Pizzerinki z ciasta francuskiego

Obraz

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • mięso (szynka, kiełbasa, mięso z rosołu lub pasztet)
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 200 g brokułów
  • dodatki (wykorzystano garść czarnych oliwek i suszonych pomidorów)
  • łatwo topiący się ser (mozzarella lub cheddar)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mielona słodka papryka, sól, pieprz do smaku.

Przepis

Bywa, że po dużej imprezie rodzinnej zostają nam różne produkty, z którymi nie wiadomo co zrobić. Ciekawym i szybkim sposobem na wykorzystanie przysmaków, które zostały nam w lodówce są pizzerinki z ciasta francuskiego. Takie lekkie danie z dodatkiem warzyw jest też miłym odpoczynkiem dla żołądka. Pamiętajmy, że gotowe pizzerinki należy wkładać do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu ciasto francuskie ładnie się rozwarstwia.

Przepis

Zależnie od tego co pozostanie nam w lodówce po imprezie trzeba odpowiednio podejść do przygotowania półproduktów do pizzerinek. Na przykład mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy. Jeśli mamy nadmiar jakiejś wędliny kroimy ją po prostu na małe kawałki. Siekamy drobno cebulę i szklimy na głębokiej patelni, po czym dodajemy przygotowane mięso.

Przepis

Jeśli używamy mięsa z rosołu musimy dodać więcej tłuszczu - inaczej mięso będzie suche. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką według uznania i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Przepis

Zmrożonego brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Wyjmujemy za pomocą cedzaka i odkładamy na bok.

Przepis

Do miseczki nakładamy przecier pomidorowy. Dodajemy wodę, oregano, pieprz i mieszamy.

Przepis

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na 6 kawałków za pomocą ostrego noża. Każdy z kawałków układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy sosem z przecieru, dodajemy mięso, brokuły i pozostałe dodatki.

Przepis

Wszystkie pizzerinki posypujemy startym serem i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ciasto powinno być lekko brązowe.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami