd
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Agnieszka - stock.adobe.com
Składniki

Placki:

Gulasz:

  • 50 dkg mięsa z indyka
  • 2 dkg mąki (przysmażam na patelni, aż nabierze brązowego koloru)
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka, czosnek granulowany,majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2-3 łyżki śmietany
Przepis
  • Mięso umyj, usuń żyły pokrój w niezbyt grubą kostkę, po czym włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną
  • W trakcie duszenia zetrzyj na tarce obrane ziemniaki, potem odciśnij z nich płyn. Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Jajko ubij i dodaj do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadź równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.
  • Uwaga! Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka. Gdy gulasz jest już gotowy, rozgrzej na patelni trochę oliwy. Formuj duże placki i smaż je po ok. 3 min. z każdej strony.
  • Przed podaniem, na każdy z placków nałóż gulasz i złóż placek na pół, na placek można nałożyć łyżkę śmietany i posypać pietruszką ! najlepiej smakuje z surówkami(z marchwi, kapusty, i buraczkami).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placki po węgiersku. Klasyk, który posmakuje wszystkim
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jjypd
d4jjypd
d4jjypd
d4jjypd
Więcej tematów
d4jjypd