Pizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje

Zastanawiacie się czasem, co zrobić z mięsem z rosołu? Otóż można je wykorzystać do zrobienia szybkich i bardzo smacznych pizzerinek. - Ciasto na pizzę można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce, a nawet kilka dni wcześniej, jeśli włożymy je do zamrażarki. Dzięki temu czas przygotowania dania skróci się jeszcze bardziej - radzi autor bloga "Tanio szybko smacznie".

Pizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnujePizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto na pizzę:

  • 400 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa typ 700)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłej wody

Dodatki:

  • 1 mały słoiczek (ok. 80 g) koncentratu pomidorowego
  • zioła do pizzy lub suszone oregano i bazylia
  • drobiowe mięso z rosołu (nóżka, pierś, skrzydełka)
  • 1 opakowanie (450 g) mieszanki leczo
  • 250-300 g sera żółtego, np. cheddar lub mozarella

Przepis

Robimy ciasto: drożdże rozcieramy z 3 łyżkami letniej wody i mieszamy łyżką z resztą składników, dodając porcjami wodę. Następnie mikserem wyrabiamy ciasto na małych obrotach aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószamy mąką i wyrabiamy rękami, ok. 6-7 minut, aż ciasto będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk. Dodajemy farsz: ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt i smarujemy przecierem pomidorowym. Posypujemy ziołami, rozdrobnionym na kawałki mięsem drobiowym, mieszanką leczo (może być zmrożona) i startym serem żółtym. Całość zwijamy w rulon i kroimy na ok. 5-6 cm kawałki, które układamy przekrojem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia