Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
Czy można zrobić pyszny i szybki deser na patelni? Oczywiście, np. placek jabłkowy, z tym, że patelnię wykorzystujemy nietypowo, ponieważ wkładamy ją do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy danie, aby podać jeszcze ciepłe z gałkami lodów i polane sosem karmelowym. Sprawdzony przepis z bloga "Tanio Szybko Smacznie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 40 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
- szczypta soli
- 2 średnie jabłka.
Sos karmelowy:
- 100 g cukru
- 1 łyżka wody
- 100 g słodkiej, płynnej śmietany kremówki.
Robimy ciasto:
Jajka mieszamy z mlekiem, mąką i solą. Dodajemy roztopioną łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i kroimy w plasterki. Drugą łyżkę masła roztapiamy na patelni. Patelnia powinna mieć średnicę ok. 25 cm i powinna dać się włożyć do piekarnika. Na patelnię wlewamy ciasto, wsadzamy plasterki jabłek tak, aby na siebie zachodziły. Całość wsadzamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika na ok. 20 minut.
Robimy sos:
Do rozgrzanego rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i karmelizujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Dolewamy śmietanę i mieszamy dopóki karmel się nie rozpuści, a sos nie stanie się gęsty. Zestawiamy z ognia do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy. Podajemy jeszcze ciepłe z gałkami lodów, polane sosem karmelowym.
Zobacz także: lava cake - ciastko z czekoladą
Polecamy wideo: dlaczego warto jeść jabłka?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze