Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

Czy można zrobić pyszny i szybki deser na patelni? Oczywiście, np. placek jabłkowy, z tym, że patelnię wykorzystujemy nietypowo, ponieważ wkładamy ją do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy danie, aby podać jeszcze ciepłe z gałkami lodów i polane sosem karmelowym. Sprawdzony przepis z bloga "Tanio Szybko Smacznie".

Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deserPlacek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 40 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka.

Sos karmelowy:

  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany kremówki.

Przepis

Robimy ciasto:
Jajka mieszamy z mlekiem, mąką i solą. Dodajemy roztopioną łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i kroimy w plasterki. Drugą łyżkę masła roztapiamy na patelni. Patelnia powinna mieć średnicę ok. 25 cm i powinna dać się włożyć do piekarnika. Na patelnię wlewamy ciasto, wsadzamy plasterki jabłek tak, aby na siebie zachodziły. Całość wsadzamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika na ok. 20 minut.

Przepis

Robimy sos:
Do rozgrzanego rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i karmelizujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Dolewamy śmietanę i mieszamy dopóki karmel się nie rozpuści, a sos nie stanie się gęsty. Zestawiamy z ognia do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy. Podajemy jeszcze ciepłe z gałkami lodów, polane sosem karmelowym.
Zobacz także: lava cake - ciastko z czekoladą

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja