Placek drożdżowy
- CIASTO
- 1 kg mąki (dobrej)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- około 5 dag drożdży
- około 2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- 2 - 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- rodzynki
- KRUSZONKA
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki mąki
- 2 łyżeczki margaryny
Przepis na ciasto: W ciepłym mleku rozdrobnić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i sól dodać do mąki. Wrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki wyrobić w małej miseczce, aż zacznie się kruszyć.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze