Placki po węgiersku. Klasyk, który posmakuje wszystkim
Placki ziemniaczane z gulaszem to klasyk, który znajdziemy w menu niemal każdej karczmy czy zajazdu. Jednak to sycące i smaczne danie bez trudu przygotujemy również w domu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Placki:
- 1 jajko
- 50 dkg ziemniaków
- pół cebuli
- 1-2 łyżki mąki
- olej do smażenia
Gulasz:
- 50 dkg mięsa z indyka
- 2 dkg mąki (przysmażam na patelni, aż nabierze brązowego koloru)
- sól, pieprz
- wędzona papryka, czosnek granulowany,majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2-3 łyżki śmietany
- Mięso umyj, usuń żyły pokrój w niezbyt grubą kostkę, po czym włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną
- W trakcie duszenia zetrzyj na tarce obrane ziemniaki, potem odciśnij z nich płyn. Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Jajko ubij i dodaj do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadź równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.
- Uwaga! Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka. Gdy gulasz jest już gotowy, rozgrzej na patelni trochę oliwy. Formuj duże placki i smaż je po ok. 3 min. z każdej strony.
- Przed podaniem, na każdy z placków nałóż gulasz i złóż placek na pół, na placek można nałożyć łyżkę śmietany i posypać pietruszką ! najlepiej smakuje z surówkami(z marchwi, kapusty, i buraczkami).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze