Pizzerinki z placków ziemniaczanych
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- olej, masło klarowane lub smalec do smażenia
- 4 pieczarki
- 100 g mieszanki warzyw: cukinia, papryka żółta i czerwona, pomidory
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Cebulę oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i mieszamy. Jeśli ziemniaki są wodniste, należy dodać więcej mąki.
Na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Placki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i dodajemy po kilka plastrów pieczarek oraz około łyżki mieszanki warzyw. Oprószamy startym serem żółtym i pieczemy ok. 5-6 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze